Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a německý nadporučík Clemens Forell odjíždí vlakem z Bavorska na východní frontu. Na nádraží se loučí s rodinou a manželka mu přitom sdělí, že čekají další dítě. Forell slibuje, že se do vánoc vrátí, ale místo toho je jako válečný zajatec v Sovětském Svazu odsouzen na 25 let nucených prací v Gulagu na nejvýchodnějším cípu Sibiře. Forell s mnoha dalšími německými zajatci je transportován vlakem v nelidských podmínkách na Sibiř a dopraven do Gulagu, kde těží v dolech. Již po příchodu do Gulagu je konfrontován se zástupcem velitele Gulagu. Forell vzpomíná na svoji rodinu a když se mu naskytne příležitost k útěku, využije ji. Byla to však nastražená léčka a Forell i ostatní vězni jsou za to tvrdě potrestáni. Forellovi se však záhy naskytne další příležitost k útěku a to díky pomoci německého doktora, který zde ošetřuje nemocné a raněné. Pomocí něj se mu útěk podaří a pro Forella tím začíná strastiplná pouť přes celou Sibiř domů. (retrix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Zdařilé válečné drama, kterých se v Německu zrovna moc nevidí.Příběh německého vojáka,jehož vůle přežít a vrátit se zpět ke své rodině je obrovská.Proto se rozhodne utéct z poválečného zajetí a my vidíme jeho návrat domů,skrze drsnou pláň,krásnou přírodu.Skvělé drama na jehož konci ukápne i pár slz.Bravo ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se začal dívat aniž bych věděl, o čem vlastně pojednává. Zaujal mě název filmu. Když jsem na začátku zjistil, že film dělali Němci, tak jsem si říkal, že to bude spíše průměr. Hodně jsem se zmýlil. Již počáteční scéna ve vlaku je mistrně zvládnutá a natočená. Samotný pracovní tábor se jevil autenticky, což se mi zamlouvalo. Hlavní hrdina mi byl docela sympatický. Kdo mi ale sympatický nebyl a zahrál svou roli opravdu nejlépe, byl ruský zástupce velitele, který byl opravdu skvělý a v této roli bych si nemohl představit nikoho jiného. Následný útěk mohl sice být kratší, ale i tak se tam našly chvíle, při kterých se mi tajil dech. V rámci německých filmů vysoký nadprůměr. Hodnocení: 85% ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečných událostí. Proti tomu nemám žádné námitky, první půle vypadá opravdu věrohodně a hodně se mi líbila. Ale pak už se asi režisér rozhodl jít svou vlastní (= špatnou) cestou, protože nikdo mi nenamluví, že by nějaký vrchní dozorce z gulagu na Čukotce pronásledoval tak urputně jednoho normálního uprchlíka přes půlku Sovětského svazu. A závěr je už naprosto přehnaný. Nebudu o něm mluvit, ale připravte se, že vás určitě překvapí. Ale asi to nebude moc milé překvapení. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Toto bolo podľa skutočnej udalosti? Je to také sladké, až sa tomu nechce veriť. Príbeh zo sibírskeho gulagu by mal byť podstatne drsnejší až dychvyrážajúci, toto mi pripadalo, ako by to natočilo Disneyho štúdio, hlavne vzhľadom na ten koniec. Nehostinný Sibír vôbec nevyzerá nehostinne, ale ako lúka pri mojom dome, keď je von -2C, alebo ako keby to bolo točené v štúdiu, žiadnu zimu z toho necítiť. Posadnutosť súdruha poručíka je dosť zvláštna, ale na svete je plno exotov... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento filmový opus pripomína niečo medzi Odysseou a Doktorom Živagom ... V zásade by ste ho mali pozerať počas horúcich letných dní ... Toľko kosy a nevľúdneho prodtredia totiž poriadne schladí ...Najväčším nedostatkom ale bola hudba, ktorá mi vzdialene pripomínala filmovú hudbu z čias krutej normalizácie rokov 80-tych ... Aj keď ... ten melodramatický záver tam naozaj byť nemusel ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • V závěru filmu, kdy Forel (Bernhard Bettermann) přechází přes most ze SSSR do Íránu, zastaví se před poručíkem Kameněvem (Anatoliy Kotenyov) na dobrých 5 metrů. Při záběhu shora od sebe však stojí jen několik desítek centimetrů. (Pepy)
  • V roce 2010 němečtí vědci prozkoumávali podrobněji Rostův příběh a k jejich překvapení v něm nalezli mezery tak hluboké a data tak fundamentálně chybná, že uznali, že jeho strastiplná cesta ze Sibiře do Německa se zkrátka nemohla uskutečnit. Bauerova kniha je tudíž od té doby považována za dílo fikce. (Candice)
  • Když hlavní hrdina chce vystřelit po tuleňovi, tak v jednom záběru natáhne pistoli Tokarev, která je čistá. V následujícím záběru je však celá od sněhu. (Marsu88)

Reklama

Reklama