Reklama

Reklama

Zahrada

  • angličtina The Garden
Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní / Podobenství
Československo, 1968, 16 min

VOD (1)

Jediný plot, který je opravdu živý. Groteskní podobenství režiséra Jana Švankmajera vzniklo podle povídky Ivana Krause Živý plot. S hravou nadsázkou vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví… (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Zahrada se živým plotem a unikátním pánem domu, který má vše pod kontrolou, obzvlášť jde-li o nekompromisní názory na pobyt na čerstvém vzduchu s partou nekonfliktních občanů, kteří jsou natolik disciplinovaní, že drží pospolu za každých okolností, běda by jen pomysleli na bezcharakterní spánek, který by působil nekoligiálně. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Copak to není krásný, když vidíš, jak tyhle lidi stojej? Držej se za ruce, na čerstvým vzduchu. Řeknu ti, takovej živej plot, ten má něco do sebe. Vono je v tom něco takovýho vopravdovýho, živýho. Jenže aby byl plot dobrej, tak se musí sem tam přistřihnout. Musí se pěstovat. Jako všecko. Já už mám na to svůj systém. Víš, takovýho inženýra sázím mezi dva řezníky. A naopak. Holt všecko se musí dělat s láskou." GENIÁLNÍ!!!! ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Zahrada má mnohem blíže k absurdním kouskům Pavla Juráčka (Postava k podpírání, Případ pro začínajícího kata) a Jana Němce (O slavnosti a hostech) než k pozdějším Švankmajerovým surrealistickým dílům. Tady autoři staví satiru na jedné pointě vyzrazené několik minut před koncem a jedná se tak více o snaživý pokus, než o drsnou facku tehdjší vládnoucí garnituře. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Víš doma...doma jsem sedlák!" Švankmajerovo štvrťhodinové podobenstvo o živom plote, kontrole a podriadenosti. Výnimočne chýbajú animované pasáže a zábery na jedlo, ale sú tu režisérove trademarky ako detailné zábery na ústa alebo nosy. Vynikajúci Kopřiva ako sebaistý pán domu. Za päť čistokrvných králikov. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Surpolitické podobenství o panstvu a jeho stafáži... Geniálně prostý metaforický fór se "živým" plotem, hříčka tentokráte řekl bych snad i více patafyzická než surrealistická... Leč pozor! I po těch čtyřiceti letech dílko stále působivé, neboť vskutku nadčasové! Jenom ti dnešní zmrdi používají sofistikovanějších metod >přistřihávání< a nejezdí v savjétskych mašínach Volga... - - - P.S. Docela chápu, že za tenhle v páně Švankmajerově tvorbě docela netypický pamflet bolševici pak za normalizace museli Mistra od srdce nenávidět. A stejně tak i docela chápu, proč ani dnes tenhle filmek nepatří k právě frekventovaným opusům v tom našem malo mocném šašském multimediálním prostoru... :-/ - - - - - (Poprvé viděno ještě v dobách Velkého Zahradníka, co sám si připadal jakéš takéš jako kůl v plotě (tam u D. na videu - díky Míťo... ;-), repete pak 21.3.2009 v cyklu "Zlatá šedesátá" na ČT2, komentář zde jako devatenáctý - 22.3.2009) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Jde o první Švankmajerův hraný film a v jeho krátkometrážní tvorbě jediný snímek, který neobsahuje animovanou složku. (Facillitant)

Reklama

Reklama