Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 1

Recenze (156)

Chegi 

všechny recenze uživatele

Rozhodně vtipná komedie: Billy Wilder se zase jednou vyznamenal. ALE pokud jde o herce, tak Tom Ewell mi byl neskutečně protivný - až moc velký schízák, což mi prostě dost vadilo. No a asi bude jeden z mála koho nijak nepřitahuje MM... prostě jen naivní blondýnka s bezduchým výrazem. Jako herečka nulová! Konverzační komedie je to skvělá, ale s jinými herci by to byla balada. 70% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

50's 'Oh Honey' Marilyn Monroe a paranoidní manžílek, toužící po úletu. Je přeci léto na Manhattanu. Manželky sklízí seno na senosečích a rajcovní husičky bydlí přes léto ve vašem domě. Billy tentokráte porušil klasický princip vyprávění. Promlouvá k divákům skrze monology hlavní postavy a k tomu si ještě dovolí porušit universum příběhu hláškou na Marilyn Monroe. Navíc konečně zjistíte, odkud že je ta slavná scéna s větrem z podzemky a Marilyninými (probůh je to správně?) šaty. 8/10 ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Další Wilder, další příjemně strávený čas. MM hraje sama sebe a doslova táhne celý film, který by bez její účasti skončil pravděpodobně jako zaprášená adaptace divadelní komedie. Tom Ewell je jako sváděný manžel také dobrý, ale přece jen bych na jeho místě uvítal někoho známějšího (napadá mě Jack Lemmon). Kromě již zmíněného sex-symbolu v roli sousedky pokušitelky stojí za zmínku i několik parodických prostřihů do alternativní reality (asi nejlepší je scéna bez lidí a bez kočího ;). 7/10 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Naivní sexbomba hraje naivní sexbombu v komedii, ze které by pan Freud juchal radostí. Film začíná vtipným pohledem do minulosti, aby v následujících minutách předvedl, že lidé, resp. muži, se vůbec nemění. Hlavním hrdinou je Richard oddaný, milující a pracující manžel, docela obyčejný chlápek, po němž ženy touží leda tak ve výplodech jeho bujné fantazie. Manželka a synek - kosmonaut na dva týdny odjíždějí k vodě, z Richarda se tak stává slaměný vdovec odkázaný pouze sám na sebe. Odpověď na otázku, jak strávit dlouhé osamocené večery, přichází společně s neodolatelnou sousedkou. Její jméno sice neuslyšíme, ale říkejme jí třeba Marilyn. Marilyn má kromě unikátních křivek zvláštní představu o umělecké fotografii a její způsob uvažování shledává Richard velice zajímavým. Billy Wilder si vybral jedno z nejoblíbenějších témat všech komediálních tvůrců – sedmi (či více) letou kopřivku, známou také pod laickým názvem manželství. Jde malinko víc pod povrch než většina běžných komedií, v závěru se však také neubránil jemnému moralizování. Slaměný vdovec je ale hlavně odvázanou komedií, nikoliv sžíravou manželskou satirou. Množství situačního (vytahování palce z lahve šampaňského) i konverzačního („Tomu se říká klasická hudba, že ano? Poznala jsem to, protože se tam nezpívá“) humoru je na sto minut děje zcela dostačující. K nejzábavnějším patří společné scény vážného Toma Ewella a spontánní Marilyn Monroe. Ta vystřihla dutolebou blondýnu dokonale. Teď mě napadá: hrála vůbec někdy jinou postavu? Nebo lépe: musela vůbec někdy hrát? Tak jako tak, k jejím tělesným proporcím nelze mít námitek, v jednu chvíli mi z ruky vypadla propiska, kterou si občas zapisuji poznámky, jak jsem jimi byl fascinován. No, snad to nevyznívá moc sexisticky. P.S.: Český dabing nebyl špatný, snad jen až příliš snaživý. 80% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Terminus ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Tak takhle vysoký hodnocení na CSFD mě docela překvapilo. Ačkoli jde o klasiku, nebojím se dát 2*. Na tom filmu jsem nenašel nic, co by mě zaujalo. Vadí mi "samomluva" hlavního mužského představitele, jeho podivné představy, v některých případech přehnané reakce, smích a další projevy postav a český dabing filmu asi taky moc na kvalitě nepřidal... ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Naposledy se před kamerou objevil Victor Moore. (Kulmon)
  • Film měl původně režírovat George Cukor. (Kulmon)

Reklama

Reklama