Reklama

Reklama

Vincent Zhao

Vincent Zhao

nar. 10.04.1972 (52 let)
Harbin, Heilongjiang, Čína

Biografie

Vincent Zhao Wen-Zhuo (známý také jako Vincent Chiu, Chiu Man-cheuk, Chao Wen-jar) je čínský herec a mistr v bojovém umění. Narodil se 10. Května 1972 ve městě Harbin, Heilongjiang jako nejmladší ze tří synů. Jeho otec byl mistr bojových umění a jeho matka byla profesionální sprinterka. Pod vedením svého otce se Zhao učil bojová umění už od svých osmi let, přesto se ale tréninku nevěnoval naplno, v té době se zajímal spíše o zpěv. V roce 1980 byl poslán do akademie bojových umění v Harbinu, kde se začal intenzivně věnovat tréninku bojových umění a začal se také zajímat o sport. Stal se nejmladším členem Harbinského wushu týmu, který byl založen v roce 1985. Cvičil se v různých wushu technikách, Zhao je mistrem v stylu T'ai chi Ch'uan, především v stylech Chen a Yang. V roce 1990 byl přijat na Pekingskou sportovní univerzitu, kde pokračoval ve studiu bojových umění, zúčastnil se několika národních šampionátů na kterých dokonce získal zlatou medaili, jeho spolužáci mu dali přezdívku Kung Fu král.

Jeho prvním filmem byl The Legend (1993), kde ztvárnil protivníka už tehdy slavného herce Jeta Li, do role záporáka si jej vybral producent Corey Yuen, který byl ohromen jeho bojovými schopnostmi. Zhao se nejdříve zdráhal a nabídku chtěl odmítnout, ale spolužáci a učitelé ho nakonec přesvědčili, aby roli přijal. Během natáčení se Zhao přihlásil do kurzu herectví, film šel do kin v Březnu roku 1993 a stal se v Hong Kongu okamžitě kasovním trhákem, vydělal 30 666 842 hongkongských dolarů.

Měsíc po dokončení filmu The Legend se vyhrotily spory mezi režisérem Tsui Harkem a hercem Jetem Li, který odmítl pokračovat v dalším díle série Tenkrát v Číně, díky tomu byla Zhaovi nabídnuta hlavní role mistra Wong Fei Hunga ve filmu Stalo se v Čině IV (1993). I přesto, že film vydělal v kinech méně, než první tři díly, bylo ohlášeno další pokračování Stalo se v Číně V (1994), při natáčení filmu se Zhao zranil na hlavě a musel být převezen do nemocnice, naštěstí se rychle zotavil a natáčení mohlo po pár týdnech opět pokračovat. Během natáčení jednoho z filmů o Wong Fei Hungovi si Zhao vážně poranil kotník, který úplně vyléčil až v roce 2012.

Při natáčení filmu Green Snake (1993) visel Zhao zavěšen na dvou lanech, jedno z nich však náhle prasklo a herci zachránilo život pouze to, že to druhé lano v té chvíli zátěž vydrželo. Poté následovalo několik dalších filmů, které už nebyly tak úspěšné, The Blade (1995), Velké riziko 2 (1998), The Blacksheep Affair (1998), Body Weapon (1999), The Wesley's Mysterious File (2002), Dragon Get Angry (2005), In the Blue (2006). Původně si měl zahrát i ve filmu Křižovatka smrti 3 (2007), ale nakonec byl místo něho do role obsazen Hiroyuki Sanada.

V roce 2010 si jej do hlavní role žebráka Beggara So ve filmu Zrození legendy, vybral režisér Woo-ping Yuen, film měl protichůdné recenze a v kinech se stal naprostým propadákem. V tomtéž roce dostal malou roli ve filmu Oběť (2010). Zatím se naposledy objevil ve filmech The White-Haired Witch of Lunar Kingdom (2014) a The Boundary (2014).

Na začátku kariéry byl označován za nástupce Jeta Liho, v roce 2006 se oženil se svou přítelkyní Zhang Danlu. V roce 2007 se jim narodila dcera Rosita, její čínské jméno je Zhao Ziyang (赵紫阳). V roce 2011 se jim narodilo druhé dítě, syn, kterému dali jméno Zilong. Zhao má ještě syna z předchozího vztahu, jeho jméno je Zhao Yuanda (赵元达).

salfa72

Herec

Režisér

Filmy
2021

Counterattack

Reklama

Reklama