Reklama

Reklama

Dávné rituály

  • USA The Old Ways
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Novinářka, která přijela do rodného města Veracruz napsat článek o kultuře tamního kmene, se stane obětí únosu. Místní lidé totiž mají za to, že je posedlá ďáblem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, byť bych to na první dobrou vůbec nečekal. Solidní vymítací horor, kterých tu za poslední léta bylo víc než dost. Jen tedy tady s tím rozdílem, že se do centra dění dostává mexická tématika, prostředí, postavy a mytologie, čímž si spolu se sympatickými postavami říká vysloveně o zájem nejen od milovníka hororu. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Abrakadabra, čáry, máry, fuk, ať je z tebe démon fuč. Popravdě řečeno, pro ,,vymítačské,, filmy mám hodně velkou slabost a jsem jim schopen odpouštět vážně dost, zde to ale ani není příliš potřeba, jelikož právě v rámci daného hororového subžánru nabízí Dávné rituály poctivou podívanou, která mě zaujala a bavila, i když upřímně, ono se tam toho za tu hodinku a půl v podstatě ani moc nestane, nicméně tvůrcům se tento docela zásadní nedostatek podařilo poměrně zručně zacelit velice působivou atmosférou, ke které nemalou měrou přispělo i atraktivní prostředí mexické džungle, dále pak obsazením výrazných herců do zajímavých postav, fungujícími momenty napětí a i několika efektními scénami, které dokázaly vyvolat nepříjemně působivé emoce, k čemuž i nemalou měrou přispěl zlověstný hudební podklad, který mě fakt bavil. Samotný závěr, co se hlavní hrdinky týče, mi jinak připadl také výtečný, takže opakuji, přestože ústřední dějovou linku musím označit za opravdu slabší, tak po technické stránce se jedná o působivý, znepokojivý, mrazivý zážitek, v němž jinými slovy forma drtivě zvítězila nad obsahem, respektive ho zachránila před úplným zatracením. Být pak tvůrci možná ještě i o něco odvážnější, co se krvavosti týče, byl bych spokojený určitě ještě víc, na druhou stranu chápu, že hlavní důraz je zde kladen především na mystiku a mytologii, což respektuji a vlastně i ve výsledku vítám. ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

No ty kráso. Stará Rybana a dvojče Billyho Burka se snaží vymýtit démona z americký fetky. Já si na ty horory, odehrávajíc se v chýši uprostřed džungle, budu muset začít dávat asi pozor. Takhle jsem trpěl naposledy letos u Gaia. Tohle bylo možná ještě horší. Nekoukatelná slátanina, protkaná ubohými PC efekty a nudnými lekačkami s nezajímavým, ubohým démonem, který je tady vidět celkově asi 30 vteřin. Tohle snad nikdo ani nemůže myslet vážně. Horor, který by rád vzdal poctu subžánru aka Exorcist. Spíše se však děje přesný opak. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Takofá meksická jeskynní témon není žádná olá prdel! Posedává výhradně mexické migranty a Američany, jen co tito strčí rypák do jeho krasu, a dostat jej pak z posednutého na vzduch a následně zpět do Tijuany či nějakého jiného mexického pekla je téměř nemožné. Leda by posednutý amatérský postiženec vyžral na ex kanystr kozího mlíka, načež po hodině přitroublých halušek, kokrhání černého kohouta a bezradného čumění profesionálního vymítacího personálu sám nalistoval v přiloženém prastarém komixovém Rituale Mexicanum náhodnou kapitolu v sekci „Demonios a la mierda” a pokynul přítomné bruje “Vymeť mi ho třeba takhle...”. No a bába pak bez váhání zkušeně přibije k podlaze svazek větví, angažovaně mexikánsky pronese prastarou, tajuplnou vymítací formuli, předávanou po staletí mystického tlemení mykologicky pomalovaných xichtů do blba z bruji na bruju – asi něco jako “Huš, ty démone, táhni do prdele!”, a milý, ještě před chvílí tolik rezistentní a nevymítitelný pekelník je za neefektního kouřového “puffff” venku dřív, než byste stihli říct “k uzoufání nudná, dementní sračka se čtyřmi nesympatickými, prkennými ochotníky”. A přihlížejícímu nezbývá, než se modlit k El Luciferovi, aby se poblíž náhodou neochomejtla prdel nějakého toho Američana nebo migranta, protože by z toho mohla, po nepochybném úspěchu v džunglových biografech pro negramotné Aztéky, být nedejsatan dvojka. Bezvýhradně se tímto opět potvrzuje léty audiovizuálního utrpení nabytá poučka, že pokud nad něčím zdejší “hororoví exprdi” cákají, je daleko příjemnější pustit si místo inseminovaného filmu raději plyn. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po delší době solidní, i když nijak bombastický, šokující či děsuplný, horor na téma exorcismu. Mladá novinářka v podání sympatické Canalesové se vrací do rodné vsi, odkud odešla jako děvče, když vymítali její matku. Dvacet let se sem nevydala ani nikoho z příbuzných nekontaktovala až nyní svoji sestřenici Mirandu. Jejím cílem bylo zapovězené místo v džungli, kde se v rozsáhlém jeskynním systému ukrývají démoni a temné síly. Přes Mirandino varování se tam vydá a co čert chtěl, přinese si odtud démona. Nu a zbytek filmu, což je většina, se nese v duchu vymítacích rituálů s malou změnou v závěru. Vizuálně příjemné, škoda, že film nebyl drsnější. OK, vyndávání čehosi z břicha bylo efektní, ale tuhle praktiku si člověk mohl prostudovat v časopisech už před mnoha lety. I přes pomalejší tempo film utekl a závěr se mi líbil. Jen ten démon byl....nic moc... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama