Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

mcleod 

všechny recenze uživatele

Populárně-naučný dokument o architektuře, kterým David Vávra dokazuje, že (moderní) architektura není jen čistě technickou disciplínou, ale má také svoji poetiku. Svými originálními výstupy vtipný a energický průvodce přibližuje vedle odborné technické a umělecké stránky staveb také jejich smysl, důvod výstavby či často značně pohnutou historii. Je velmi smutné, kolik nádherných staveb moderní architektury leží v Česku tak říkajíc ladem či které byly zničeny divokým tancem Komančů. Na závěr jedno upozornění: nadšení Davida Vávry pro moderní architekturu je značně nakažlivé. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Skvělá exkurze po českým městech a jejich architektonických skvostech. Tomuto oboru nerozumím, ale vlivem seriálu se dívám na domy "zasvěceněji". Najednou i v předtím hnusném baráku vidím náznaky konstrukčních fines. Vávra musí mít velmi zajímavý život, když tomu ke všemu ještě rozumí. Jedna hvězdička (spíš půl hvězdy) dolů za přílišnou poetičnost. To rýmování je prostě přehnané. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Maestro David Vávra je bůh, který je podepsaný i pod Českou sodou, a tak má na svědomí nejlepší původní "seriálovou" tvorbu, jaká se kdy na obrazovkách České televize objevila. Pro mě jako pro fandu architektury je každý díl čistá radost, znásobená tehdy, když Vávra zabloudí do míst, která jsem sám kdysi poznal a obdivoval. K Vávrovi chovám hluboký respekt, je to výjimečný člověk se srdcem na pravém místě. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Severní Morava a Slezko: Ostrava, Opava, Nový Jičín, Těšín, Karvinsko, Frýdek-Místek, Střední Morava: Olomouc, Prostějov, Radhošť, Hranice, Šumperk, Kroměříž, Východní Čechy: Náchod, Hradec Králové, Divoká Orlice, Pardubice, Špindlerův Mlýn, Český ráj Vysočina a Východní Čechy:: Jiráskův kraj, Litomyšl, Třebové, Trutnov, Pelhřimov a Humpolec, Jihlava Severní Čechy: Jablonec nad Nisou, Liberec, Teplice, Ústí nad Labem, Most a Litvínov, Louny, Děčín. Jižní a Západní Čechy: České Budějovice, Otava, Tábor, Karlovy Vary, Chebsko, Plzeň, Šumava. Střední Čechy: Kolín, Nymburk, Mladá Boleslav, Kladno, Polabí, Poděbrady, Benešov. Střední Čechy a Jižní Morava: Beroun, Příbram, Zlín, Valašsko, Slovácko, Znojmo. ..................... ................. ............ a jako bonus: Šumná Šumná. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

První seriál, který především díky vtipnému a originálním pojetí průvodce Davida Vávry, podnítil u nás zájem o architekturu v masovějším měřítku, a to je jen dobře! Tato země, naše města, domy, architekti mají co nabídnout a každá takováto prezentace je velké plus! Nebojme se udělat své šumné město svým přátelům, známým či návštěvám... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama