Reklama

Reklama

Po jedné stopě

(seriál)
  • Česko Po jedné stopě do Iráku (více)
Trailer
Česko, (2020–2023), 15 h (Minutáž: 25–27 min)

Série(2) / Epizody(34)

Obsahy(1)

V této roadmovie se dva přátelé vydali na motorkách pobřežními zeměmi Afriky od Maroka směrem k Jihoafrické republice. Cesta do Iráku byla jakousi zkouškou, zda Martin Písařík zvládne svou první cestu na motocyklu za hranice České republiky. Začátečníka testuje na trase z Turecka do Iráku zkušený a uznávaný cestovatel Igor Brezovar. Poté oba čekala dlouhá jízda do Afriky... Slovinec Igor žije už léta v Česku, je to člověk vstřícně naladěný vůči všem lidem, které potkává. A tak se díky jeho bezprostřednosti dostávají oba cestovatelé do příbytků místních obyvatel, kde mohou nahlédnout do jejich rodinného života, ale i výjimečných událostí, oslav či kmenových rituálů. Herec Martin Písařík je také srdcem dobrodruh, ale motorista začátečník, který se však s mnohdy těžko sjízdným terénem či vrtochy motocyklu statečně pere. Cestování vtipně glosuje a také zdatně veršuje. Humor a nadhled oba neopouští ani v situacích, které při průjezdu Marokem, Západní Saharou, Mauretánií, Senegalem, Gambií, Guineou, Sierrou Leone, Libérií či Pobřežím slonoviny také nastanou a leckoho by motivovaly k návratu domů. Jejich dobrodružnou cestu zastavila až občanská válka v Kamerunu. Cesta do Jihoafrické republiky na ně proto stále čeká… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (34)

První kilometry (2020) (S01E01) 

Skoro každý dokument tohoto typu já můžu a jsem rád, že se čas od času nějaký objeví. Hlavní dvojice - herec, o kterém nikdy nikdo neslyšel a cestovatel, o kterém taky nikdo nikdy neslyšel, je velmi sympatická a nemám strach, že by mě po pár dílech začali srát. Destinace si vybrali moc hezké a velmi zajímavé. I když navštívili místa, která na této trase navštěvují úplně všichni, tak přesto bylo na co koukat, protože na taková místa se člověk vždy rád vrací. Velmi příjemný úvodní díl. [75 %] ()

Mezi Kurdy (2020) (S01E02) 

Nebýt té padesátky ve stínu, tak bych se tam snad chtěl podívat taky. Írák trošku z jiné perspektivy. 25 minut uteklo rychle jako voda v jezeru Dokan. Moc příjemně se na to kouká. [75 %] ()

Horká půda pod horami (2020) (S01E03) 

Je to lepší a lepší. Kluci jsou sympaťáci a hlavně si vůbec na nic nehrají. Velmi zajímavá návštěva na horké kurdské půdě. Člověk si umí představit zajímavější a bezpečnější místa, kde chce slavit narozeniny. Docela obdiv ke zvolené trase. Koule oběma výletníkům nejde upřít. Navíc umějí být vtipní a na zvolené destinace se hezky kouká. [80 %] ()

Na černý kontinent (2020) (S01E04) 

Dokument dává tušit, že bude lepší a lepší s přibývajícími pravými černoušky. Maroko byla moc hezká vstupní brána do Afriky. Nejvíce asi každého osloví modré město a nepředstavitelně rozlehlá "legální" pěstírna drog pro nejenom velkou část Evropy. Znovu musím napsat, že mají kluci můj obdiv. Nevím přesně, jakou trasu mají naplánovanou, ale v podání těchto dvou by mě nepřekvapilo, kdyby se rozhodli Afriku projet po mnohem nebezpečnější západní polovině - blázni jsou na to dost velcí. [83 %] ()

Po hřebenech Vysokého Atlasu (2020) (S01E05) 

Moc se mi líbí, že má tento dokument 16 dílů, protože si divák vychutnává krásy cesty a nesleduje pouze jakýsi rychlo průjezd vlakem. Maroko bylo krásně rozloženo do dvou dílů, kdy v tom druhém jsme se od drog přesunuli k vínu, respektive k pátrání po něm. Trošku kluky lituji, že se nepodařilo nakoupit od místních vinařů, ale koupili si splašky pochybné kvality ze supermarketu. Další zajímavá epizoda. Hezky se na to kouká. [83 %] ()

Západní Saharou do Mauretánie (2020) (S01E06) 

Rád jsem si konečně prohlédl vyhlášený Marrakéš a zejména tamní noční život. Poté už jsme se přesunuli do Mauretánie, kde je enormně nízká hustot zalidnění, a tak převládá jen poušť a vraky, ale i to mělo své nezaměnitelné kouzlo a něco do sebe. Oba borci jsou stále ve výborné náladě, která je prudce nakažlivá. [82 %] ()

Kolama nahoru (2020) (S01E07) 

Tak se lehce zhoršil povrch a hned tu máme velmi nepříjemnou nehodu, která vnesla hodně vzruchu do pouštního stereotypu. Dost mě zaskočila návštěva pouštní knihovny, kde jsou údajně "pod zámkem" uchovány spisy až ze 13. století. Dočkali jsme se i příjezdu do Senegalu, kde má člověk pocit, že vjel do jiného vesmíru a ne do sousední země. [83 %] ()

Mezi žirafami, antilopami a lvy (2020) (S01E08) 

Dokument se z vyprahlé poušti překlenul do úplně jiného světa plného barev a zeleně. Senegal je zajímavá země plná kontrastů. Pohled na obří megaskládku byl děsivý a historka o AIDS jakbysmet. V takových nočních podnicích, aby se člověk bál opít do bezvědomí. Kocovina by téměř jistě nebyla to jediné, co si odtamtud odnese. Není toho moc k vytknutí. Je to vtipné, relaxační a plné spousty zajímavých informací a pozoruhodných kontrastů. Skvělá práce. [85 %] ()

Nejmenším státem Afriky (2020) (S01E09) 

Líbí se mi a velmi oceňuji, že tvůrci tohoto dokumentu dokážou z každé země a z každé situace vytěžit maximum a zprostředkovat naprosto skvělou zábavu. Zdá se, že už se dokument velmi výrazně stáčí k pobytu na menších ostrůvcích a menších vesničkách, které nejsou doposud výrazněji zasaženy civilizací a je velmi zajímavé sledovat běh tamního života. Navíc jsme viděli v jednom dílu nejstarší ženu v Africe i nejstarší strom. [85 %] ()

Na návštěvě u krále (2020) (S01E10) 

Každý díl si užívám. Pořád se opakuji, ale oba kluci jsou velcí střelci a totální pankáči. Cestu si užívají. Záběry jsou krásné. Jsou při střetu místních zcela bezprostřední, zejména Igor, kterého musí mít každý divák zaručeně rád. Je to krásně vyvážené v poměru moto : turistika. Afrika je v mých očích nejzajímavější kontinent díky suverénně nejkontrastnějšímu způsobu životu vůči tomu našemu. Trošku mě mrzí, že už opustili Senegal, to byla v mých očích asi top krajina. Rád jsem ovšem nahlédl i do G-B, kam se jen tak někdo často nepodívá. Moc pěkná práce. Dokument je v mých očích mnohem lepší, než ukazuje zdejší hodnocení. [85 %] ()

Hliněnými cestami přes dvě Guineje (2020) (S01E11) 

Dříve jsem si chválil velký počet epizod a konec v nedohlednu. Jenže teď už konec začíná být bohužel v dohlednu. Souhlasím se zdejšími spolu komentátory, že jednotlivé epizody se na první pohled mohou zdát podobné, ale přesto si velmi zásadních rozdílů všimnout lze. Kupříkladu zaostalá a pochmurně zvláštní Guineu-Bissau je zcela odlišná od Guinee, kde už je dopad civilizace přeci jen znát a zejména lidé jsou tam poněkud napjatí. Konečně také zaznělo, proč je na tom tolik států Afriky, jak na tom jsou. Protože je v čele nastrčená loutka (zpravidla nějakým narkobaronem), který mu zafinancuje kampaň a naivní a hlavně, jak trefně zaznělo, nevzdělané obyvatelstvo se nechá opít několika reklamními předměty. Velmi si vážím práce mnoha charitativních organizacích, které se to snaží malinkými krůčky zvrátit. Při návštěvě tamní školy mi bylo skoro tak do breku jako Igorovi. Všechna čest lidem, kteří zasvětli životy pokusu o dobrou věc. Opravdu velmi hezky se na to kouká. Tento nenápadný dokument patří k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. Nádherný relax a přehlídka opravdu hodnotných informací o tom, jak se žije jinde ve světě. [85 %] ()

Zemí usekaných rukou, eboly i nádherných pláží (2020) (S01E12) 

Ještě jednu věc jsem zatím nepochválil, a tou je rozdělení jednotlivých dílů. Líbí se mi, že je současným trendem, že je valná většina stopáže vždy věnována jednomu státu a v samotném závěru dojde obvykle k překročení hranic a následuje malá ochutnávka toho, na co se můžeme těšit příště. Je to moc chytrý tah tvůrců. Sierra Leone opět krásná zemička zvyklá na turisty. Když to kluci předvádějí takhle detailně, tak si začínám více a více všímat značných rozdílů mezi jednotlivými zeměmi. Škoda, že si to nějaký racek rozdal s dronem. Docela mě zajímá, jestli se jim podaří nechat si poslat do Afriky náhradní. [80 %] ()

Gleb Gen, maska tančící na chůdách (2020) (S01E13) 

Souhlas, že Pobřeží slonoviny je země obrovských kontrastů. Obrovskou baziliku sv. Petra uprostřed ničeho, by tam čekal asi málokdo. Rád jsem se seznámil s tamními zvyky a maskami, kterým přikládají obrovský význam. Stejně jako víře v sílu a moudrost předků. Tento dokument prostě nemá vyloženě slabá místa. Kluci jsou stejně sympatičtí jako na začátku cesty a začíná mě více a více mrzet, že se pomalu ale jistě blížíme do finiše. [80 %] ()

K pevnostem na Zlatém pobřeží (2020) (S01E14) 

Tak Ghana je z dosud navštívených zemí v mých očích rozhodně tou nejprofláklejší. Vesničku na kůlech už jsem viděl mockrát, ale kluci to pojali po svém a mají své záběry, které jsou znovu prostě takové lidštější a více svojí atmosférou vtáhnou, takže se asi každý koukne rád znovu. Takový pohled na uzavřené lidské společenství obývající velmi netradiční místo se ostatně nikdy neomrzí. Znovu musím smekat a chválit, tento dokument pojali skvěle a děkuji za něj. Na závěr nechyběl tradiční obrázek o zamořování Afriky toxickým odpadem, protože někdo má stále pocit, že "je to přece daleko". [85 %] ()

Togo, kolébka vúdú (2020) (S01E15) 

Dokončení návštěvy Ghany znovu nanejvýš zajímavé. Návštěva Toga mě bavila o něco méně, ale také stála za to. Zajímavé nahlédnutí na velmi spirituální národ dodržující tradice, které nám v našich podmínkách přijdou nanejvýš podivné. Ať už je řeč o prapodivných metodách místního léčitelství nebo preventivním bití žen. Souhlasím, že to byl jeden z těch spíše slabších dílů, ale to je jen tím, že je laťka vysoko. Znovu jsem si díl užil. [78 %] ()

Egungun, duch, kterého se nedotýká (2020) (S01E16) 

Trošku nechtěně kluci naplnili to staré otřepané - v nejlepším se má přestat. Opravdu úžasný díl, kde mě mimořádně sere, že došlo k nepříjemnému, doufejme, že jen přerušení. Benin a šílení černoušci v kostýmech - to bylo něco. "Africké Benátky" to byl potom ještě vyšší level. Skvělá práce a velké díky, že jsem mohl tento dokument sledovat. Nádherný a přínosný divácký zážitek. [90 %] ()

S rukama od oleje (2023) (S02E01) 

Navázání tam, kde jsem před dvěma lety se seriálem vlivem nepředvídatelných událostí skončil. Hezká ukázka toho, co udělá s motorkami za 2 roky africké klima. Dle očekávání byla celá první epizoda zaměřená na opravování. Mimo to, nám byl představen drsný život v Nigérii a nový člen posádky. Úvod určitě příjemný. Moc hezky se na to všechno kouká. Těžce relaxační a odpočinková záležitost. [77 %] ()

Tajné společenství EKPE (2023) (S02E02) 

Až na ten závěrečný ilegální obchod s ohroženými druhy to nemělo chybu. Luskounů i skokanů mi bylo líto, ale je to zkrátka odvrácená tvář Afriky a je dobře, že byla ukázána. Obecně se mi moc líbí, že si kluci často neberou servítky a popisují své zkušenosti a zážitky velmi otevřeně. Vidíte to krásné, ale i to odporné. Přesně tohle by měl dokument dělat. A jestli Písařík skládá básně na koleni, respektive na motorce v Africe, tak to je hodně velký borec. Další zajímavá země, další zajímavé tradice, další zajímavé informace. Zkrátka se na to moc hezky kouká. [79 %] ()

Samopal za krávu? (2023) (S02E03) 

Musím se přiznat, že před zhlédnutím tohoto dokumentu jsem neměl ani ponětí o tom, že je Nigérie takhle extrémně nebezpečnou destinací. O to víc obdivuji odvahu borců přenocovat kousek od hlavní prašné cesty. Mimo to se dozvíme něco o organizaci Boko Haram, která násilně šíří v zemi náboženství, ale i o tom, kolik stojí v Nigérii kráva a že se dá směnit za "ákáčka". Znovu bylo k vidění spoustu krásných kontrastů. Moc si sledování užívám. [78 %] ()

Až na hliněné dno (2023) (S02E04) 

Tak tohle byl jeden z těch dílů, kdy jste mimořádně rádi, že si všechno vychutnáváte z pohodlí domova. Ty cesty byly, jak se tak na Slovensku říká, na piču. Kameny velké a ostré jako stehna kulturisty. Vodní příkopy přes prašné cesty byly hluboké jako touha po posledním kousku čokolády. Do toho všeho si to Marťa celé vychutnával v křečích po té, co mu nesedly ty sračky z krávy, nad kterými se podivně tvářili i místní a asi moc dobře věděli proč. Jinak mezi Nigérií a Kamerunem jsem zatím nezpozoroval větší rozdíl, kromě toho, že v Kamerunu nabízejí pozvání na pivo, což není zase tak málo, když nad tím teď přemýšlím. [82 %] ()

Reklama

Reklama