Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018 Autor dO_od

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých očekávání. Festivalové návštěvníky konec konců přijel pozdravit režisér a jeden z členů skupiny Monty Python Terry Gilliam, který při té příležitosti dovezl rovnou i svůj vysněný (a dlouhé roky prokletý) projekt Muž, který zabil Dona Quijota.


O největší překvapení se tentokrát postarali zástupci festivalu, kteří na poslední chvíli zařadili projekci nového provokativního film Gaspara Noého Climax. Exkluzivní rozhovor s Noém z letošního Filmového festivalu v Cannes vám přineseme v období premiéry snímku v českých kinech. V rámci spolupráce se společností Vodafone letos ČSFD.cz vyslala na festival celkem osmici svých Agentů (viz. foto), kteří vás po celou dobu konání MFF Karlovy Vary informovali o veškerém dění. Jejich postřehy včetně video rozhovorů z Vodafone pláže o nejlepších viděných filmech naleznete tady.


Hlavní cenu „Křišťálový globus“ získal v letošním roce snímek „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ od rumunského režiséra Radu Judeho. Pro ten hlasovala porota složená z Marka Cousinse, Zrinky Cvitešićové, Marty Donzelliové, Zdeňka Holého a Nanouky Leopoldové. Rozhovor jednoho z Agentů ČSFD s Markem Cousinsem o jeho dokumentární novince Oči Irsona Wellese, rovněž uvedné na festivalu, nejdete v profilu filmu. Cenu za nejlepší režii získal český režisér Olmo Omerzu za snímek Všechno bude. Nejlepším dokumentárním filmem se pak stali lotyšští Svědkové Putinovi Vitalije Manskija. Nejlepším filmem soutěžní sekce je dle hodnocení uživatelů ČSFD.cz izraleské drama Geula, které od festivalu obdrželo nestatutární cenu Ekumenické poroty. Filmy jednotlivych sekcí si ve festivalové sekci můžete seřadit od nejlépe hodnocených.


Festivalu se nakonec zúčastnilo 13,080 akreditovaných návštěvníků, 10,857 přitom mělo speciální Festival Pass, zbytek tvořili filmaři, filmové profesionálové a novináři. 35 filmů si na letošním ročníku MFF Karlovy Vary odbylo svoji celosvětovou premiéru, pro osm filmů se jednalo o mezinárodní premiéru, a pro dalších sedm to pak byla premiéra evropská.


Kompletní přehled oceněných filmů a tvůrců 53. ročníku festivalu najdete v sekci Ocenění. Příští ročník se bude konat od 28. června do 6. července 2019.

Reklama

Související novinky

Východní fronta vstupuje do kin

Východní fronta vstupuje do kin

13.04.2023 Reklama

24. února 2022 Jevhen odešel na frontu. Od první minuty rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině natáčel všechno kolem sebe. Desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy a vytvářející… (více)

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023 Reklama

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

23.10.2021

Přípravy na jubilejní 25. Ji.hlavu jsou v plném proudu! Nabitý program nabídne režijní debut herečky Charlotte Gainsbourg, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho nebo filmový portrét posledního… (více)

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (více)

Pragueshorts Film Festival online i v kinech

Pragueshorts Film Festival online i v kinech

02.06.2021

16. Pragueshorts Film Festival, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se odehraje od 2. do 27. června 2021 online i v kinech a nabídne téměř 120 filmů. To nejlepší z… (více)

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Be2Can 2020 je v plnom prúde

Be2Can 2020 je v plnom prúde

26.11.2020

Prehliadka toho najlepšieho z prestížnych filmových festivalov z Berlína, Benátok a Cannes pokračuje odvážnym experimentom provokatéra Gaspara Noého, dvojicou francúzskych filmov s oscarovou Juliette… (více)

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

04.10.2020

Přehlídka toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes dokončila svého festivalového průvodce, a tím i seznam filmů, které mohou diváci letos očekávat. Přehlídka tak… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Reklama

Reklama