Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

20.11.2022 Autor dO_od

Až třetina fanoušků Marvelu cítí únavu z konstantního přílivu nového obsahu do kin a na streamovací službu Disney+. Spolu s tím ale většina fanoušků rovněž zhlédne každý Marvel projekt, který vznikne, zatímco fandové DC většinu filmového a seriálového katalogu ignorují a zajímají se jen o ty postavy, které mají nejradši. To a další řadu věcí týkajících se fanouškovství teď čerstvě odhalila nová studie od platformy Fandom, které se zúčastnilo na pět tisíc fandů popkultury obecně ve věku 13 až 54 let, přičemž web čerpal také z dat shromážděných napříč celou svou sítí s více než 250 tisíci různými wikipediemi, jež jsou navštěvovány v průměru až 300 miliony uživateli za měsíc.

 

Asi nejzásadnějším tvrzením studie je, že se fanoušci dají obecně rozdělit na čtyři typy:

 

„Advokáti“ milují značky jako Star Wars, Marvel, DC a další, a budou sledovat jakýkoli obsah spojený s těmito světy v rámci pár dní od premiéry. Jejich fanouškovství je definuje, a to mnohdy až do konce života.

 

„Intencionalisté“ tvoří největší část diváků, zajímají se o recenze, témata, marketing, obsazení a také samotné tvůrce. Díla zhlédnou do dvou týdnů od premiéry. Sem patří značky jako Hra o trůny, Breaking Bad nebo Příběh služebnice.

 

„Kulturně zaujatí“ jsou v největší míře ovlivňovány tzv. „hypem“, tedy tím, jak moc se na daná díla těší zbylá část společnosti. Chtějí být součástí konverzace a mít přehled, víceméně už však nerozlišují mezi tím, jaký film či seriál si pustí. Sem se řadí například Temný případ nebo Hra na oliheň.

 

„Milovníci flirtu“, jak už název skupiny napovídá, pak preferují díla, která si mohou vyzkoušet, mrknout na pár epizod, a pak na ně zase zapomenout. Díky tomu mohou mít společné zájmy s ostatními, ale nemusí do nich investovat tolik času. Příkladem budiž věci jako Přátelé, nebo řada známých reality show.

 

V řeči čísel tvoří 66 % fanoušků Marvelu první dvě skupiny, zatímco u DC je to jen 61 %. Rozdílnější to je u konzumace obsahu, kdy 81 % fanoušků Marvelu uvidí všechno, zatímco u DC je to jen 67 %. O samotné hrdiny a nikoli celé univerzum se u Marvelu zajímá jen 38 % fanoušků, kdežto u DC je to naopak 57 %. I proto nejspíš únavu z komiksového žánru pociťuje jen 20 % fanoušků DC, zatímco u Marvelu je to 36 %. No a na závěr DC fandové mají o 20 % větší náchylnost k nákupu produktů spojených s jejich oblíbenými komiksy oproti fandům Marvelu. V letošním roce pak síť Fandom označila za největší filmovou premiéru z hlediska interakcí a vyhledávání snímek The Batman.

Reklama

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024 Reklama

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Zemřel herec Matthew Perry

Zemřel herec Matthew Perry

29.10.2023

Americký server TMZ přišel v noci s mimořádně tragickou zprávou – americký herec Matthew Perry byl nalezen ve svém domě mrtvý. 54letá hvězda Přátel, Studia 60 nebo Můj soused zabiják se zřejmě… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Nové detaily z Affleckova sólového Batmana

Nové detaily z Affleckova sólového Batmana

06.08.2023

Novinky ze světa filmové branže jsou poslední dobou trochu pomalejší, což je zapříčiněno především stávkou hned dvou odborů. Nastalá situace ale dává prostor jiným příběhům, a ten následující se točí… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

dnes

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama