Reklama

Reklama

Igor Táborský

Igor Táborský

Biografie

„Klaun není role, klaunství je jiné vnímání světa – nastavení duše.“

Herec, klaun, cirkusový umělec, kouzelník, režisér, redaktor a podnikatel. Narodil se v Moskvě v Rusku. Od dětství toužil být hercem, chodil do dětského hereckého kroužku, později hrál v ochotnickém divadle. Absolvoval střední cirkusovou a estrádní školu a vysokou školu divadelního uměni (GITIS). Pro Mosfilm pracoval jako profesionální režisér, ale pracoval i pro cirkusy jako režisér programu. S cirkusy procestoval velkou část Ruska.

V 90.letech procházely cirkusy v Rusku krizí, a tak si našel práci v českých cirkusech. Nastoupil jako klaun Bimbo do cirkusu Kludský a z pozice režiséra i pomáhal principálovi s režií programu v letech 1990–1993. Po 30 letech práce s cirkusy se dostavila únava a zkusil se přihlásit na místo redaktora/moderátora do rádia Svobodná Evropa v Praze do ruského vysílání a místo dostal. Pracoval na této pozici 9 let, než se šéfové rádia rozhodli z ekonomických důvodů místo zrušit.

Založili se synem prodejnu Ruských potravin, kde tři roky prodával. Ve sklepních prostorách obchodu později otevírají restauraci. Pracuje zde celá rodina – jeho celoživotní partnerka Ljuba a jejich syn Kiril. V roce 2009 přislíbil prezident Václav Havel, že bude hrát ve filmové znělce pro Filmový festival Jeden svět. Ale protože onemocněl, zaskočil za něj Táborský a až později, když znělku viděl, žasnul, protože jeho postava měla hlavu pana prezidenta.

Igor si také zahrál roli ruského důstojníka v seriálu Zdivočela země (1997) a ve filmu Rajonové blues (2005). Mihl se i ve filmu Stáří není pro sraby (2022). Opakovaně si žádal o české občanství, ale žádost mu byl zamítnuta. S humorem sobě vlastním to komentoval: „Buď nemají na ministerstvu vnitra rádi klauny anebo už mají pocit, že je tady klaunů moc.“ Ve volném čase se věnoval takzvané komické magii.

sator

Herec

Filmy
2022

Stáří není pro sraby

2008

Ztracený princ (TV film)

2005

Rajónové blues (TV film)

Seriály
2014

České století

 

Musíme se dohodnout (1968) (E06)

2008

Zdivočelá země

 

Epizoda 7 (S03E07)

 

Epizoda 2 (S03E02)

Reklama

Reklama