Reklama

Reklama

Nan Yu

Nan Yu

nar. 05.09.1978 (45 let)
Dalian, Liaoning, Čína

Biografie

Yu Nan se narodila 5. září 1978 v přístavním městě Ta-lien, v čínské provincii Liao-ning. Yu Nan studovala na Pekingské Filmové Konzervatoři, kde také v roce 1999 úspěšně promovala.

Její debut v podobě filmu LUNAR ECLIPSE jí vynesl cenu za nejlepší herečku na Deauvillském filmovém festivalu a tím úspěšně nastartovala svojí filmovou kariéru. Následně hrála v několika filmech čínských režisérů z takzvané „šesté generace“. Tyto snímky jí vynesly několik dalších ocenění za nejlepší herečku na různých filmových festivalech například v Berlíně, Chicagu nebo Montrealu. Yu Nan se i nadále objevuje v hlavních rolích předních čínských režisérů.

Díky perfektně zvládnuté mandarínštině, angličtině a francouzštině hrála Yu Nan v několika zahraničních filmech. Začala francouzským filmem ZBĚSILOST (2003) a přes tchajwanský My DNA SAYS I LOVE YOU (2007) se dostala až do Hollywoodu. Tam si jí všimli například známí bratři Wachowští a obsadili ji do svého SPEED RACER (2008) nebo třeba Dolph Lundgren a jeho Diamantoví psi (2007). S Dolphem Lundgrenem si v roce 2012 zahrála i ve filmovém trháku EXPENDABLES 2, ze kterého jí zná asi většina filmových fanoušků.

Doufejme, že po EXPENDABLES dostane další šance ukázat se ve světových filmech.

Miro_CZ

Reklama

Reklama