Reklama

Reklama

Po jedné stopě

(seriál)
  • Česko Po jedné stopě do Iráku (více)
Trailer
Česko, (2020–2023), 15 h (Minutáž: 25–27 min)

Série(2) / Epizody(34)

Obsahy(1)

V této roadmovie se dva přátelé vydali na motorkách pobřežními zeměmi Afriky od Maroka směrem k Jihoafrické republice. Cesta do Iráku byla jakousi zkouškou, zda Martin Písařík zvládne svou první cestu na motocyklu za hranice České republiky. Začátečníka testuje na trase z Turecka do Iráku zkušený a uznávaný cestovatel Igor Brezovar. Poté oba čekala dlouhá jízda do Afriky... Slovinec Igor žije už léta v Česku, je to člověk vstřícně naladěný vůči všem lidem, které potkává. A tak se díky jeho bezprostřednosti dostávají oba cestovatelé do příbytků místních obyvatel, kde mohou nahlédnout do jejich rodinného života, ale i výjimečných událostí, oslav či kmenových rituálů. Herec Martin Písařík je také srdcem dobrodruh, ale motorista začátečník, který se však s mnohdy těžko sjízdným terénem či vrtochy motocyklu statečně pere. Cestování vtipně glosuje a také zdatně veršuje. Humor a nadhled oba neopouští ani v situacích, které při průjezdu Marokem, Západní Saharou, Mauretánií, Senegalem, Gambií, Guineou, Sierrou Leone, Libérií či Pobřežím slonoviny také nastanou a leckoho by motivovaly k návratu domů. Jejich dobrodružnou cestu zastavila až občanská válka v Kamerunu. Cesta do Jihoafrické republiky na ně proto stále čeká… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele LachtanShows k tomuto seriálu (34)

První kilometry (2020) (S01E01) 

Vnitrozemské Turecko i irácký Kurdistán jsou v současnosti jedněmi z turisticky nejméně atraktivních oblastí Asie v důsledku povědomí o tamních podmínkách. Když ale přejdete panující mentalitu, pošmodrchanou vzdálenější i blízkou minulost a zaměříte se jen na přírodu a krajinu, budete koukat těch půl hodiny s otevřenou pusou stejně jako já. ()

Mezi Kurdy (2020) (S01E02) 

Mě ten Blízký východ prostě už dlouhá léta láká i navzdory tomu, jak nebezpečně se civilizovanému světu jeví. Fakt bych si z možností ležet týden na pláži na Kosu nebo projíždět stejnou dobu irácké hory vybral druhou možnost. ()

Horká půda pod horami (2020) (S01E03) 

I když bych z toho nám nepředstavitelného vedra umíral po pár kilometrech, večer usínal se zamrazujícím pocitem, jestli za kopcem něco nebouchne a bál se, že se nikde nedomluvím, tak bych stejně okamžitě sednul do auta (motorky nemusím) a projel celý Blízký a Střední východ! ()

Na černý kontinent (2020) (S01E04) 

Mnou milovaná asijská část Blízkého východu je střídána tou africkou a i ji ohromně obdivuju, byť do takového Jordánska bych razil ještě o ždibec radši než do Maroka. V tom jsem ale měl letos skutečně být :( ()

Po hřebenech Vysokého Atlasu (2020) (S01E05) 

Atlas je neskutečně krásné pohoří, přestože se stovky kilometrů tváří opravdu nehostinně. Ale trávit v něm východy i západy slunce, tak už nechci nikdy pryč! ()

Západní Saharou do Mauretánie (2020) (S01E06) 

Ta saharská Afrika má prostě své nezaměnitelné kouzlo. A já jen se slzou na líci vzpomínám, jak jsem naposledy před 7 lety chodil pískem černého kontinentu. Tak snad už brzy konečně zase... ()

Kolama nahoru (2020) (S01E07) 

Ta starobylá pouštní architektura přebíjí cokoli, co by se na severní Africe mohlo jevit jako bezkonkurenční klenot. Hlavně s ní spojená ta tajemná minulost míst, která i teď vypadají, jako kdyby se zastavila v onom 13. století, mě nepřestává fascinovat. ()

Mezi žirafami, antilopami a lvy (2020) (S01E08) 

Já nebudu lhát, že mě místo té pravé hustě zelené zvířecí Afriky více oslovila ta několik století nazpět zaseklá vyprahlá část druhého největšího světadílu. A i proto jsem se po přejezdu Sahelu už tolik nekochal jako v zátočinách Atlasu. ()

Nejmenším státem Afriky (2020) (S01E09) 

Hrozně mě děsí ty markantní rozdíly mezi jednotlivými světovými regiony. Jak se dokáží cestovatelé během poměrně krátké doby dostat z rušné džungle velkoměsta, kde se dá žít na slušné úrovni, do míst, o kterých se traduje jako o téměř nejchudších na celé zeměkouli. Z toho vzniká husina. ()

Na návštěvě u krále (2020) (S01E10) 

Není divu, že se během posledních let dostal Senegal mezi africké státy, do kterých se už cestuje za účelem klasické dovolenkové turistiky. Je to nádherná země, kterou snad ještě taky stihnu poznat na vlastní pěst. ()

Hliněnými cestami přes dvě Guineje (2020) (S01E11) 

Kdykoli pustím epizodu tohoto cestopisu, přijde mi, že se má rozeznít znělka posledních seriálových Trabantů. Martina Písaříka ale poslouchám mnohem radši než Dana Přibáně. ()

Zemí usekaných rukou, eboly i nádherných pláží (2020) (S01E12) 

Líbí se mi, že se tahle výprava nebojí vyrazit do těch nejzazších koutů Afriky, do států, u kterých většina světa ani neví, že jejich název znamená chudou zemi a ne exotické jídlo. Zrovna o zemích západní Afriky toho moc v našich končinách známo není, díky tedy Bohu za takovéto formáty. ()

Gleb Gen, maska tančící na chůdách (2020) (S01E13) 

Možná už se opakuju, ale fakt si na tomhle cestopisu cením toho, že nám z Afriky neukazuje jen ty mainstreamové země jako Namibii nebo Jižní Afriku, ale i veškeré menší státy, které mnoho lidí z mého okolí ani nezná. ()

K pevnostem na Zlatém pobřeží (2020) (S01E14) 

Zase se asi opakuju, ale je fakt hrozné, na jaké prkotiny si my v našich životech stěžujeme, když se v těhle koutech světa žije v tak hrozivých podmínkách. Změnit to ale v nějakém rapidnějším měřítku nepůjde ještě další desítky let. ()

Togo, kolébka vúdú (2020) (S01E15) 

Nebudu zastírat, že mě tahle dvacetiminutovka bavila o poznání méně, málo se jezdilo a spíše se jen kecalo a tančilo, což mě osobně zase nijak zvlášť neobohacuje. ()

Egungun, duch, kterého se nedotýká (2020) (S01E16) 

Poměrně hezký závěr jedné hodně pozoruhodné cesty po kusu světa, který jsme v českém cestopise ještě neměli moc šanci poznat. Projíždka africkými Benátkami byla dost zajímavá. ()

S rukama od oleje (2023) (S02E01) 

Jestli covid něco náhle zamezil, byl to rozhodně tenhle super feel-good cestopis se sympaťákem Písaříkem a jemu skvěle sekundujicím Slovincem Igorem. ()

Tajné společenství EKPE (2023) (S02E02) 

Není k momentálnímu denodennímu psaní bakalářky o Africe lepší večerní prokrastinace než u tohodle seriálu. ()

Samopal za krávu? (2023) (S02E03) 

Severovýchodní Nigérie je v posledních letech mimo extrémní regiony v Afgu nebo Pákistánu dost možná nejnebezpečnějším koutem planety. Přesto nám kluci přiblížili jeho přírodní krásy a už jen za to velký palec nahoru. ()

Až na hliněné dno (2023) (S02E04) 

Semtam bych se už potřeboval v komentech u tohoto pořadu opakovat, tak jen zmíním, jak jim to objevování Afriky sakra závidím! ()

Reklama

Reklama