Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

majo25 

všechny recenze uživatele

Po dvadsiatich rokoch príjemné zopakovanie. Zvláštne, ako si po takom čase človek skoro nič nepamätá. Ako keby som videl celkom iný film. Film vyskladaný nielen na základe kvalitného scenára, ale myslím, že aj režijná stránka sa vydarila nadmieru. A stret dvoch tak rozdielných kultúr je pre mňa vždy lákadlom. Fordovi síce policajné role až tak nesvedčia, ale tu sa činil hlavne v romantickej linke. Trilerový záver zasa dodáva atmosferickú vložku, aj keď si to žiadalo kvalitnejších záporákov. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mozna jako romanticky film to je uchazejici. Kriminalni linie byla ale tak naivni a neverohodna, az beda. Život v zidovske osade me taky nijak nezaujal, v cele s nesympatickou Rachel (Kelly McGillis). A tradicne me nebavil ani herecky vykon Harrisona Forda, v roli spravneho poldy, sikovneho tesare a zdatného automechanika. Rezie Weira tradicne dobra, jen nechapu ten oscarovy scenar... ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy Petera Weira nepatří k těm, ve kterých bych hledal cokoliv hlubšího, avšak přinášejí mi nejednou kvalitní žánrovou podívanou spojenou s poutavým exkursem do prostředí neobvyklé cizokrajní komunity. Potěšilo mě, že si Weir ve svém prvním americkém filmu tuto svoji osobitost z předchozího „austrálského“ období plně zachoval a natočil tentokrát napínavý příběh zasazený do prostředí severoamerické komunity Amišů, jejichž životní styl v dřevěných stavbách bez elektřiny i dalších moderních výdobytků fascinuje, stejně jako vzbuzuje řadu otázek. Svědek, který nám tuto komunitu výrazně představuje, zpočátku kráčí ve stopách tradičního krimi thrilleru, ale ve svém jádru se zaměřuje především na střet dvou odlišných světů a jejich hodnot, což samotný příběh, který se v lince s drsným americkým policajtem a neodvratně blížící se pomsty nevyhne i některým tradičním klišé, výrazně povyšuje na mnohem zajímavější úroveň, než se na první pohled zdá. Peter Weir opět prokazuje svůj režijní um ve vytváření napínavé atmosféry, včetně skloubení s krásnými poetickými záběry, a navzdory nadprůměrně dlouhé stopáži mě film vůbec nenudil. Úvodní incident z veřejných záchodků z pohledu kluka přes škvíru ve dveřích působí až málem hororově, dlouhá závěrečná akce je rovněž strhující, ale za sebe jsem tu byl úplně nejvíc fascinován během scény hromadného stavění dřevěné stodoly ze strany nadšeně usilovných Amišů. To odlehlé prostředí zaostalého venkova s jeho pokornými obyvately dýchalo jedinečným kouzlem a příběh míchající krimi thriller, romantiku a rodinné drama překvapivě dohromady ladil skvěle. [90%] ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Já bych rád vzal v potaz, že je to dnes již 35 let starý film, fůha. Ale vývoj děje mě prostě zklamal. Nehledě na to, že základní pointu jsem už nesčetněkrát někde viděl (nepopírám, že tento film mohl být tím prvním), ale vedlejší romantická zápletka tu hlavní pointu na velmi dlouhou chvíli postavila na vedlejší kolej a závěr je sice trošku "napínavý a neobvyklý", ale tak krátký a relativně blbě za to všechno vložený, že mě to celkově nenaplnilo. Neseděli mi ani ty dlouhé záběry a pohledy postav. Lidé se takto nechovají a ušetřili by tím čas pro podstatnější části, které mi tam chybí. Nenásilný náhled na jinou kulturu vítám. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Madam. Jestli si mě vyfotíte, tak Vám strhnu podprsenku a uškrtím Vás na ní." Nejezdím do Pensylvánie buzerovat Amenity, ale kdyby mě to někdy napadlo, tak si dám velkej pozor. Mezi těmito nastavovači druhý tváře se totiž může vyskytnout nějakej bratranec z Ohia a ten umí vrátit úder. Mně se prostě líbilo nejvíc, když detektiv Book trestal. To ovšem nic nemění na tom, že kriminálka je to pouze průměrná a ten vloženej dokument o životě Amenitů byl nečekaně o něco lepší. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Věta, ve které John Book (Harrison Ford) během večeře s Amiši pochválí kávu, ve scénáři nebyla. (janekrubes)
  • Jedná se o jeden z mála filmů, který se zaměřuje na Amišskou kulturu. (SONY_)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama