Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sledujeme třicet let ze života ženy, kterou si v roce 1989 režisérka Helena Třeštíková vybrala ve zdravotnické škole v Praze do svého časosběrného dokumentu Sestřičky. Optimistická a aktivní Karolína se nikdy nevzdává, ani když vše vypadá téměř beznadějně... Karolína je jako studentka dost divoká. Miluje rock a škola jí nebaví. Začne si s drogami, ocitne se v protidrogové léčebně a přeruší studium. Ale své závislosti se zbaví, do školy se vrátí a maturuje o rok později. Hned po maturitě se Karolína rozhodne, že zdravotnictví není její parketa, a stane se asistentkou v realitní kanceláři. Je výmluvná a empatická, a tak se jí daří. Méně se jí ovšem vede v partnerských vztazích. Po rozchodu s kolegou z realitky se musí na čas vzdát podnikání v oboru a prodává v obchodě s bytovými doplňky. Po čase se do realitního podnikání vrátí. Opět je úspěšná. Zařídí si vlastní byt v centru a obklopí se psy a kočkami. Protože se touží odstěhovat z Prahy, s přítelem si koupí ruinu za městem a plánuje její rekonstrukci. Snaží se otěhotnět, ale dozví se, že je neplodná. Vrhne se na opravy venkovského domu. Když spadne střecha a přítel zmizí, Karolína je na všechno sama. Po krátkém vztahu nečekaně otěhotní, přítele však opouští. Narodí se jí dcerka. Svobodná matka s ruinou na krku se nevzdává a horečně a nadšeně buduje dál. Mezi řemeslníky pracujícími na domě se objeví truhlář Pavel a Karolína nachází muže svých snů. Společně definitivně opouštějí Prahu a stěhují se do částečně opraveného domu. Přestože lékaři tvrdili, že další otěhotnění je nepravděpodobné, Karolíně se narodí ještě jedna dcera a nakonec i Pavlův vytoužený syn. Do domácnosti přibývají další psi a kočky, dům se stále dodělává. Pavel a Karolína se berou. Karolína je příklad optimistické a aktivní ženy, která se nevzdává, ani když vše vypadá téměř beznadějně. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Možná, že za dalších 20 let bude Karolínin příběh zajímavý, ale dnes jen baví ty, kteří mají život nastavený v podobných mantinelech. Opravdu není nic obohacujícího na hodinového přehlídce rekonstrukce baráku. Tyhle malé velké příběhy zažívá spousty lidí a nikdo jim netleská. Ale dokážu si představit, že jakmile děti odrostou, začne ta idylka skřípat. Protože sen jednoho se automaticky nestává snem druhého. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Časosběrný dokument (rozprostírající se na ploše 30 let) o životě jedné ženy. Třeštíková si dozajista vybrala zajímavou protagonistku, protože o zvraty neměla nouzi. Dalo by se říct, že v mnoha ohledech vyplnila typické předpoklady dnešního světa. Začíná to výběrem školy, kterou za ni typicky zvolili její rodiče, což je úkaz více než častý. Nejzajímavější však byly její vztahy. Pokaždé, když se zdálo, že našla „toho pravého“, tak se něco přihodilo a prásk!, přítel se raději zdejchnul a nechal jí na krku barák na zboření. Vůbec mě to nepřekvapilo u Martina, když o něm poprvé začala mluvit jako o „tom chlápkovi“. To zrovna nevypovídá o hluboké lásce. A po rozvodu se z žalu dát dohromady s dalším chlapíkem a hned si nechat udělat dítě? Může být větší klišé? :D Trochu omezené byly její názory v mladším věku ohledně jejích kolegů, kteří, protože nekouřili a nepili alkohol, byli nudní suchaři. Nebo že když jezdíte MHD, tak jste socky... na druhou stranu je to pochopitelné, ve 23 letech nemáte ještě ponětí o světě. A taky je to dáno povahou. Hřálo mě u srdíčka, že ve 39 našla konečně lásku svého života, vypadala velmi šťastně a spokojeně. Líbil se mi její přístup k životu. Nerozčilovala se nad maličkostmi a neřešila nepodstatné věci. V závěru, v segmentu, kdy bylo Karolíně 46 let, mi hodně svou povahou, ukecaností a důrazností hodně připomínala jednu členku mé rodiny. Každopádně manžel, 3 děti, 6 psů a 5 koček v jedné domácnosti, to bych vyskočil z kůže. Karolína očividně miluje pozornost a pocit, že se má neustále o koho starat. ()

Reklama

lake-lake 

všechny recenze uživatele

forma: bomba; obsah: bomba; hlavní postava: bomba - nemám slov. tušil někdo, jaký poklad paní režisérka třicet let zalévala, opečovávala, hýčkala?? jaká neuvěřitelná hlavní postava se jí před očima vyloupne a všem uskuhraným, ufňukaným, asociálním a depresivním "matkám", "otcům" a "dětem" ze všech nablblých Vyměněných Slunečných Ulic vytře zrak?? ANO?? NE!!! ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Karolína vám to pěkně nalajnovalva a vy to buď zkousnete nebo ne. Je pořád taková jakou jí znám už skoro 30 let, přímočará, otevřená, energická a odzbrojující. Velká škoda že její mládí vzala paní Třeštíková hopem. Tam by to chtělo daleko větší sondu do života než ta krátká nakouknutí z rychlíku, kde Karolína jen shrnula fakta a šlo se dál. Tam jsme se vůbec nedostali pod kůži, do pocitů ani nestihli nasát dobu, tady věci který nás teď nejvíc zajímají. To nastalo až teprve ke konci, kterej pak nad začátkem převážil. Film je pro mě naprostým překvapením protože jsem o tom, že se o Karolíně točí neměl ani páru. Obsahu filmu musím oponovat, s Karolínou vám nikdy nic nebude připadat beznadějný, možná maximálně tak nimrání se sám v sobě. :) | Tady se můžete podívat na dokument Sestřičky, kterej s tím souvisí https://youtu.be/1k4Gzsw5euc ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Česká královna časosběru je zpátky, tentokrát s osudy Sestřiček po 30-ti letech. Čím Třeštíková znovu vítězí, to je opravdu nebývale šťastná ruka při prvotním výběru kandidátů pro náhled do jejich světa. Má talent zvolit lidi zdánlivě typově všední, kteří ale obvykle překvapí, a jejich obyčejný reálný život diváka zasáhne. Karolína je prototyp nezdolné optimistky, kterou ani nejrůznější překážky nezlomí, a ona stále pokračuje s úsměvem na rtech. Dlouhá etapa její cesty, kterou sledujeme, je nakonec snad opravdu korunována happyendem. Nebudu proto zbytečně rýpat, některé úseky příliš rychle skáčou, některé by naopak šlo vynechat, ale to tentokrát není pro celkové vyznění podstatné. Nechci ani vyčítat technickou stránku, která by jistě snesla vylepšení, a půjdu do vyššího hodnocení. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama