Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 2
USA, (2017–2023), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (286)

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak silné, že vám bude mráz běhat po zádech. Po příběhové, herecké i scénáristické stránce. Svět Gileady, kde ženy jsou poníženy na pouhé zvířata a stroje, bez vůle a hlasu. Svět, ke kterému se některé moderní americké zákony přibližují, čímž příběh June nabírá na aktuálnosti a děsivosti. Elizabeth Moss je absolutně fenomenální, Lepší herecký výkon jsem tento rok neviděla. Joseph Fiennes je pro tyhle zápornné role typický, ale musím říct, že role velitele mu neskutečně sedla. Je nutné zmínit, že většinu epizod režírovaly ženy(!!!) a ukazují, že jejich malý počet v dnešní TV je neomluvitelný. Bez diskuze zatím nejlepší nový seriál roku. Jen tak dál. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Teokratická dystopická diktatura řeší neplodnost lidstva. 1) Seriál ve srovnání s filmem jednoznačně boduje v zobrazení detailů každodenního života i v náčrtu psychologického pozadí hlavních postav. Plod buď požehnán. Kéž Bůh dopřeje._____ 2) Stejně jako film se i seriál zmiňuje o sociální struktuře společnosti, hospodářství a postavení Republiky Gileád ve světě jen v náznacích._____ 3) Množství zdržujících flashbacků se podílí na hlavním nedostatku díla - hrůzyplné rozvláčnosti a z ní plynoucí nudy, která mě v některých dílech vedla až k úvahám, že televizi vypnu. Byla by to ale škoda, protože ke konci má první řada až čtyřhvězdičkové parametry._____ 4) Zaujal mě 32letý přitažlivý Max Minghella (velitelův řidič Nick) a neobyčejně výstižná 35letá Elisabeth Mossová (služebnice Offred)._____ 5) 28.8.2018 - Druhá řada opakuje všechny přednosti i negativa řady prvé...skvělou atmosféru, jakož i nudící rozplizlost._____ 6) 31.10.2019 - Po úvodní první řadě a osobně laděné řadě druhé se nyní Offred stává bojovnicí. Jinak vše jako v předchozích řadách._____ 7)  22.7.2021 - Ve čtvrté řadě Offred utíká z Gileádu a úspěšně se dostane do Kanady. Ovšem své zážitky si stejně jako ostatní emigrantky nese s sebou. Její další život je stále propleten s velitelem Fredem. Jinak i v této řadě vše při starém. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Působivý seriál, který se nesnaží o nic velkolepého a spíše se zaměřuje na komorní pojetí a postavy v čele s vynikající Elisabeth Moss, jako Offred. Škoda, že i zde jsou typické seriálové příznaky, kdy jsou jednotlivé díly zbytečně natahované a místo vysvětlování důležitých věcí, na diváka kupí informace, který děj příliš neposouvají. Jsem zvědav, co si na nás připraví druhá série. 2. série **** kvalitativně na velice podobné úrovni, kdy se dočkáme několika zásadních zvratů a změn, přibudou i ubudou nějaké postavy a výborné díly střídají ty průměrnější. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Ryzí feminismus v totálně totalitní dystopické šovinistické současnosti. Solidní filmařina, kterou podporuje zejména skvělá a hutná atmosféra a velmi dobré výkony - to co sem tam předvádí Yvonne Strahovski, ale i další (převážně tedy herečky, na kterých je seriál postaven), to je radost sledovat. Elisabeth Mosse umí být pěkná, ale bez make-upu to až taková sláva není, což by tuším podle knihy měla být opravdu krásná, občasné dlouhé záběry na její obličej umí otravovat, čímž ji ani seriál nechci hanit - velmi dobře totiž dokáže prezentovat tvrdé emoce, kterých je June plná. Silné čtyři hvězdy, kdy každá ze sérií nabízí hned několik skvělých dílů, ale naneštěstí nabízí i natahování děje a nudnější pasáže, o občasném vypnutí logiky snad všeho (např. mám pistoli, ale použiju kameny a cihly, a na Glocka si vzpomenu až když jsem sama postřelena... a podobných menších, ale logicky naprosto nesmyslných scén a myšlenkových pochodů je tady víc než by se dalo odpustit). Jinak velmi dobře koukatelný seriál, který si zaslouží pozornost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o samotné prostředí a atmosféru klero-fašistického státu, tak ani jedno nemělo chybu. To, že si autoři vystačili s pouhým politickým převratem a nepotřebovali k tomu nějaký globální konflikt či nedej Bože invazi mimozemšťanů, je chvályhodné. Na druhou stranu mi chyběla linka, která by se výrazněji věnovala změně režimu a novému mocenskému uspořádání. Seriál se tomu sice v retrospektivách věnuje, ale to pro mě nebylo dostačující. Ale třeba se to s druhou řadou zlepší. Každopádně nové uspořádání společnosti, kde jsou plodné ženy pouhými putovními inkubátory a jakékoliv prohřešky jsou postihovány drakonickými tresty, to mělo něco do sebe. Vysoce je třeba hodnotit i technickou stránku věci a zejména za nasnímání by kameraman zasloužil nějaký metál. Herecky dokonalé a září především Elisabeth Moss, což je podle mě nejnedoceňovanější herečka současnosti. Možná by neškodilo okrouhat sérii na osm dílů, protože místy se to až příliš táhlo, ale nebylo to nic, co by se nedalo přežít. 85% ()

Galerie (2 125)

Zajímavosti (21)

  • Štyri časti z piatich prvej série režírovali ženy. Mike Barker bol jediný muž na režisérskej stoličke. (belinko)
  • Seriál byl natočen v Kanadě. (morgos)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama