Reklama

Reklama

Night Stalker: Hon na sériového vraha

(seriál)
  • USA Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer
Trailer
USA, 2021, 3 h 9 min (Minutáž: 46–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

V roce 1985 číhá ve stinných zákoutích sluncem zalitého Los Angeles krutý sériový vrah. A dva neúnavní detektivové mu jdou bez ustání po krku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Miestami veľmi nezáživné, niekedy zdĺhavé, inokedy urýchlené, často plné zbytočnej vaty, občas nudné, bez hlbšej psychoanalýzy a s nezaujímavými rečami dvoch hlavných vyšetrovateľov, ale taktiež aj silné, podmanivé, nepríjemné a znepokojujúce. V porovnaní s inými dokumentárnymi sériami Night Stalker nijak zvlášť nevyčnieva, naopak skôr zanecháva priemerný dojem, avšak štúdia psychopatov a sériových vrahov sú natoľko zaujímavé, že je nutnosť vidieť každý podobný dokument. Takže aj keď v určitých ohľadoch táto dokumentárna séria prehráva a nefunguje, daná problematika je až tak závažne dôležitá a silná, že tomu vlastne nemôžem nič vytknúť. Plus, niekedy je pre mňa naozaj fascinujúce zachytávať pseudofilozofické myšlienky od niekoho, kto samo o sebe ani nepremýšľa, čo sa skvele zrkadlí aj na jeho správaní a aktoch (hrdý satanista a pritom ani nevie čoby len nakresliť obrátený pentagram). Richard Ramirez a jemu podobní ľudia sú skrátka zaujímaví a preto si zakaždým veľmi cením, keď sa ich niekto pokúsi zdokumentovať. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spousta typicky amerického patosu, gest a vzhledem k obecně známé neschopnosti amerických kriminalistů potírat činnost sériových vrahů i přehnané heroizování jejich "schopností". Na druhé straně pak démonizování jednoho vychrtlého ultrazbabělého zmrdečka, který si beze zbraně netroufl ani na patnáctiletýho kluka, takže to svoje pentagramové peklo ordinoval hrdinskou střelbou do spících mužů,  rozespalých žen či alfasamecky dominantní sexualitou vůči dosluhujícím seniorkám. Škoda, že namísto těch nevinných obětí neskončily dobodané všechny ty Ramirezovy nadržené groupies, zasypávající jeho vězeňskou celu svými uměleckými akty a návrhy k sňatku. To by se myslím k logice věci slušelo mnohem víc. 60% ()

Reklama

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Pokud existuje žánr, při kterém na Netflixu nemůžete z 90 % šlápnout vedle, je to "true crime" dokument. Přesvědčil mě o tom i tento jeho nejčerstvější čtyřdílný počin, mapující řádění Richarda Ramireze, který vstoupil do historie coby "Night Stalker". Nabízí se srovnání s jen o něco málo dříve vydaným britským Rozparovačem (The Ripper), jehož tvůrci zvolili rovněž čtyřdílný formát. "Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer" z tohoto souboje vychází jako jasný vítěz, už jen díky tomu, že se plně věnuje pouze vývoji napínavého případu, aniž by zbytečně odbočoval ke kritice dobových genderových poměrů a snažil se divákovi vštípit nějaká politicky korektní ponaučení. Nadto dokument skvěle pracuje s tísnivou atmosférou a provází ho výborně zvolená hudba. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Uvítal bych, kdyby to bylo více o samotném Ramirezovi. Ten formát ve stylu moderního, dramatického detektivního seriálu, kde se až moc do hloubky seznamujeme s životy detektivů, jejich rodinnými vztahy a problémy mi úplně nevyhovoval. Ale i tak je to od Netflixu další zajímavý a kvalitní dokument na mé oblíbené téma sériových vrahů. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Richard Ramirez je jedním z nejzajímavějších sériových vrahů konce 20. století, ovšem tento dokument je hodně nemastný neslaný a to je škoda, protože spousta dokumentů z Nettflixu na téma sériových vrahů je celkem dobrá. Celé 4 díly jsou jaksi jen o výpovědích přeživších jeho útoků a dost povrchních informací vyšetřování dvou detektivů - mohlo se jít víc do hloubky a vlastně se nedozvíme nic ze života a pohnutkách Night Stalkera, ten je v tomto dokumentu jaksi jen druhé housle (ok, chápu, chtěli to udělat jako poctu rodinám jeho obětí a ne jako modlu vraha). V konečném výsledku můžu asi spíš doporučit sérii American Horror Story 1984, kde je Night Stalker (v podání skvělého Zacha Villy) jednou z hlavních postav a je to mnohem zajímavější ztvárnění jeho života (s mírnou nadsázkou), než tento dokument. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Night Stalker zomrel ako 53 ročný, 7. júna 2013. V cele smrti bol už viac ako 23 rokov. (Game90)
  • Členové skupiny Marilyn Manson původně používali pseudonymy složené ze jmen populárních osobností a sériových vrahů. Jméno Richarda Ramireze využil baskytarista Jeordie White alias Twiggy Ramirez. (Ruda.neck)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama