Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřela Nichelle Nichols, hvězda původního Star Treku

Zemřela Nichelle Nichols, hvězda původního Star Treku

01.08.2022 Autor dO_od

Smutná zpráva zejména pro fanoušky Star Treku. Herečka Nichelle Nichols, která si zahrála poručíka Uhuru v původní sérii a jejích šesti vedlejších filmech, zemřela. Bylo jí 89 let.

 

Rodným jménem Grace Nichols se narodila v roce 1932 v Illinois, USA a svou kariéru začala spíše zpěvem než herectvím. Po studiích v Chicagu, New Yorku a Los Angeles se objevila v roce 1961 v muzikálu s názvem Kicks And Co. Následovaly malé role ve filmech jako Porgy and Bess nebo Tirák Turner. Nakonec to byl však Star Trek, který pro její kariéru znamenal raketový vzestup. Jako komunikační důstojník na palubě USS Enterprise se v seriálu, který běžel tři roky od roku 1966, stala jedním z prvních afroamerických herců, kteří hráli takovou roli v televizi.

 

Přesto Nichols zvažovala, že seriál opustí, aby se mohla vrátit na Broadway. Neodradil ji od toho ale nikdo menší než Dr. Martin Luther King Jr., mimo jiné velký fanoušek seriálu. Nakonec to byla jeho slova, která herečku přiměla zůstat. Nichols se během let pak dále objevovala po boku ostatních ve filmech z téhož univerza, díky čemuž upevnila svůj status popkulturní ikony. K jejím dalším rolím patří například cameo ve Futuramě, kde ztvárnila sama sebe, nebo filmy jako Sněžní psi či Už jsme tam?

 

Inspirací byla i v reálném životě. Zaměstnala ji například NASA, aby povzbudila ženy a Afroameričany ke studiu v programu STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), díky kterému později mohli bojovat o možnost stát se astronauty.

Reklama

Související novinky

Chris Rock chystá životopis Martina Luthera Kinga

Chris Rock chystá životopis Martina Luthera Kinga

07.10.2023

Herec a komik Chris Rock dělal v posledních letech řadu věcí, aby se v očích diváků vymanil ze škatulky pouze komediálního tvůrce a vybíral si často vážnější, dramatické role (seriál Fargo, Amsterdam… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel představitel Batmana Adam West

Zemřel představitel Batmana Adam West

11.06.2017

Pro většinu Čechů je prvním Batmanem Michael Keaton, v Americe ale všichni vyrůstali na seriálu z 60. let, v němž si Bruce Waynea zahrál Adam West. Washingtonský rodák se díky napůl parodické show,… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Nemesis konečně na plátně

Nemesis konečně na plátně

16.08.2006

Kolik nevděku a nepublikovatelných výrazů padalo na hlavy distributorů v době, kdy se film Star Trek: Nemesis u nás neobjevil v kinech, ale rovnou putoval na video. Po čtyřech letech však všechny… (více)

Futurama je mrtvá? Ať žije Futurama!

Futurama je mrtvá? Ať žije Futurama!

24.06.2006

Není to tak často, co bych tu zmiňoval nějaká pokračování s radostí a očekáváním. Ale toto je ten případ, kdy se vážně vyplatí dívat se do budoucna s nedočkavostí. Futurama, neobvykle jetý a zábavný… (více)

Comeback pro Lucy?

Comeback pro Lucy?

30.03.2006

Už se zdálo, že stěžejní projekt Charlieho andílka Lucy Liu, jenž má navrátit půvabnou herečku zpět do záře reflektorů, definitivně lehne popelem a najednou se vše rozjelo. Postaral se o to tým… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Reklama

Reklama