Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (93)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Noční souboj Wong Fei-Hunga s mistrem Železná košile v provazcích deště byl jedním z nejlepších zážitků, který mi opus magnum Harka Tsuie přinesl. Jinak bych celou tuhle národoveckou oslavu všeho čínského prostříhal a zkrátil minimálně o polovinu. Viděl jsem bohužel plnou verzi a věřím, že zkrácený režisérský sestřih mohl mít daleko větší grády. Víc než dvouhodinové plácání se v mnoha plytkých dějových kudrlinkách a čínských moudrech, nevtipných humorných vsuvkách a nezajímavém romantickém žvatlání by, nebýt okořeněno dokonale vytuněnými souboji, stahovalo Tenkrát v Číně do bahna jen těžko stravitelného podprůměru, kdy máte chuť použít rychloposuv. Čili jen za tři. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak sem čekal krapet víc a ani se nedivim, že director's cut je o 40 minut kratší, protože je tu spousta míst, který jsou tak trošku zbytečný a utlačování číňanů američanama mi taky nějak extra nesedlo, ale jakmile se ke slovu dostane akční stránka s výbornou choreografií a božským Jet Lim, což je naštěstí celkem často, tak je o zábavu postaráno a na nějaký americký kašpary se strašnou angličtinou se rychle zapomene ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Jet jede a akční scény patří k tomu nejlepšímu, co lze na trhu najít, ale Hark není zrovna režijní eso a ta hromada "uchcaného" a především nudného dějového balastu mu podráží nohy. Razantně zkrácený Director`s Cut musí být nejméně o třídu lepší. Samozřejmě v případě, že v něm místo scenáristického hnoje zabírají místo Jetovy pěsti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hark Tsui ponúka fantastické akčné scény, predovšetkým súboje telo na telo, prípadne viac tiel na jedno telo, alebo viac tiel na viac tiel. A skvele do toho zapája aj mizanscénu. Okrem toho ale ponúka aj značne vážny pohľad na dobovú Čínu a pravdupovediac ak by film neobsahoval žiadnu akciu, stále by šlo o výborný historický film. Je obdivuhodné, ako obe tieto zdanlivo ťažko zlúčiteľné zložky (komercia vs. art) dokázal spojiť v organický a vyvážený celok. K stopercentnému hodnoteniu mi predsa len niečo ťažko špecifikovateľného chýbalo, objektívne ale nemám čo vytknúť. Jet Li je tu v životnej forme a opäť sa vynárajú otázky, či ten prechod do Hollywoodu stál za to, inými slovami to, proti čomu jeho hrdina v tomto filme tak srdnato bojoval. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velké WTF – šestákové charaktery, dětinský orientální humor, naivní propaganda, hospodské rvačky ve stylu Buda Spencera a Terrence Hilla – 1001 filmů, které musíte vidět? Proč? Ovšem báječně to ve všech směrech graduje, je nejenom čím dál víc na co koukat, takže ve finálních scénách už není problém nacházet přímé inspirace pro Matrix, ale i příběh se zahušťuje a historicko-politická rovina o střetu kultur dává čím dál větší smysl, na konci už jeden na jedné straně s hrdiny dýchá a na druhé straně má málem pocit, že svým Číňanům rozumí. A v akčních scénách je to krásně staromódní, žádné počítačové triky ani zběsilý střih, pěkně poctivá herecká akce (na tu a tam se zablesknuvším drátu). Po Hodném, zlém a divném, kteří tak úplně nedostáli očekáváním, tohle v naší sérii domácích pánských kinojízd naopak příjemně překvapilo tatu i syna. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Jet Li rozprával počas natáčania mandarínsky, v post-produkcii bol nadabovaný do kantončiny. (m.a.t.o.)
  • Wong Fei-hung praktizoval hung-gar kung-fu, zatiaľ čo Jet Li vo filme predváza väčšinou metódu "dlhých pästí" a tai-chi. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama