Reklama

Reklama

České rybí legendy - Série 1 (2021) (série)


Úhoř (S01E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

Tentokrát se Jakub vydává po úhoří stopě vysoko proti proudu Berounky, do míst, která tak krásně popisoval Ota Pavel. Život úhořů je opředen mnoha mýty. Tolik jich nenajdeme u žádné jiné sladkovodní ryby na území celé Evropy. Jeho životní pouť je dlouhá. Zrozením začíná i smrtí končí v Sargasovém moři u břehů Ameriky. Dospělí úhoři po tření hynou a plůdek je za pomoci Golfského proudu unášen k Evropě. Úhoři nepatří mezi rybí obry. Jsou to jedny z nejtajemnějších a bohužel i nejohroženějších ryb našich vod. Dnes je odborníky množství úhořů odhadováno na pouhé jedno procento z původní populace. Cesta za tajemnou rybou vede Jakuba i k řece Sázavě. Úhoři zde našli optimální podmínky. Dlouhé proudy, hluboké tůně, napadané stromy do vody, dostatek úkrytů i hojnost potravy. Jakub si také na Sázavě užije mimořádný úlovek, který je dnes absolutní vzácností. Samozřejmě svou kořist znovu šlechetně propustí ze své sítě na svobodu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zasněná, poetická, vnitřně naplňující pouť po českém ráji, který je plný bájí...🏞️😌. Ryba jako z jiné planety opředená českou legendou Oty Pavla...co chceš víc...🧘. 94%. /Divoká příroda v ČR zejména v některých oblastech sílí... naděje stále žije 🌸/ ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad to bylo Berounkou a Otou Pavlem, na kterých jsem také vyrůstal, ale dnešní díl mi přišel dojemně a příjemně nostalgický. Všechna místa od Berounky znám, i toho úhoře jsem tam kdysi chytil... Moc milé vzpomínání. Proložené vtipnou vsuvkou s tím, že rybáři má chutnat to, na co sám chytá. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A proč tedy byla řeka před 15 lety mnohem lepší? Vždy počet obyvatel moc nevzrostl a oproti 90.létou vyrostlo mnoho čističek odpadních vod. Na Sázavě jsem byl přes pandemii loni na folkovém festivalu a víkendovce v klášteru Sázava s 20 lidmi. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama