Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a německý nadporučík Clemens Forell odjíždí vlakem z Bavorska na východní frontu. Na nádraží se loučí s rodinou a manželka mu přitom sdělí, že čekají další dítě. Forell slibuje, že se do vánoc vrátí, ale místo toho je jako válečný zajatec v Sovětském Svazu odsouzen na 25 let nucených prací v Gulagu na nejvýchodnějším cípu Sibiře. Forell s mnoha dalšími německými zajatci je transportován vlakem v nelidských podmínkách na Sibiř a dopraven do Gulagu, kde těží v dolech. Již po příchodu do Gulagu je konfrontován se zástupcem velitele Gulagu. Forell vzpomíná na svoji rodinu a když se mu naskytne příležitost k útěku, využije ji. Byla to však nastražená léčka a Forell i ostatní vězni jsou za to tvrdě potrestáni. Forellovi se však záhy naskytne další příležitost k útěku a to díky pomoci německého doktora, který zde ošetřuje nemocné a raněné. Pomocí něj se mu útěk podaří a pro Forella tím začíná strastiplná pouť přes celou Sibiř domů. (retrix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Vhodné shlédnout, když venku zuří třicetistupňová vedra a vy se koupete ve vlastním potu. Tohle je tak mrazivý film, že vás to až přikove. První hodina byla neskutečně napínavá, podmínky v zajateckém táboře, pokus o útěk, to vše naprosto skvěle podtrženo dokonalou orchestrální hudbou. Po útěku film mohutně ztrácí na napínavosti a začíná se rozlézat. Jestli tvůrci chtěli popsat řadu let strávenou na útěku tím, že prostě do každého políčka musí nacpat alespon kousek děje, tak se jim to prostě nepovedlo. Některé dějové zvraty (s dvěma lovci) tam vůbec být nemusely, dějová linka s idylickou vesničkou v Německu je tam zbytečná taktéž, nebo předělat. Zbytek filmu je vytvořen mistrovsky a někdy jsem byl tak napnutej, že jsem pomalu ani nedýchal. Závěr na mostě je pak dovršením. Druhý závěr u kterého ukápne slza drahé polovičce se my "drsní" chlapi můžeme jenom zasmát. I tak s chutí doporučuji! 75% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

To, že sa záver bol ako z telenovely, pár nedotiahnutých scén ma nedokázalo odradiť z pocitu, že som videl napätím, emóciami a kvalitným dobrodružným spracovaním nabitý, strhujúci snímok o ceste, ktorú treba vidieť. A určite sa k nemu rád vrátim. Navyše aj herecké podanie Bernharda Bettermanna ma zaujalo, čo sa pri nemeckých výkonoch nestáva často. 85%. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film, který má ovšem i řadu nedostatků. Příběh je sice neuvěřitelný, ale mohl se stát. To ale neplatí o některých maximálně nepravděpodobných scénách s vrchním dozorcem pronásledujícím svého uprchlíka přes celý SSSR. A korunu všemu nasadí konec jak z laciného amerického dojáku. U filmu natočeného podle skutečných událostí takovéhle blbosti vadí dvojnásob. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Forell a jeho několikaletá cesta z gulagu na mysu Děžněva, zpět domů k rodině, která nikdy nepřestala věřit v jeho návrat. Jeho osobní souboj s nelidským velitelem tábora, který ho chce zlomit za každou cenu, to je asi základní dějová linie, tohoto skvělého filmu, který stojí za to určitě shlédnout! ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další velmi hezká filmová holubička ze sousedního Německa. Silný příběh o vojákovi, který za druhé světové války byl zajat a skončil ve východní Sibiři. Poté se pokouší utéci a větší část své cesty musí zvládnout pěšky...Určitě zajímavý scénář, který se obešel bez klišé (až na závěr) a ač působí nereálně, tak mu rádi uvěříte. Pokud se nemýlím, tak film je doknce zčásti podle skutečné události. Kvalitní snímek, který mohl být lepší, ale to bychom museli šťourat do všeho... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Dozorci v lágru používají samopaly typu PPŠ-41 Špagin a PPS-43. (Octopus6.1)
  • Natáčelo se v Německu, Bělorusku a Uzbekistánu. (Terva)
  • V roce 2010 němečtí vědci prozkoumávali podrobněji Rostův příběh a k jejich překvapení v něm nalezli mezery tak hluboké a data tak fundamentálně chybná, že uznali, že jeho strastiplná cesta ze Sibiře do Německa se zkrátka nemohla uskutečnit. Bauerova kniha je tudíž od té doby považována za dílo fikce. (Candice)

Reklama

Reklama