foto

Jean Simmons

  • nar. 31.1.1929
    Crouch Hill, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 22.1.2010 (80 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jean Merilyn Simmons se narodila v londýnském Crouch Hill. S hraním začala ve čtrnácti, kdy ještě studovala tanec. Než se odebrala do Hollywoodu, vyznamenala se v rolích jako byla zkažená a sobecká Estell v Leanově adaptci NADĚJNÉ VYHLÍDKY (1946) nebo Ofélie v Olivierově opusu HAMLET (1948), za kterou získala nominaci na Oskara pro „nejlepší herečku ve vedlejší roli“. V té době byla již známá i z dalších britských filmů a z divadla. V roce 1950 se vdala za anglického herce Stewarta Grangera, se kterým se také objevila v několika filmech a zvládla příchod na americkou scénu, kde v roce 1955 zazářila v muzikálu s Frankem Sinatrou a Marlonem Brando FRAJEŘI A SAZE; roli zpívala sama a získala také svůj první Zlatý glóbus. Mezi její nejznámější hlavní role patří historické drama ROUCHO (1953), EGYPŤAN (1954), western VELKÁ ZEMĚ (1958). V roce 1958 Oskara „převzala“, pouze však pro Aleca Guinnesse, který tehdy nebyl přítomný na ceremonii.

V dubnu 1960 se rozvedla s Grangerem a už v listopadu si vzala režiséra Richarda Brookse (rozvod 1977), který ji obsadil jako sestru Sharon vedle Burta Lancastera do dramatu ELMER GANTRY (1960), památné adaptaci románu Sinclaira Lewise. V tomtéž roce se po boku Kirka Douglase objevila v Kubrickově legendární historické fresce SPARTAKUS (1960) a zpodobnila taky rádobyničitelku domácího hnízdečka v komedii TRÁVA JE ZELENĚJŠÍ(1960) s Cary Grantem a Deborah Kerrovou. Uchvátila diváky svým představením matky v Segalově dramatu ALL THE WAY HOME (1963). Poté k ní už však kvalitní produkce nepřicházela tak snadno. Za THE HAPPY ENDING (1969), v Brooksově režii, získala svoji druhou oskarovou nominaci.

V 70. letech zaměřila svoji pozornost k divadlu a televizi. Po Státech putovala s kladně přijímanou show „A Little Night Music“, kterou pak přesunula do Londýna. Za roli v „australské“ minisérii „Ptáci v trní“ (1983) získala cenu Emmy a v historickém seriálu „Sever a Jih“ (1985-1986) hrála Clarissu, jižanskou matku Patricka Swayzeho. V roce 1988 se ve filmu ukázala po deseti letech, bylo to v dramatu THE DAWNING s Anthony Hopkinsem a Hughem Grantem a v roce 1989 zářila v seriálové adaptaci románu „Nadějné vyhlídky“, tentokrát jako adoptivní Estellina matka. V postavě admirála-vyšetřovatelky Nory Satie se objevila v epizodě „The Drumhead“ (1991) série „Star Trek: Nová generace. Filmový („netelevizní“) comeback následoval roku 1995, a to s romantickým dramatem CO SI UŠÍT DO VÝBAVY (1995) s Winonou Ryderovou a Anne Bancroftovou a v novém tisíciletí propůjčovala svůj hlas různým animovaným postavám (FINAL FANTASY: ESENCE ŽIVOTA, 2001).

Jean má dvě dcery, Tracy Grangerovou a Kate Brooksovou, z každého manželství jednu. V roce 1986 Simmonsová podstoupila protialkoholní léčbu (byla v depresi z toho, že jí nenabízejí kvalitní party) a v současné době žije v Santa Monice v Kalifornii se svým psem a dvěmi kočkami. V roce 2003 byla Simmonsová jmenována důstojníkem Řádu britského impéria (OBE). Jako projev uznání za svůj vyjímečný přínos filmové kultuře byla rovněž jmenována členkou Britského filmového institutu.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2009 Shadows in the Sun
2005 Galaktická brána
2003 Zimní slunovrat (TV film)
2001 Final Fantasy: Esence života
1998 Statečnost v srdci (TV film)
1995 Co si ušít do výbavy
Daisies in December (TV film)
1994 One More Mountain (TV film)
1993 Angel Falls (TV film)
1991 Miss Marple: They Do It with Mirrors (TV film)
Temné stíny (TV seriál)
1990 Laker Girls (TV film)
People Like Us (TV film)
Sensibility and Sense (TV film)
1989 Great Expectations (TV seriál)
1988 Dawning, The
Going Undercover
Kdo seje vítr (TV film)
Přátelství ve Vídni (TV film)
1987 Perry Mason: Případ ztracené lásky (TV film)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 Sever a Jih II (TV seriál)
1985 Midas Valley (TV film)
Sever a Jih (TV seriál)
1984 Prosincový květ (TV film)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Ptáci v trní (TV seriál)
1982 All for Love (TV seriál)
1981 Bezvýznamná smrt (TV film)
Golden Gate (TV film)
Jacqueline Susann's Valley of the Dolls (TV film)
1980 Dominique
1979 Beggarman, Thief (TV film)
1978 Dain Curse, The (TV seriál)
1975 Easter Promise, The (TV film)
Mr. Sycamore
1972 Decisions! Decisions! (TV film)
1971 Say Hello to Yesterday
1969 Šťastný konec
1968 Heidi (TV film)
1967 Divorce American Style
Krutá noc
Soldier in Love (TV film)
1966 Mister Buddwing
1965 Life at the Top
1963 All the Way Home
Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1960 Elmer Gantry
Spartakus
Tráva je zelenější
1959 This Earth Is Mine
1958 Home Before Dark
Velká země
1957 This Could Be the Night
Until They Sail
1956 Hilda Crane
1955 Footsteps in the Fog
Frajeři a saze
1954 A Bullet Is Waiting
Demetrius a gladiátoři
Desirée
Egypťan Sinuhet
She Couldn't Say No
1953 Affair with a Stranger
Roucho
The Actress
Young Bess
1952 Androcles and the Lion
Angel Face
1951 The Clouded Yellow
1950 Cage of Gold
So Long at the Fair
Trio
1949 Adam and Evelyne
The Blue Lagoon
1948 Hamlet
1947 Bídák
Černý narcis
Hladový vrch
The Woman in the Hall
1946 Nadějné vyhlídky
1945 Caesar a Kleopatra
Cesta ke hvězdám
Kiss the Bride Goodbye
Meet Sexton Blake
1944 Mr. Emmanuel
Sports Day
1943 Give Us the Moon

Dokumentární

2001 Larry and Vivien: The Oliviers in Love (TV film)
2000 On Cukor (TV film)
1999 Hollywood a Bible (TV film)
1998 Mysteries of the Bible III (TV seriál)
1995 Vampira - a.z.
1994 Mysteries of the Bible (TV seriál)

TV pořady

1991 American Film Institute Salute to Kirk Douglas, The (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace