Reklama

Reklama

Jean Rollin

Jean Rollin

nar. 03.11.1938
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

zem. 15.12.2010 (72 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Režisér Jean Rollin proslul především kultovními béčkovými erotickými horory gotického ladění. Chtěl být filmařem od raného dětství. Poprvé byl v kině už ve čtyřech letech. V době dospívání ho fascinovaly komiksy a americké seriály. Vliv na chlapce měl rovněž otec, který byl divadelním i filmovým hercem.

V šestnácti letech začal pracovat ve společnosti, která se zabývala tvorbou animovaných snímků a vyzkoušel si i práci za kameramana. V roce 1967 natočil první opravdový snímek a udal tak směr své budoucí tvorbě. Nízkorozpočtový horor La Viol du Vampire (Znásilnění upíra, 1968) byl psychedelickou záležitostí, která vyvolala skandál a režisér dostával i výhrůžky, po kterých se rozhodl s natáčením skončit. Dlouho mu to nevydrželo, o rok později pokračoval v nastolené cestě prvním barevným titulem La Vampire Nue (Nahá upírka).

Upírské tématice zůstal věrný i ve třetím, poměrně úspěšném filmu Le frisson des vampires (Chvění upírů, 1970) a nezměnil ani svůj snový, erotikou laděný způsob vyprávění. Ačkoliv se hojně věnoval upírské tématice, nebylo ani omylem jeho ambicí nějak strašit. Danou tématiku bral jen jako oblíbené pole pro experimentování a v jednom jeho snímku není například prvních 40 minut ani jeden dialog. V řadě snímků se objevil i jako herec a dlužno dodat, že z nedostatku práce koncem 70. a začátkem 80.let neváhal ani pod různýmy pseudonymy točit explicitní komerční erotiku.

S osobitou umělecky zvrhlou nízkorozpočtovou poetikou, často balancující na hranici tvrdší erotiky, pak natočil desítky filmů až do své smrti na rakovinu v roce 2010. Dlouhá léta zůstával Rollin spíše oblíbencem domácích příznivců kultovního braku, teprve s příchodem DVD se dostaly jeho cenzurou nesestříhané verze do obecnějšího povědomí. Vždy mu záleželo více na stylu, než na příběhu a proto je jeho dílu určeno opravdu jen úzkému okruhu diváků z řad milovníků dekadence...těm, kdo dokážou pojmout výraz ¨nekomerční béčko¨.

Epistemolog

Režisér

Scenárista

Herec

Producent

Spisovatel

Filmy
1997

Les Deux Orphelines vampires - kniha

Reklama

Reklama