Reklama

Reklama

Night Stalker: Hon na sériového vraha

(seriál)
  • USA Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer
Trailer
USA, 2021, 3 h 9 min (Minutáž: 46–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

V roce 1985 číhá ve stinných zákoutích sluncem zalitého Los Angeles krutý sériový vrah. A dva neúnavní detektivové mu jdou bez ustání po krku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Nikto si nemohol byť doma za zamknutými dverami istý! Tento americký dokument vo mne zanechal oveľa silnejší, aj keď samozrejme v negatívnom zmysle, pocit a zhnusenie zo zvráteného masového vraha ako britský Rozparovač. Dej má spád, posúva sa vpred a diváka nenudí, lebo v každej minúte sa niečo deje. Keď už máte pocit, že ste svedkom dostatočného počtu zvráteností, objavia sa ďalšie. Egoistický psychopat so sklonom ku satanizmu si dokonca osvojuje meno, ktoré mu polícia a média našli: Night Stalker. Pri jeho odhalení a procese vnímame jeho suverénne a neohrozené vystupovanie. Aj keď kamera sa zameria na pohľad do jeho temných očí cielene, je to mrazivý moment, uvedomíte si, aké to muselo byť naživo – aj cez televíznu obrazovku po vás chodia zimomriavky. Zaujali postavy obidvoch hlavných vyšetrovateľov – Franca Salerna a Gila Carillu, vyšetrovanie sa podpísalo na ich fyzickom a psychickom zdraví, ako sami priznali a tiež na ich rodinách. Silné boli aj momenty, keď vypovedala dnes už žena v strednom veku, vtedy 6-ročné dievčatko, ktorej ublížil. Rovnako silno zapôsobí výpočet krívd, ktoré sa stali vrahovi od útleho detstva s konštatovaním, že to je presne recept, ako vychovať narušeného človeka, ktorý sa neštíti pred ničím. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další z řady povedených true crime dokumentů,které má Netflix zmáknuté velmi dobře.Líbí se mi,že se teď vydali cestou minisérií o pár dílech,takže není prostor pro vatu a divák se i tak dozví vše potřebné.Nestane se tak co se stalo třeba druhé řadě Making a Murderer,kde těch deset dílů bylo extrémně hodně.Plusem je i to,že podobně jako v předchozí podobně laděné sérii (The Ripper) se samotným pachatelům nedává prakticky žádný prostor a prim hrají oběti a vyšetřovatelé...80% PS : docela rád bych viděl klasický hraný seriál/film podle tohoto případu ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připomnělo Fincherova Zodiaca. A nemyslím tím samozřejmě po formální stránce, spíše jde o pocit, který sledování obou děl evokuje - pocit opakovaného zmaru tváří v tvář nelidskému nepříteli, jenž nenásleduje žádný racionální vzorec a nenechává takřka žádná vodítka, která by jeho až mysticky děsivé konání umožnila včas zastavit. Ale zatímco Zodiac přinesl kompletní zpochybnění a rozklad procedurálního vyšetřování, v tomto případě se vraha polapit podařilo a celý proces tedy pochopitelně směřuje k tíženému zadostiučinění - tvůrcům se totiž podařilo odvyprávět poměrně osobní příběh dvou policistů, kteří v průběhu vyšetřování takřka nezamhouřili oka a báli se o životy svých rodin, a skrze často velmi brutální náturu jednotlivých zločinů a množství dobového materiálu je divák nevědomky nucen oživovat samotnou atmosféru zákulisí (na níž Zodiac z velké části stavěl) ve své vlastní hlavě. Aktéři navíc vypráví události chronologicky a k jednotlivým vraždám se vracíme podle toho, kdy byly motivačně propojeny s klíčovým podezřelým, tudíž dobře funguje i udržování zvědavosti ohledně toho, která stopa kriminalisty k neúnavnému maniakovi nakonec dovede. Motivační škála kolem celého případu je samozřejmě nesmírně komplexní a ne vždy se daří tnout vyloženě do živého - některé výpovědi pamětníků nemají tak konstruktivní základ jako jiné a občas škodí protahované fiktivní dramatizace (v tomto formátu by zkrátka mělo jít o nepřetržitou záplavu informací, které spojují tehdejší hypotézy se zpětnou reflexí v různých tematických kruzích), ale přesto je dokument velmi dobře strukturovaný a bez problému drží pozornost od první do poslední minuty (čemuž napomáhá i promyšlené dávkování klíčových zvratů i dalších otázek do závěrů epizod, přesně ve stylu seriálového vyprávění na pokračování). Nevadila mi ani vyšší míra názorové subjektivity a ani občasná oslavnost mužů zákona, která vytlačovala jakékoli hlubší emoce - stejně tu nešlo o psychologii, ale jen o popis vyčerpávající procedury. A na mě to dost zabralo. 85% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ricardo „Richard“ Muñoz Ramirez. Sériový vrah, sexuálny deviant, ktorý má na svedomí (preukázateľne) 13 obetí. "Netfilx", no najmä fanúšik dokumentov tohto druhu sa nemusí nijak obávať. USA je nevyčerpateľná studňa psychicky narušených jedincov, na ktorých príbehu, no najmä obetiach, si "Netfilx" do "skonania" môže budovať svoju temnú PR. Ich dokumenty s obdobným obsahom sú proste vďaka autentickým podkladom, ktoré majú na rozdiel od konkurencie k dispozícii - TOP. "ID" sa môže s tými svojimi inscenovanými krimi dokumentami doslova rozkrájať. Proste nedá sa konkurovať .. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Netflix tyhle dokumenty prostě umí. Po formální stránce je toho jen pomálu co vytknout. Možná to bude tím, že už jsem takových dokumentů viděl nespočet, nebo že se to víc věnuje obětem, ale přišlo mi to, že to jen sklouzává po povrchu (v zásadě i to sledování vyšetřování je tu dosti odfláknuté). PS (nečíst pro možné spoilery): Možná jsem něco přehlédl, ale z vyznění seriálu mi přišlo, že na všechno přisel Salerno s Carrillem, ale v zásadě identifikaci vraha provedla až SFPD. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Night Stalker zomrel ako 53 ročný, 7. júna 2013. V cele smrti bol už viac ako 23 rokov. (Game90)
  • Členové skupiny Marilyn Manson původně používali pseudonymy složené ze jmen populárních osobností a sériových vrahů. Jméno Richarda Ramireze využil baskytarista Jeordie White alias Twiggy Ramirez. (Ruda.neck)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama