Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ To je až neuveriteľné na taký komornejší príbeh ako rýchlo tie 2,5hodiny ušli. Skvelý herci na čele s Gregory Peckom a čarovnou Jean Simmons, k tomu režisér William Wyler z minima ťaží maximum a s počiatku banálny príbeh posunie do veľkolepej a silnej drámy, prekvapenie s úžasnou témou, pôvabom a dôvtipne poskladanými dialógmi. /80%/ ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Drahokam mezi westerny. Snadno přehledný, žádné velké dějové zvraty, všechno plyne tak nějak v klidu. Nemusíte se složitě orientovat kdo je kdo, a na čí je straně. Takový balzám na nervy. Herci vynikající, výprava s blankytně modrou oblohou, vyprahlé širé pláně a bílý kaňon jsou fascinující.  Ale co nejvíc je fascinující na tomhle díle je bezesporu hudba - začátek si můžu pouštět pořád dokola a nikdy se neomrzí. Co dovede jeden skladatel s párem smyčců a trumpet, to nikdy nepochopim. A uhrančivé oči Jean Simmons nesmím opomenout. Dodatek: Po dalším shlédnutí musím konstatovat a doplnit, že Velká země mě fascinuje čím dál více... Prostě Velká nádhera. Chci vidět zas. Jeden z těch mála filmů, při kterém se skoro zastaví čas. A ten čas při něm strávený přináší skvělý pocit. Pocit nevšednosti, mimořádnosti, vzácnosti. Wyler byl prostě velikán a roky 1958 a 1959 byly jeho vrcholem. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dle mého je tento film ucelenou encyklopedií westernových klišé. Hlavní hrdina je čestný, spravedlivý, sympatický rek, lumpové jsou řádně lumpoidní, pomýlení pochopí, kde je jejich správná strana a vše přenáramně dobře dopadne. Určitě je to zábavnější povzbuzení řadového občanstva, když kouká na Pecka, jenž se se šarmem sune k nejšťastnějšímu ze šťastných konců, než koukat na kohokoliv jiného, kterak bojuje o zrno, či roztáčí frézku, svou krasavici. Ale umělecky to má stejnou hodnotu. A hlavně ty socialistické agitky byly o hodinu kratší. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z názvu filmu musí být každému divákovi s průměrným zeměpiseckým vzděláním jasné, že se příběh odehrává v Lichnštejnsku. Jó, to byly tenkrát časy, kdy se divokým Lichnštejnskem ještě proháněly stáda dobytků, chlapi měli smysl pro čest a ženský neznaly časopis Cosmopolitan. Po skončení filmu jsem měl pocit, že to dříve takhle nějak skutečně na divokým Lichnštejnsku chodilo. Pro získání tohoto pocitu je zásadní, nebát se délky filmu. Dlouhá stopáž snímku má svou podstatu. Postupně do mě totiž ten příběh vstupoval - pomalu, nenásilně, ale s každou přibývající minutou intenzivněji, až jsem ke konci zatoužil Gregory Pecka upřimně obejmout. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Scéna, ve které se do sebe po ránu pustí Peck s Hestonem obsahuje chyby (střídavá přítomnost a absence krav v pozadí, měsíc prosvítající nad Hestonem, i když se scéna odehrává ráno, špatná světelná jednota). Patricii nechá scénárista zmizet ze scény, jako by vůbec dále nebyla, což je možná vzhledem k její roli v příběhu škoda. Až na tyto dvě výtky, které ubírají jednu hvězdičku, je to jinak špička v rámci svého žánru. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Gregory Peck natáčal svoje scény veľmi dôkladne, pretože chcel pre svoju rolu absolútnu dokonalosť. (westerns)
  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama