Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Český sci-fi horor Jsem brána v Sydney

Český sci-fi horor Jsem brána v Sydney

30.11.2016

První český film podle Stephena Kinga, krátký snímek Jsem brána od režiséra Robina Kašpaříka, byl vybrán na prestižní festival sci-fi a hororu A Night of Horror International Film Festival, který se nyní koná v australském Sydney. Film byl promítaný v neděli 27.11. v sekci H.P. Lovecraft Shorts Program, v rámci které je uváděno deset krátkých filmů z celého světa. Ty jsou inspirovány tvorbou legendárního spisovatele Lovecrafta. Tímto klasikem sci-fi, hororu a fantasy je ovlivněna i povídka Stephena Kinga, podle které byl film Jsem brána natočen.


„Mám z toho velkou radost, protože festival v Sydney patří mezi top žánrové festivaly a je největším festivalem sci-fi a hororu v Austrálii," říká režisér Kašpařík. Krátký snímek Jsem brána byl natáčený přímo z pohledu hlavního hrdiny, kosmonauta v karanténě vesmírné lodi, který je zasažen mimozemským virem. Hlavní roli ztvárnil mim Radim Vizváry, ze kterého ve filmu díky natáčení ze subjektivního pohledu budou vidět jenom ruce. Film je unikátní tím, že byl natočený ve dvou verzích. Jedna pro kina a druhá pro planetária vybavená fulldome technologií, která umožňuje promítání do kupolí. „Přestože Jsem brána je krátký film, neuvěřitelně jsme se na něm nadřeli. Kvůli tomu, že podle smlouvy se Stephenem Kingem nesmí film vydělat ani korunu a může být promítaný pouze na festivalech, jsme měli k dispozici jenom zlomek běžného rozpočtu pro tvorbu filmu. Nedělali jsme ale žádné kompromisy," říká režisér.

 

Snímek vznikl hlavně díky pomoci sponzorů a štábu, který pracoval buď zadarmo, nebo za symbolickou částku. Režisérovi se podařilo sestavit tým umělců z celého světa. „Hledal jsem ty správné filmové parťáky, kteří stejně jako já milují film a jsou na jedné vlně. Spolupracovat s nimi pro mě byl velký zážitek," říká režisér, jenž má ve štábu třeba českého malíře Jana Gemrota, který namaloval plakát filmu, francouzského kameramana Nicolase Bordiera nebo hollywoodského trikaře Gena Warrena III. (Postradatelní, Hellboy, Resident Evil). „Seznámení s Genem pro mě byl dar z nebes, protože vytvořit náročné počítačové efekty byla ta nejtěžší věc. Chtěl jsem, aby vesmírná mlhovina, která je vidět z okna kosmické lodi, měla zvláštní poetiku. Proto jsme ji dělali netradiční cestou, kdy její základ nebyl vytvořený na počítači, ale pomocí tisíců snímků organických hmot pod mikroskopem. Ty pro film animoval londýnský experimentální umělec Morgan Beringer. Gene potom ve spolupráci s českými a francouzskými trikaři mlhovinu zasazoval do okna lodi. Strávili jsme tím rok a půl, ale teď to vypadá přesně tak, jak jsem si představoval," říká režisér a dodává: „Pro trailer jsem chtěl hudbu, která by odkazovala k atmošce mých oblíbených sci-fi a hororů ze sedmdesátých a osmdesátých let, a tak jsem oslovil francouzského skladatele Mikea Theise, který oprášil legendární synťák MS20 a pustil se do akce."


V Sydney byla představena verze filmu pro kina. Verzi pro fulldome planetária nyní režisér se svým týmem dokončuje a hledá sponzory, aby ji mohl příští rok představit fanouškům ČSFD. Více informací na www.jsembrana.cz

Reklama

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Temná věž je údajně na dobré cestě

Temná věž je údajně na dobré cestě

10.08.2023

Oceňovaný hororový tvůrce Mike Flanagan (Půlnoční mše, The Haunting of Hill House) je od konce loňského roku potvrzeným lodivodem nové adaptace slavné fantasy série Stephena Kinga Temná věž. Projekt… (více)

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022 Reklama

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Skončí Del Torův vysněný projekt u Netflixu?

Skončí Del Torův vysněný projekt u Netflixu?

02.12.2021

Pro fanoušky filmaře Guillerma Del Tora (Tvář vody, Hellboy) není žádným tajemstvím, že jeho snem je natočit jednoho dne adaptaci knihy spisovatele H. P. Lovecrafta V horách šílenství. Jednou už k… (více)

Nový horor podle Stephena Kinga má obsazení

Nový horor podle Stephena Kinga má obsazení

05.10.2021

Filmy a zejména horory na motivy příběhů spisovatele Stephena Kinga jsou už pár dekád jasnou žánrovou zárukou. A teď se do kin řítí další. Nový snímek Mr. Harrigan’s Phone bude adaptací stejnojmenné… (více)

Horor Christine se dočká remaku

Horor Christine se dočká remaku

10.06.2021

Režisér a televizní tvůrce Bryan Fuller (Hannibal, Američtí bohové) si chystá svůj celovečerní debut. Místo spekulovaného Star Treku jím však nakonec bude adaptace kultovního hororu Stephena Kinga… (více)

Tvůrci Stranger Things chystají nový seriál

Tvůrci Stranger Things chystají nový seriál

08.03.2021

Talisman, kniha Stephena Kinga, se dočká televizní adaptace. O tu se přitom snažil režisér Steven Spielberg už řadu let, nyní ale konečně dostane příležitost. Projektu se chopil Netflix a vedle… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama