Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Severský filmový podzim

Severský filmový podzim

31.10.2010 Autor Bart
Na měsíc listopad připravil Severský filmový klub filmový festival nazvaný Severský filmový podzim. Od neděle do středy tentokrát uvidíte devět filmů z Dánska, Švédska a Norska. Jako vždy je pamatováno i na sluchově postižené diváky a tři z filmů (Jen mraky hýbou hvězdami, Nepřítel lidu a Original) budou uvedeny s rozšířenými titulky pro neslyšící a na své si tentokrát přijdou i malí diváci uvedením rodinného filmu Jen mraky hýbou hvězdami.

Festival otevírá v neděli 14. 11. v 16:00 (Brno 16:30) zmíněný rodinný film Jen mraky hýbou hvězdami. Norské drama pojednává o ztrátě v rodině způsobené nemocí a postupném vyrovnávání se s ní z pohledu jedenáctileté Marie. V 18:00 (Brno 18:45) následuje norský snímek Nepřítel lidu podle stejnojmenného dramatu Henrika Ibsena, který bylo možné bez potíží zasadit do dnešní doby, neboť témata jako konflikt spravedlnosti s mocenskými zájmy a následné zbavování se svých „nepřátel“, kteří tyto zájmy ohrožují, jsou velmi aktuální i dnes. Jako poslední tento den bude ve 20:00 (Brno 21:00) uveden dánský snímek Thomase Vintenberga Největší hrdinové, road-movie v severském stylu se vším, co k tomu patří - se zběsilým mixem dramatu, humoru, napětí a zejména s ústřední dvojicí Thomas Bo Larsen / Ulrich Thomsen, která filmu dodává na tempu.

Druhý den přehlídky 15. 11. začíná v 18:00 (v Brně 18:45) norským film Pět lží. Tato směsice komedie a dramatu pojednává o třech outsiderech, kteří žijí ve stínu Norska, jak ho známe - plného úspěchu a blahobytu, ovšem i ti si zaslouží své místo pod sluncem. Ve 20:00 (v Brně ve 21:00) následuje dánské drama Síla Severu, zaměřené na tři mladé lidi v zajetí současných nebo minulých drogových závislostí, kteří se každý po svém snaží o únik a změnu.

V úterý 16. listopadu je na programu v 18:00 (Brno 18:45) Dům bláznů, norské drama o dívce, kterou hledání úniku před světem zavede do psychiatrické léčebny, kde prochází všelijakými terapiemi a kde se také setkává s nejrůznějšími, jen ne obyčejnými lidmi, kteří mají ovšem něco do sebe. Ve 20:00 (v Brně 21:00) bude uveden švédský snímek Lidé z Dalarny, o venkovanech v odlehlé krajině Dalarny, o Mie, která odtamtud kdysi odešla do města, o starých bolístkách, které si snad všichni v sobě chovají a které vyplavou na povrch přesně v ten správný čas - na oslavě narozenin hlavy rodiny a místní autority.

Poslední den festivalu 17. listopadu uvidíte nejprve v 18:00 (Brno 18:45) dánsko-švédský film Originál, v němž se Henry rozhodne, že přestane být chameleonem a chovat se podle představ ostatních a stane se originálem. Že cesta nebude přímá, je jasné, zvlášť když si k tomu přibere pár drobných úkolů, jako osvobodit matku z ústavu nebo najít pravou lásku. Posledním snímkem festivalu Severský filmový podzim bude ve 20:00 (21:00 v Brně) dánsko-švédský thriller Co nikdo neví o tom, jak zdánlivě náhodná rodinná tragédie pomůže poodhalit fakta o nejbližších příbuzných, o kterých předtím nikdo neměl ani tušení... Promítá se v HD kvalitě!

Bližší informace naleznete na stránkách www.sfklub.cz, kde si můžete také zasoutěžit o volné vstupenky na celý Severský filmový podzim.

Reklama

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

DiCaprio chystá remake Chlastu

DiCaprio chystá remake Chlastu

26.04.2021

Americké remaky povedených evropských filmů bohužel nejsou nic nového, konkrétně Chlast pak koloval mezi producenty a studii už nějaké dva měsíce, ihned po výhře na Oscarech v kategorii cizojazyčného… (více)

Thomas Vinterberg chystá potopu

Thomas Vinterberg chystá potopu

14.04.2021

Na Oscara nominovaný dánský režisér Thomas Vinterberg (Hon, Chlast) oznámil svůj příští projekt. Bude jím minisérie Families Like Ours od produkční společnosti Zentropa, která pro Vinterberga bude… (více)

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

Ceny César za rok 2020 uděleny

Ceny César za rok 2020 uděleny

13.03.2021

Včera proběhl v pařížském koncertním sále Olympia 46. ročník předávání cen César, které jsou francouzským ekvivalentem amerických Oscarů. Ceremoniál se kvůli opatřením spojeným s pandemií odehrál bez… (více)

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

04.10.2020

Přehlídka toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes dokončila svého festivalového průvodce, a tím i seznam filmů, které mohou diváci letos očekávat. Přehlídka tak… (více)

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

16.11.2014

Natočil jeden z nejlepších filmů roku 2012, sklízel s ním ovace po celém světě jak od kritiků, tak od diváků a zviditelnil se i filmovým fanouškům, kteří o něm do té doby neslyšeli. Jeho další film,… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama