Reklama

Reklama

Obchodník Ed Harley přichází při motocyklové nehodě s partou mladíků o svého malého syna. V hlubokém zármutku a vzteku si vzpomene na příhodu z dětství a rozhodne se prostřednictvím staré čarodějnice vyvolat Démona pomsty. Ten mu pomůže krutě se vypořádat s omladinou, která se uchýlila do blízké chaty. Jenže vyvolaný démon se začíná vymykat kontrole a Ed poznává, že se sám stal hlavním aktérem kruté odplaty. Monstrum vraždí vše živé v okolí a Ed musí za jeho zastavení zaplatit krutou daň. Tísnivá atmosféra, ohyzdné monstrum vzdáleně připomínající člověka a všudypřítomný strach... (Henk)

(více)

Recenze (91)

Jino 

všechny recenze uživatele

Konečně se mi podařilo (po asi 10 letech) opět vidět prvního Pumpkinheada a jsem za to nesmírně rád, protože obavy z toho, že by se vytratil původní dojem povedeného hororu, se naštěstí nenaplnily. Stan Winston vytvořil za pomoci svého týmu mimořádné monstrum, které disponuje obdivuhodnými vlastnostmi - je na první pohled nádherně hnusné, nemilosrdné vůči svým obětem a navíc má povedenou myšlenku ohledně své existence. Režijní prvotina Stana Winstona tak doplácí snad jen na kvalitu scénáře . Ten v souvislosti s tím, že samotná postava Tykvohlava dostává hlavní roli až v druhé polovině filmu, neutáhne začátek zrovna v nejlepším světle. Naštěstí mu včas přicházejí na pomoc (kromě samotného monstra, to přijde až později) - Lance Henriksen, čarodějnice a lesy, s nimiž nakonec Stan Winston vyčaruje příjemnou hororovou atmosféru. 70% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

O této hororové sérii jsem slýchával již řadu let, ale stejně jako mnoha dalším jsem jí nevěnoval zvýšenou pozornost. Pokud byste se mě zeptali na důvod – sám nevím, prostě jsem dával přednost jiným filmům. Konečně však přišla řada i na Démona pomsty. Po zhlédnutí prvního dílu této série se však ani moc nedivím, že se jí nikdy nedostalo kultovního statusu. Nejde vyloženě o špatný film, ale nic extra jsem na něm opravdu nenašel. Přece jenom začátek se nese v dosti pomalém tempu a uběhla skoro polovina filmu, než se začalo konečně něco dít. Pokud samozřejmě nepočítám úvodní scénu. Co mě však dost zarazilo, byla finální podoba monstra. Na to že do režisérského křesla usedl sám velký Stan Winston, to žádný velký krasavec nebyl. Ano vím, že mu dala režie dost zabrat a neměl čas se věnovat speciálním efektům, ale nechce se mi věřit, že svému týmu nedal jasné instrukce a alespoň po očku nesledoval jeho finální podobu. Vzhled Pumpkinheada totiž zůstal daleko za mým očekáváním (tedy kromě jeho hlavy – ta se dost přibližovala visáži Aliena). Podobně však na tom byl celý film. Dalo se tu občas narazit na opravdu skvostnou atmosféru či „humorných“ situací, ale těchto okamžiků bylo žalostně málo. Scénář samotný byl totiž dost nevyvážený a ani jednotlivé eliminace teenagerů nebyly zrovna ukázkovou pastvou pro oči. Dokážu však pochopit, že pro mnohé jde o dost nostalgickou záležitost. Mě však v dětství tento film minul, takže k němu přistupuji dost odlišně. Nechci však jen hanit, protože je zde i spousta věcí, které si zaslouží pochvalu. Kupříkladu zvolený hudební / zvukový doprovod byl velice dobrý, stejně jako výběr hlavního hrdiny. Tedy hlavně jeho představitele. Lance Henriksen podal velice slušný výkon a stal se jasně největším tahounem celého filmu. 60% ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Inspirováno básní Eda Justina. (Keep away from Pumpkinhead, Unless you're tired of living, His enemies are mostly dead, He's mean and unforgiving, Laugh at him and you're undone, But in some dreadful fashion, Vengeance, he considers fun, And plans it with a passion, Time will not erase or blot, A plot that he has brewing, It's when you think that he's forgot, He'll conjure your undoing, Bolted doors and windows barred, Guard dogs prowling in the yard, Won't protect you in your bed, Nothing will, from Pumpkinhead.) CITÁT - 1957 Eddie, nedělej si starosti........... Ten začátek se mi zdál strašně divnej. Vím, že bych neměl chtít po hororu logičnost, ale co je moc, to je moc. CITÁT - Byla to nehoda....... Celá ta situace lidí na motorkách a podivného jednaní Lance Henriksena i jeho syna je jak vycucaná s prstu. V prvních záběrech vypadal démon pomsty skoro jako Vetřelec (1979) a situace kolem hřbitova mi připomněla jednu knihu Stephena Kinga (1983). Tvůrci se tedy nejen inspirovali básní Eda Justina, ale i jinými skutečnostmi. Je to tu znát. CITÁT - Můžeš jít domů Ede. Právě to začalo......... Nevýrazně natočený děj mohl mít lepší zpracování, hudbu bych také nejraději slyšel jinou a pompéznější. Zatím nejlepší na příběhu je triková stránka, na svou dobu je prostě dobrá. Různé "lehké opisování" vyústilo jen ve snahu vytvořit další filmový fenomén jako je třeba Freddy, Jason, Whismaster a další. Fenomém Pumpkinhead prostě tak nějak nefunguje. Z příběhu je tak jen průměrný možná lehce podprůměrný thriller. Tady se prostě jen trhaj hlavy. CITÁT - Zabíjí jen to, co má zabít......... CHYBA VE FILMU: Když Pumpkinhead (Tom Woodruff Jr.) zvedá do výšky Bunta (Brian Bremer) je vidět, že je Bunt přivázán za kotník dvěma lanky................ ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, vynikající triky a pár nezapomenutelných scén z nichž nejvýše ční parádní scéna vzkříšení Pumpkinheada v obydlí čarodějnice. O scénář tu nejde, což platí skoro pro všechny filmy vzniklé na ( především ) Winstonův popud, které jsem měl možnost zhlédnout ( např. projekt Creature Features ). Největším tahákem je bezpochyby jeho dokonalá maskérská práce. V tomto směru se tomuto dílku nedá v podstatě nic vytknout. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ten začiatok vyznel celkom dosť strašidelne. Ako zomrel ten chlapec a všetko tým súvisiace bolo, ale zas úplne primitívne. Cítil som súcit k otcovi a zomretému synovi. Lenže veľa vecí tu nedávalo zmysel, herecké prejavy boli katastrofálne a scenár bol predvídateľný a v niektorých pasážach zmetený. Pripomínalo mi to cintorín domácich zvierat, ale tento film je starší o jeden rok. Les, stúpajúca hmla a okolo samé zvuky a sila noci spravili to čo mali silnú atmosféru, ktorej sekundoval všade prítomný strach. Práve v tomto má film veľkú úroveň, ale ako celok je to len priemerný snímok. Postavy sa chovali presne tak ako nemali a preto aj zomreli. Mordovačky boli slušné a praktické. Príbeh nebol originálny, ale monštrum bolo parádne prepracované. A aj keď sú tu negatíva, tak pozitíva prevládajú. Tak silne 3*, ale rozhodne si film ešte niekedy budem chcieť pozrieť a hádam ma aj presvedčí o kvalite. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (18)

  • Producenti spoločnosti DeLaurentiis Entertainment Group (DEG) pôvodne poslali Stanovi Winstonovi len scenár, aby si ho prečítal a podľa neho vytvoril model démona. Toho film tak zaujal, že producentov požiadal o jeho réžiu a až potom by im jeho spoločnosť kreatúru vytvorila. (beso74)
  • Když je Billy v bezvědomí, mrkne. (StrYke)
  • Kostým, ktorý nosila Florence Schauffer pri svojej úlohe čarodejnice Haggis, vážil približne 30 kg. (8HitBoy)

Reklama

Reklama