Reklama

Reklama

Paul Auster

Paul Auster

nar. 03.02.1947 (77 let)
Newark, New Jersey, USA

Biografie (1)

Paul Auster se narodil v roce 1947 v Newarku ve státě New Jersey. Zájem o literaturu v něm probudil jeho strýc, překladatel Allen Mandelbaum. Ještě během studií na Kolumbijské univerzitě začal Auster psát svůj první román a překládat francouzské autory. Vedle literatury se věnuje i psaní scénářů a filmové režii – Smoke (Kouř), Blue in the Face (Vztek), Lulu on the Bridge (Lulu na mostě)... Do povědomí čtenářů i kritiky se Paul Auster zapsal znamenitou prózou The… (více)

Zajímavosti (10)

  • Celým jménem je Paul Benjamin Auster. (Duoscop)

The Inner Life of Martin Frost (2007)

  • Námět filmu The Inner Life of Martin Frost použil Paul Auster už dříve ve svém románu "The Book of Illusions" z roku 2002 (česky "Kniha iluzí", 2005). Hrdina románu David Zimmer píše knihu o zapomenutém herci a filmaři z němé éry Hectoru Mannovi a při tom narazí i na Hectorův film o spisovateli a záhadné dívce s názvem The Inner Life of Martin Frost. Protože má být film v románu zničen, tak je jeho děj popsán velmi detailně, a to včetně filmařských detailů. (Iggy)

Lulu na mostě (1998)

  • Dr. Van Horn (Willem Dafoe) během výslechu bezděčně načrtne na papír slova: „Celia – s'il y a“. Jde o slovní hříčku založenou na podobnosti dívčina jména s francouzským slovním spojením znamenajícím „jestli je“ či „pokud existuje“ a o přímý odkaz na románovou prvotinu Samuela Becketta "Murphy" z roku 1938, kde se vyskytuje totožná slovní hříčka. O Beckettově vlivu na svou tvorbu se Paul Auster zmiňoval opakovaně. (LeoH)

Galerie (2)

Reklama

Scenárista

Režisér

Herec

Producent

Spisovatel

Krátkometrážní
2004

Fluxus hajfény - kniha

Host

Reklama

Reklama