Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (235)

plakát

Pozemšťan (2007) 

Levicově střižená minulost Země, průměrné herecké a režijní výkony. Nicméně z minima prostředků (a akčních scén) limitně se blížící nule vydupal scénárista naprosté maximum. Setkání vysokoškolských profesorů a jejich intelektuální vřava eskaluje napětí takovým způsobem, že divák ani nepostřehne, že nesleduje horor, bonda nebo vetřelce, ale konverzační tlachárnu. Úžasně životachopná myšlenka prostě stačila a nahradila vše ostatní včetně nadupaných rozpočtů. Na konci si sice tvůrci neodpustili trochu lacinou rodinnou vsuvku, ale i tak stojí film za shlédnutí. Tentokrát mu odpustím výhrady z první věty a dám plný počet.

plakát

Sherlock Holmes (2009) 

Hodnotit toto dílo jedním dechem nejde. Potřebuju aspoň tři... za prvé: Akční film. Úchvatné scény - starý Londýn diváka dokonale pohlcuje jako kulisa velmi svižného děje, bojových scén, bleskových analýz. Za druhé: Děj. Slabej. S nízkým charisma hlavního protihráče a za vlasy přitaženými mystérii byl velmi povrchní a nedokladoval příliš nápaditou práci scénáristů. Rozhodně scénář není zdatným spoluhráčem práce režiséra... Za třetí: Sherlock Holmes a Dr. (John) Watson. Především o deset (a víc) let mladší, rozhodně zajímavá pop alternativa našich gentlemanů. Možná by si i padli při svém setkání do oka. Tento tah (pro mně překvapivě a na rozdíl třeba od 007) vyšel. Dohromady lehce pod 4*, ale pokud by scénář kvalitativně dohnal režiséra, trikaře, hlavní představitele, bylo by to jasných 5.

plakát

Proroctví (2009) 

Nebýt laciného útěku k mimozemskému intermezzu, mělo by Proroctví šanci na 3-4 *. Takto se plahočí pod hranicí tří a to píšu komentář po řádném vychladnutí. Jinak měl film téměř všechny atributy napínavého a zajímavého příběhu s nekompromisním koncem (samozřejmě nemyslím obilí), který mohl z tohoto snímku udělat váženého člena mé filmotéky. Nijak originální scénář střídal velmi silné momenty, kdy hlava mé ženy byla neustále neprodyšně zabořená strachy v polštáři a potom velmi slabé, kdy člověk cítil, že se dějově a "mysticky" neví kudy kam. Přimíchané "aby se to líbilo i dětem a blbcům" scény hodily pak Knowing do zapomenutelného smetí.

plakát

Hendrix (2000) (TV film) 

Tak to je paradox. Tento film dojel na hudbě. Nosná traverza celého snímku, která by za normálních okolností musela utáhnout filmovou biografii takové osobnosti, svým výběrem film skoro pohřbila. Copak Hendrix hrál jenom tři a ke všemu převzaté písně? Také výběr hlavního představitele mohl být lepší. Moc jsem mu Jimiho nevěřil a navíc se moc netrefoval do zpívaného textu. No a filmové "triky", jak ztvárnit masové publikum, akorát ztvárnily, jak málo peněz bylo utraceno. Film tak zachránil sám mrtvý mistr a jeho nadpozemská osobnost. 50%

plakát

Planeta Země po vymření lidstva (2008) (TV film) 

No nevím, nevím. Chronologické nesmysly, slabá animace, bláboly ekologa. Dokument se nám v první části snažil vnutit myšlenku, jak bude svět vypadat bez lidí a pak to celé spláchl do hajzlu, když ukázal Černobyl (cituji : bývalé překrásné sovětské město) , který je vylidněn 4x dýl a ten teda ty předpovědi moc nepotvrdil. Vzhledem ke slabému odbornému a grafickému potenciálu si mohli tvůrci tak třičtvrtěhodinu odpustit. Dost jsem se těšil a pak několikrát sprostě usnul.

plakát

Taking Off (1971) 

Forman v nejlepší formě. "Nová vlna" v Americe funguje a tento film s jednoduchým dějem, s náznakem těžkých ovšem s obrovským nadhledem lehce rozdrolených témat si to šlape lehounce do konce, jak se na tohoto režiséra sluší. Vrcholem díla je asi lekce kouření marihuany a následná ztráta důstojnosti před vlastním dítětem. Snímek mě příjemně překvapil a je jedním z důkazů o vyjímečnosti jednoho českého rodáka. 4,5*

plakát

Smrt čeká všude (2008) 

Zajímavý oskarový šampión. Ne snad svou uměleckou jedinečností, jako spíš svým zaměřením. Musím se přiznat, že jsem se po celou dobu projekce ptal, proč ty Oskary tento film dostal. Nenašel jsem na něm nic tak převratného a zásadního, aby měl u akademie takové žně. Nicméně, že porazil třeba Avatar, je pro mne velmi dobrou zprávou i když tomu jsem já dal vyšší hodnocení. Je to po dlouhé době film, kde americký voják není symbolem zhůvěřilosti a Arab není svatý jeliman. Vědět, že takové dílo někdo ještě točí, je velmi osvěžující a že je dokonce oceněn, mi skoro vyráží dech. Jeho umělecká vyjímečnost je však diskutabilní. Série bondovských epizod s přestřižením drátů je dosti lacinou velkovýrobnou napětí, ale její až strhující dokumentárnost a sterilita husté atmosféry dělají z tohoto snímku přece jen unikát. Jednotlivé záběry až strojově přesné s vynikajícími detaily dopadajících nábojnic dávaly prostor pro domýšlení okolností celé války, nejenom akčních scén. Sporadické sondy do života a povah vojáků film převapivě nikam neposunovaly, na druhou stranu jej nepoškozovaly, tedy až na minipříběh s Beckhamem, který film trochu oživil a "přihřál". Plný počet nedávám, na to mne toto dílo zase tak nezasáhlo (ke všemu hlavní hrdina by asi ve skutečnosti se svým přístupem těch bomb tolik nezlikvidoval), ale minimálně 4* si plně zaslouží za svůj styl, (ne)politický názor a hlavně za spád a zajímavost.

plakát

Barack Obama: Koncert 2009 (2009) (koncert) 

Koncert pro amerického mesiáše. Doufám, že jej dějiny smetou dřív, než bude pozdě. Bohužel mu svou přítomností uklízejí cestu hvězdy typu (věčně přiblblý a pomatený) Bono a Tom Hanks. Pro pána Jána...

plakát

Megažralok vs. obří chobotnice (2009) 

Jeden z nejroztomilejších filmů roku. Název vystihující naprosto vše, který s představivostí diváka neustále pracuje a zkouší, kam se až dá zajít v lacinosti triků. Na každý pád, koho by napadlo, že žralok spolkne ve vzduchu dopravní letoun a chobotnice si udělá ze stíhačky tenisový míček? Naprostý vrchol filmu je však v laboratoři, kde skupina vědců vedená blonďatou Marie Curie míchá nějaký mega driják z limonád všech možných barev. Sice tvůrci zapomněli sdělit, co vlastně míchají a k čemu to má sloužit, ale jsme zase svědky hereckých eskapád hlavních hrdinů při jejich vědeckých nezdarech . A o to je ta scéna kouzelnější. No nakonec si zašukají a uvědomí si, že musí namíchat feromony, čímž celý film dostane jasný smysl. Zařazuji mezi své top shit a dávám 5*.

plakát

Bílá smrt (2009) 

Velmi průměrný thriller, který trochu ozvláštňuje prostředí, kde -50st.C.je běžná teplota. Vševědoucí, vždynamalovaná, smrtiprostá policistka, vždy ve vteřině, s minimem indicií uhádne, jak se vše stalo, pachatelé jí ke všemu nadbíhají jak můžou a vše vyvrcholí v "šokujícím" závěru. No, kdyby nazačátku ukázala hlavní představitelka více než jen spodní prádlo, uvažoval bych i o 3 *. Takhle nevyužila celý svůj talent a přes 2 se nemůže dostat.