Reklama

Reklama

Stáří není pro sraby

  • Česko Plavčík (pracovní název) (více)
Česko, 2022, 85 min

Obsahy(1)

Máte sny? Nějaká nesplněná přání? Parta důchodců si je vyrazila na výlet splnit a vzpomíná na svá mladá léta brigádničení v obecních lázních. Kňoura (Jiří Krampol), Josefa (Rudolf Hrušínský ml.), Janatu (Luděk Sobota), Kačera (Jan Přeučil) a vnuka Tomáše (Robert Cejnar) čeká výlet, na který nezapomenou. Let vrtulníkem, spaní pod širákem, večeře v nóbl restauraci, závod s pilotem Formule 1, ale i zábava na kolotoči... Co byste si ještě v životě chtěli splnit? (TV Prima)

(více)

Recenze (99)

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Magnuskovi se za poslední půlrok podařilo díky geniální kreaci v Shokym & Morthym získat nějaký umělecký kredit, hodně zhubl, v rozhovorech pobaveně vzpomíná na své naivní filmařské začátky, kdy nevěděl ani kam postavit kameru, až jsem v krátkodobém pomatení smyslů čekal, že se fakt trochu vzpamatoval a jeho nový film nebude úplná sračka. LOL. Kameru už sice postavit na místo umí (dokonce se naučil přeostřovat mezi lidmi v popředí a pozadí), takže ten film už nevypadá jako úplné bláto, jen jako podprůměrný seriál na Barrandově, scénář je ale zase z úplně jiného vesmíru. Očividně ho napsal člověk, který viděl pár filmů a zná modelové situace, ale jakmile je má vyplnit nějakými lidskými interakcemi, tak je to jakoby právě poprvé v životě vylezl z atomové krytu. Což je největší plus tohohle veledíla a zařazuje se tím mezi ty dobře špatné filmy, kde jsou filmaři prostě úplně mimo a naivní, než že by jim to bylo jedno - takže do kolonky s The Room, hned vedle podobně mimózních českých majstrštyků jako Muzzikanti a Miluji tě modře. Toto je svět, kde se dvacet minut dělá nábor gerontů jako v Armageddonu na výlet v okruhu asi 40 km, jehož vrcholy jsou 1x vyhlídkový let vrtulníkem nad polem, 1x projížďka tankem, 1x projížďka formulí, návštěva ZOO a noc na zámku. Mají na to ale ještě dost sil? A kdo tohle safraporte všechno zaplatí???? Bohužel je to přes všechny bizarní výjevy celé takové low energy, zdechlé, Magnusek má ty staré herce tak strašně v úctě, že je v podstatě vůbec nerežíruje, jen je nechá repliky odříkat na první jetí bez sebemenší energie - částečně aby je neurazil, částečně aby mu na place neumřeli. Nakonec je tak na SNPS nejzajímavější Magnuskův pokus o očištění svého jména. Po Bastardech byl za nácka, v roce 2022 se přidává k progresivistům. Ano, je to tak: Magnusek has gone woke a Přeučilova postava je gay žijící v láskyplném vztahu s Ivanem Vyskočilem. Přeju jim to. 2/10 ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem shlédl film Staří není pro sraby. Hanilo to hodně lidí, včetně Mirky Spáčilové a uživatelů  a Csfd,ale já nevím proč. Mě se to líbilo, byl to milý příběh, hlavně se mi líbil konec, kdy Ladislav Frej oznámí Krampolovi, že jeho přání bylo se mu omluvit. BYLO TO PROMYŠLENÉ A PROPRACOVANÉ.Robert Cejnar si tam zahrál pěknou roli, i Katka Bláhová nebo Eva Burešová měli hezké role, spousta starých herců tam dostalo šanci si zahrát, jen ten produkt placement mě stval, ale někdo to platit musel.Jen škoda, že to nešlo do kin. Délka 80 minut filmu prospěla, protože to odsýpalo a za mě to je druhý nejlepší film od Tomáše Magnuska. ()

Reklama

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Magnusek je prostě borec! Točí filmy hlava nehlava, protože se u toho prostě baví. A silou své osobnosti dokáže přesvědčit hromadu lidí, aby mu v tom (a patrně i zadarmo, nebo za minimální odměnu) pomáhali. Ještě chápu, že ukecal náchodského starostu Birkeho na cameo roličku vrchního v kavárně Pupp Karlovy Vary. Ale jak sehnal k učinkování světoznámou brazilskou hvězdu formule 1 Fittipaldiho už nepochopím. Pokaždé čekám, jestli jeho další film bude stejně špatný, jako ty předchozí. A to mu mu právě jde. A mohu zde do budoucna slíbit, že mu ze zvědavosti jako divák zůstanu věrný. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Podobných filmů na stejné téma již pár natočeno bylo. Zrovna nedávno jsem viděl Frajeři ve Vegas. Na těchto filmech je vidět nejen rozdíl v tom, jak se točí, když peníze jsou jak se točí, když ne, ale též, jak si užívají důchodci čeští a američtí. I v Česku už několik takových filmů vzniklo. Problém ale není v zásadě u peněz, ale v tom, jak udělat alespoň trochu lepší muziky za málo peněz. Tomáš Magnusek neumí točit filmy. Ať se snaží, jak se snaží. Jeho filmy jsou si podobné jako vejce vejci. Začněme výčtem toho, co mi nesedělo zde. Nejprve se pozastavím nad retrospektivními záběry, které jsou opravdu mimo. Kromě M. Dejdara měli ostatní přítomní na bazéně moderní účesy a oblečení. Pokud odhadujeme správně, mělo by se jednat o dobu let 60., ale u postav této době nic neodpovídalo. Co se týče splněných přání, tak krmení lachtanů jsme ani neviděli, to zde bylo jen zmíněno, asi už to producenti nezvládli zařídit, zatímco jiná přání vyobrazena byla. Mimochodem, co dělal Janata na dráze? Proč nestál v zázemí jako ostatní? To by mu asi nohu nepřejeli. Vrcholem amatérismu jsou cedulky se jménem Krása na značce či na plotu. Lépe představu podnikatelského rozsahu asi ztvárnit nešlo. Prakticky v každé scéně hraje hudba a navíc pořád jedna a tatáž, takže odlišení vážných a méně vážných momentů není možné. Nevidíme žádné komické scény. A pobyt Luďka Soboty v nevěstinci omylem je vrcholem trapnosti. Jestli si takhle představuje T. Magnusek humor, budiž mu filmařský svět milostiv. Ať natočil co natočil, vše působí amatérsky. Herci vůbec nehrají, pouze odříkávají suše texty, protože je nikdo režisérsky nevede. Těžko totiž podezřívat slavné staré gardy, že neumí hrát. Režisér neumí vytvořit potřebnou atmosféru a držet se ji. Nedokáže vymyslet alespoň jednu opravdu zábavnou scénu anebo uvěřitelný dialog. Tomu filmu snad chybí úplně všechno. Já jen nechápu, kde na to pořád bere peníze. ()

Hanka_M odpad!

všechny recenze uživatele

Školní výlet se vrací? Je vtipné dívat se na amatérsky zpracovaný film s profesionálními herci, dokonce bardy českého filmu a divadla. Oni by asi rádi o něčem hráli, ale těžko se jim to dělá, když nemají žádné herecké vedení a hlavně neznají charaktery postav, protože je do scénáře nikdo nezakomponoval. Scénář je tak směšný, až se chce člověku brečet. Dramaturgický vývoj příběhu, body obratu, dialogy - nic z toho by v reálném životě takhle nevypadalo, protože by to bylo autentické, což tomuhle filmu chybí. Každá vážnější situace vyjde nakonec směšně, trapně, toporně. Pokusy o humor nevyšly v žádné ze situací a sentimentalita se proměnila v patos, který člověka bohužel nakonec pobavil a shodil i poslední zbytky snahy hereckých představitelů. Myslím, že bychom pány Sobotu, Přeučila, Freje neměli vystavovat takovému zesměšnění. Parazitovat na českém filmu i hereckých hvězdách Magnusek umí a nestydí se za to. Stydět by se mohli alespoň distributoři a investoři. Nemluvím o studentské kameře (kompozice, nedramatické záběrování a dokonce záběry přes osu) a šíleně nechutné hudbě, která jen ždímala tóny z počítače, bez jakéhokoliv melodického, nebo harmonického nápadu. O instrumentaci už vůbec nemluvím. Jako kdyby to dělalo nějaké dítě, které si hrálo s počítačem. Když to srovnám třeba se Školním výletem na podobné téma, tak v něm alespoň fungovala hudební stránka, ale tohle? Vlastně tvůrce obdivuju, že s tím dokonce vylezou před lidi a netočí to pod pseudonymem. Absolutní odpad a zcela nevysílatelný film. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Malou roli ve filmu má dvojnásobný mistr světa Formule 1 Emerson Fittipaldi. Svou roli hrál pouhý den. (Zix.)
  • Natáčelo se v Jindřichově Hradci, na zámku Doudleby nad Orlicí, v Liberci, Ratibořicích, Náchodě a Karlových Varech. (Zix.)

Reklama

Reklama