Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

necisty 

všechny recenze uživatele

Já bych rád vzal v potaz, že je to dnes již 35 let starý film, fůha. Ale vývoj děje mě prostě zklamal. Nehledě na to, že základní pointu jsem už nesčetněkrát někde viděl (nepopírám, že tento film mohl být tím prvním), ale vedlejší romantická zápletka tu hlavní pointu na velmi dlouhou chvíli postavila na vedlejší kolej a závěr je sice trošku "napínavý a neobvyklý", ale tak krátký a relativně blbě za to všechno vložený, že mě to celkově nenaplnilo. Neseděli mi ani ty dlouhé záběry a pohledy postav. Lidé se takto nechovají a ušetřili by tím čas pro podstatnější části, které mi tam chybí. Nenásilný náhled na jinou kulturu vítám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi pekný film z prostredia ako keby úplne mimo náš svet. Žáner kriminálky sa velmi rýchlo zmení na niečo úplne iné, čo môže byť pre mnohých problém. Weirove filmy sa vždy trochu vymykajú zavedeným stereotypom žánrov. Záver ukazuje skvele kontrast medzi dvoma odlišnými svetmi. Tento film som nevidel v ponuke žiadnej televízie snáď už 15 rokov. Snáď sa to zmení pri nejakej Weirovej kino premiére. Dočkal som sa..... Vyslovím názor, že nižšie ako plné hodnotenie dávajú diváci zrejme iba po prvom videní. Zdanlivo jednoduchý film je oveľa bohatší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. To, čo detektív do dedinky prinesie, je zväčša zlo, ale miestnym ľuďom, predovšetkým jednej žene, ukáže aj možnosť voľby, výberu. To samozrejme nesie so sebou riziko, každopádne obmedzený výber partnera z jednej komunity a pod dohľadom a všeobecným schvaľovaním okolia nemusí byť po chuti ani po striktnej výchove od útleho detstva. Tie naše pravidlá, fungujúce cca na rovnakom dodržiavaní pravidiel, ale v opačnom morálnom garde, s tými amenitskými za prvé prehrávajú a za druhé sú s nimi nezľúčiteľné. Akýkoľvek iný záver by bol falošný. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy Petera Weira nepatří k těm, ve kterých bych hledal cokoliv hlubšího, avšak přinášejí mi nejednou kvalitní žánrovou podívanou spojenou s poutavým exkursem do prostředí neobvyklé cizokrajní komunity. Potěšilo mě, že si Weir ve svém prvním americkém filmu tuto svoji osobitost z předchozího „austrálského“ období plně zachoval a natočil tentokrát napínavý příběh zasazený do prostředí severoamerické komunity Amišů, jejichž životní styl v dřevěných stavbách bez elektřiny i dalších moderních výdobytků fascinuje, stejně jako vzbuzuje řadu otázek. Svědek, který nám tuto komunitu výrazně představuje, zpočátku kráčí ve stopách tradičního krimi thrilleru, ale ve svém jádru se zaměřuje především na střet dvou odlišných světů a jejich hodnot, což samotný příběh, který se v lince s drsným americkým policajtem a neodvratně blížící se pomsty nevyhne i některým tradičním klišé, výrazně povyšuje na mnohem zajímavější úroveň, než se na první pohled zdá. Peter Weir opět prokazuje svůj režijní um ve vytváření napínavé atmosféry, včetně skloubení s krásnými poetickými záběry, a navzdory nadprůměrně dlouhé stopáži mě film vůbec nenudil. Úvodní incident z veřejných záchodků z pohledu kluka přes škvíru ve dveřích působí až málem hororově, dlouhá závěrečná akce je rovněž strhující, ale za sebe jsem tu byl úplně nejvíc fascinován během scény hromadného stavění dřevěné stodoly ze strany nadšeně usilovných Amišů. To odlehlé prostředí zaostalého venkova s jeho pokornými obyvately dýchalo jedinečným kouzlem a příběh míchající krimi thriller, romantiku a rodinné drama překvapivě dohromady ladil skvěle. [90%] ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na tom filme sa mi páči chémia medzi dvomi predstaviteľmi. Keď sa to totiž vezme, ten film nie je až také krimi, ako skôr nezvyčajná romanca v ktorej strede je stret rôznych názorov, veriacich systémov, kultúr? Skrátka Amišovia verzus fungujúci moderný policajt. Krimi zápletka je v zásade veľmi jasná a som celkom rád, že sa na ňu Weir neupína. Vďaka tomu tu máme zábavný, pozerateľný a v mnohých scénach aj veľmi príjemný film. Bohužiaľ to krimi tam v pozadí stále je a preto vyriešenie tejto zápletky pôsobí trošku nedotiahnuto. Skazilo mi to trošku dojem, pretože odrazu tí zlí, neboli až taký (ideme cez mŕtvoly) chlapíci, ako sa nám snažili od začiatku nahovoriť. Mimo toho je to ale dobre natočený film, ktorý v sebe nesie veľmi jasné, ale o to krajšie emócie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jakoby si Weir nemohl vybrat ústřední motiv. Chvilku šlo především o zkorumpovné policisty a boj, který s nimi vedl typický Fordův správňák a hned na to tu byl vztah mezi amenitskou ženou a mužem "z venku". A tyhle dvě věci se Weirovi sladit nepodařilo a obě zápletky mi přišly nedotažené. I tak se jedná o slušný thriller, který se vyplatí vidět. 65% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu hraje český herec Jan Rubeš st., který emigroval do Kanady. (M.B)
  • V jedné z prvních filmových rolí je možné zahlédnout Viggo Mortensena, který zde hrál jednoho z Amišů. (bubun)
  • Pri príprave zvukovej stopy boli využité záznamy spred 20 a viac rokov, aby zastaralá farba zvukového záznamu navodila dojem či atmosféru samoty komunity Amišov. (Biopler)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama