Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

Radko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s interpretáciou Radka99. Na príklade zanimovanej poučnej rozprávky ide o všeobecne ukázaný obraz moci, vyšvihnúcej sa nahor na vlne všeobecnej nespokojnosti. Pod heslami všeobecnej rovnosti, slobody a bratstva. No na rozdiel od neho z filmu o tom ako sa Farma zvierat vytvárala, to po rokoch rozhodne nezužujem len na Rusko a jeho satelitné totalitné režimy, zaštiťujúce sa Marxom. Rovnako to platí pre štáty, kde si roky rokúce mocenské páky udržuje istá skupina striedajúcich sa politických elít, ktorá plní priania bankársko- priemyselno -obchodných kruhov. Rovnaké heslá o rovnosti, rovnaké výnimky. Koniec filmu správne, i keď zjednodušene, ukazuje na potrebu ďalšej revolúcie, na minimum eliminujúcej uzurpovanie moci. Pozn.: Anarcho syndikalistické riadenie fabrík a družstiev (napr. v Argentíne) ukazuje, že sa osvedčilo povinné spolu rozhodovanie všetkých a striedanie mocenského riadenia po dvoch - troch mesiacoch. Ideály vylepšiť systém počas obdobia totiž ešte ostávajú, do kože sa nestačí zaryť túžba po moci a vlezdoriťovstvo. Smutnou stránkou filmu je, že symbolom podrazáckeho ľudí sa stali zvieratá. Ich prirodzenosť je iná. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

prostě nemůžu jinak. orwellovo téma zpracováno kouzelně a mrazivě zároveň, na krátké stopáži stíhá s přehledem gradovat a přestože jde o animovaný film, je silným podnětem k opětovnému zamyšlení nad tak snadným sklouznutím ke zneužití vpodstatě "ušlechtilé" myšlenky ve svůj prospěch. jednoduchá animace, jednoduchá myšlenka, přesto početné alegorické paralely. tohle je prostě filmová (když už ne literární, jako... ehm... tomu u některých lidí třeba může být...) "FarmVille" povinnost. 90% ()

Reklama

anniehall 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky s malinko ošoupanýma ouškama. Ono to bude možná dobou vzniku, kdy animované filmy byly ještě stále ovlivněny poetikou Walta Disneyho. A právě tenhle vliv mne aspoň ze začátku filmu dost silně vadil. Jakási milá rozpustilost a naivita některých zvířat (věčně nešikovná kačenka), idylické sekvence přebudovávání statku (zvířata se učí číst a nejde jim to) a celkově roztomilé pojetí jednotlivých figur a jejich obličejů (velké oči a gagy s protáčením panenek )atd. V duchu jsem si říkal, jakpak by to asi vypadalo, kdyby tuhle temnou Orwelovu vizi natočil někdo dnes. Vzpomněl jsem si na téměř kongeniální ilustrace Martina Velešíka, které doprovázely myslím poslední české vydání a troufám si tvrdit, že doposud nejzdařileji. Ale s pozvolnou přeměnou nálady snímku do temné, totalitní části pod nadvládou prasat, jsem tenhle nelibý pocit ztrácel. Částečně za to mohla sugestivní síla předlohy a příběhu jako takového a částečně také upuštění od všech těch gagů a záměrně odlehčujících věcí. Ve chvíli, kdy odváželi Boxera na jatka? jsem byl dost možná i vděčný za to, že animace temnější nejsou. To by člověk pak opravdu těžce rozdýchával. Sílu a atmosféru tedy v druhé polovině tenhle snímek rozhodně má. Sporné pro mě bylo ještě šťastné zakončení celého díla, které jde proti Orwelově předloze a tak trochu ubírá na působivosti závěru. Ale četl jsem, že dcera Johna Halase se nechala slyšet, že si tenhle film v podstatě objednala CIA jako obžalobu komunistického režimu a výsledný konec by tuhle terorii potvrzoval, kdo ví... ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání oproti knižní předloze. Koneckonců Farma zvířat jako film možná vznikla na objednávku CIA jako propagační zbraň ve studené válce (zdroj: Filmové listy k Projektu 100/09) a tak také působí: prvoplánově a nedotaženě. Navíc fakt, že Britové se v padesátých letech v animaci teprve rozkoukávali a uchýlili se tedy ke klasické disneyovské animaci film trochu sráží. Nicméně Orwellův duch a jeho zaryté antikomunistické cítění lze i přesto znatelně cítit - nenávist k prasatům je ryzí, soucítění se zvířátky taktéž veliké. Nu zkrátka - celkem rozporuplná záležitost. Lepší 3*. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Pokud bych zcela ignoroval knižní předlohu a hodnotil pouze dvaasedmdesát filmových minut, bylo by to už jen díky hezké animaci, sympatické délce a respektu k době vzniku za čtyři. Jenže něco mi říká, že díky znalosti Orwellovy předlohy a respektu k němu, musím být trochu kritičtější, protože závěrečná pětiminutovka (s nadějí?...je vůbec naděje ve světě, kde vepře vystřídá osel??) mi k Orwellowským myšlenkám nesedí. Rozumím tomu, že to tvůrci chtěli sdělit i mladšímu divákovi, jelikož se jedná o animák, pochopitelnějším ukončením, ale ... jde o Orwella. Navíc mě nepotěšilo naprosté vypuštění obou kobyl (Lupina, Molina), statků Liščína a Stračína a velmi podstatná změna charakterů Benjamina (zmíněný osel - toho ukrutného dříče jsem mu ve filmu těžko věřil) a v knize nejmrazivější postavu prasete Pištíka. Neočekával a ani jsem nechtěl doslovnou adaptaci, ale NĚCO mi zde chybí a NĚCO naopak přebývá. 70% (lepší tři a slabší čtyři, takže hodnocení možná změním, pokud přijde opakovaná projekce) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Farma zvířat byla vyrobena na objednávku CIA, která takto v době studené války bojovala proti komunismu. (oje)
  • Díky CIA existovalo 9 různých verzí scénáře a byl pozměněn konec filmu. (hippyman)
  • Mnoho profesí animovaného filmu ve Velké Británii vzniklo poprvé teprve při výrobě tohoto filmu. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama