Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi známý román v nezapomenutelném kresleném podání. Zub času není prakticky znát a kreslená prasátka, slepice, koně a krávy si to s klidem rozdávají s nejnovějšími animáky a odcházejí vítězně, proč? Díky nadčasovosti tématu a výborným vykreslením zvířat uzavřených ve světě, kde se může každá "svině" postavit mimo zákon. Velmi dobře je zvolená především stopáž, která dává prostor pro vše důležité, ale zároveň zbytečně neprotahuje celý příběh do délky, kterou už by kreslené postavy nemuseli zvládnout. George Orwell by byl za takovéhle zfilmován svého díla nadšený. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

So Zvieracou farmou som mal menší problém. Dielo Georgea Orwella mám pre jeho vizionárstvo a nadčasovosť medzi obľúbenými knihami, ale ČSFD je určená na hodnotenie filmov a nie ich literárnych predlôh. Vzniklo príliš veľa mizerných filmov z výborných literárnych predlôh, než aby bolo možné tento aspekt prehliadať. Netvrdím, že film Zvieracia farma je nepodarený, iba podľa môjho názoru mohol byť lepší. Ak by si vyberal to dôležité z literárnej predlohy a nebol poplatný ideológii a politike v dobe nakrúcania. Keďže sa tak nestalo nemôžem dať viac ako tri hviezdičky, aj keď možných bolo päť. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si doplnil tuhle klasiku. Skvělá alegorie na dikátorství a a tyranii. Začne to nevinně, jednou malou zvířecí revolucí a nakonec se to zvrhne v totalitu pod vedením prasat. Nemusíme v historii chodit daleko... Určitě dost poučné a zřejmě právem některými režimy zakazované. "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější." ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá alegorie totalitního komunismu, ukazuje že dobrá myšlenka, prováděna "prasaty" je horší než zlá. Velice přehledně nám ukazuje jak to v takovém komunismu skutečně chodí. Vužitím optimistů a všude přitomných blbců se odstraní jakýkoliv odpor. Úpravami původních zákonů, ospravedlňují svojí zhýralost, ale jak se začínaj čím dál víc podobat těm co svrhli, tak i těm nejnatvrdlějším dochází, co se tu děje. I správný plán je nejdřív využit ke zničení jeho původce, aby nedošlo k jeho dominaci, a poté zneužit pro účeli totality. Ke konci vidíme naprostou kopii stalinského komunismu. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem fanoušek Pink Floyd a vzhledem k tomu, že se Pink Floyd nechali inspirovat knihou Orwella při natáčení alba Animals (1977), tak jsem tuto knížku již dávno četl. K filmu jsem se dostal až teď. Přemýšlím, co se mi na něm líbilo a co nelíbilo. Nelíbilo se mi, že tam umřelo hodně zvířátek a že prasata tam hrála opravdové svině. Ale tak to asi má být. Ta knížka není jiná, není ani méně napínavá či drtící svojí krutou pravdou. Animací mi to přišlo velmi podobné filmu Dumbo, i těmi písněmi. Celkově vzato.. Já asi nemám co vytknout. V roce 1954 to technicky asi lépe udělat nešlo a knížka samotná už byla napsána taky hodně dávno, takže já jsem prostě spokojený. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 29. prosince 1954 v New Yorku. (Varan)
  • Mnoho profesí animovaného filmu ve Velké Británii vzniklo poprvé teprve při výrobě tohoto filmu. (hippyman)
  • Díky CIA existovalo 9 různých verzí scénáře a byl pozměněn konec filmu. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama