Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Východní fronta vstupuje do kin

Východní fronta vstupuje do kin

13.04.2023 Reklama

24. února 2022 Jevhen odešel na frontu. Od první minuty rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině natáčel všechno kolem sebe. Desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy a vytvářející nekonečné dopravní zácpy na výjezdech z města. A kamarády, se kterými šel do války – války, která postoupila až na práh jeho vlastního domu v Kyjevě. Jevhen je členem dobrovolnického zdravotnického praporu Hospitalěri, který byl založen v roce 2014 a dnes má přes tisíc členů. Misí praporu je poskytovat první pomoc na frontě a evakuovat raněné na velitelství a do frontových nemocnic.

Právě Hospitalěri jsou hlavními protagonisty filmu. Od prvních hodin války pronikáme co nejblíž a trávíme tam první polovinu roku, až do 22. srpna 2022. Zmíněných šest měsíců je plných dramatu, beznaděje, strachu, nenávisti, hořkosti, lásky, ale hlavně víry ve vítězství. Před odchodem do války poslali naši protagonisté své rodiny do týlu na západě Ukrajiny – do vesnice, kde žijí Soupčikovi rodiče. V jednu chvíli tam bydlelo 25 uprchlíků. A právě v této vesnici se všichni mladí muži scházejí, aby před zahájením rozsáhlého protiútoku ukrajinské armády na jihu země navštívili své příbuzné. Ne všem je však souzeno, aby se vrátili živí a zdraví. Na konci srpna přijíždějí do vesnice, aby se rozloučili se svými blízkými a aby ve vesnickém kostele pokřtili devítiměsíčního Subbotova syna. Z hostiny se musejí vrátit rovnou na frontu...

Východní fronta je jedním z prvních ucelených snímků mimo zpravodajských záběrů, který přináší děsivé svědectví ze současné Ukrajiny. Spolu Jevhenem režíroval snímek renomovaný dokumentarista Vitalij Manskij, kterého mohou čeští diváci znát díky filmům jako Svědkové Putinovi či V paprscích slunce. „Náš film ukazuje válku očima obyčejných lidí. Odešli bránit své domovy a rodiny – svou vlast. Tzv. východní fronta rozdělila životy mladých mužů a žen bojujících za svobodnou Ukrajinu – jak před, tak po začátku bojů. Avšak ne všichni, kdo bojují za svou budoucnost ve svobodné Ukrajině, se jí dožijí,“ říkají o filmu jeho tvůrci.

Film se může pyšnit i českou stopou, jeho koproducenty jsou Vít Klusák a Filip Remunda ze společnosti Hypermarket film. Východní fronta vstupuje do českých kin 13. dubna a 10 Kč z každé prodané vstupenky půjde organizaci Optiva Ukraine na podporu místních paramediků.

Reklama

Související novinky

Dokumentární film Velké nic vstupuje do kin

Dokumentární film Velké nic vstupuje do kin

14.03.2023 Reklama

10 milionu lidí a 1 virus. Dokumentární režiséři Vít Klusák a Marika Pecháčková téměř tři roky sledovali českou společnost a její pojetí pandemie nemoci Covid-19. V černobílé dokumentární… (více)

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023 Reklama

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

23.10.2021

Přípravy na jubilejní 25. Ji.hlavu jsou v plném proudu! Nabitý program nabídne režijní debut herečky Charlotte Gainsbourg, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho nebo filmový portrét posledního… (více)

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

18.01.2021

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 28. ročník výročních cen Český lev. Celkem 190 akademiků hlasovalo o 87 hraných, dokumentárních, animovaných a… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

03.04.2017

My Street Films vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film. V pořadí čtvrtý ročník projektu rozehrává dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla v letošním roce se snímkem FC… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama