Profil Hodnocení (2119) Komentáře (693) Zajímavosti (166) Biografie (4) Obsahy (3) Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Avatar (2009)
18.12.2009 |
| |
Je mi to líto, ale žádný zázrak se nekonal. Vizuálně je to neskutečně nadupané a Pandora je úžasné místo připomínající to nejlepší z Princezny Mononoke. Jenže co z toho, když modří počítačem dělaní kočkolidé, byť sebelíp vyrenderovaní, budou vždycky jen modří počítačem dělaní kočkolidé, kteří vás nikdy tak nezasáhnou jako živí lidé z masa a kostí. A nic na tom nezmůže ani 3D, které popravdě nedisponuje tak silným wow efektem, jaký jsem od něj čekal. Další problém je v tom, že film v podstatě nemá žádnou opravdu zapamatovatelnou scénu (byť třeba takový Terminátor 2 je jich naprosto plný) a proklamovaná závěrečná "Mother of all battles" vypadá vedle jakéhokoliv dílu LOTRa jako zmatená lokální šarvátka. Hlavně pozemní část, založená na taktice *POZOR SPOILER* přiběhnem před kulomety, necháme půlku z nás postřílet a utíkáme zase zpátky, po taktické stránce opravdu bolí. Nevykládejte si to ale jen zle. Cameron natočil dobrý film. Jen od "Krále světa" jsem teda čekal trochu víc. |
G. I. Joe (2009)
14.08.2009 |
| |
Neuvěřitelné akční inferno, vedle kterého takoví Hulk, Iron Man, Wolverine, Temný rytíř nebo třeba i Terminator Salvation vypadají jako nudné konverzačky. Sommers nakopne akci hned ve výborném úvodu (kam se hrabe sterilní a nepřehledná Šanghaj druhých Transformers) a nastavenou laťku si bez problémů udrží až do konce. Akční scény jsou přehledné, opulentní, správně vygradované, disponují výborným wow efektem a je na nich cítit každý dolar (stejně jako z triků cítíte, že by ještě nějakých těch pár milionů klidně sežraly). Paramount si navíc dokázal perfektně ohlídat trailery a oproti ostatním blockbusterům v nich uvidíte opravdu jen zlomek z toho, co film ve skutečnosti nabízí. Scénář G.I.Joe si rozhodně na nic nehraje a je přesně tak hloupý a zábavný, jak si sám přeje být. Velká chvála musí jít po této stránce režiséru Sommersovi, který příběh dokázal výborně vyladit a každá z hlavních postav (a že je jich opravdu dost) tak má opravdu dostatek prostoru, aby se s ní divák uspokojivě seznámil a vybudoval si k ní nějaký vztah, přičemž jednotlivé představovačky rozhodně nenudí a naopak výborně zapadají do celkového rytmu filmu. Hodně taky poteší zvolená civilnost a střídmost kostýmové stylizace, která potlačila komiksový "power rangers efekt" na snesitelné minimum a jediným větším šrámem v tomhle ohledu zůstala postava Doktora a závěrečná "evoluce" záporáků . Nakonec ještě vzkaz všem kritickým divákům - Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Kdo si ale chodí do kina filmy užít, tomu se G.I.Joe bohatě odvděčí. (Viděno v originálním znění s titulkami) |
Iron Man (1994)
24.05.2009 |
| |
Velká slabota, která nemilosrdně odhaluje největší slabiny celého komiksového Iron Mana jako takového - záporáky. Zatímco takový Spider-man bojuje s různými chemicky a technicky upragovanými vědci či zločinci, kteří by při přivření očí mohli v reálném světě klidně existovat, Iron Man musí čelit čínskému kouzelníkovi a létajícímu mozku:/. Chabí záporáci však rozhodně nejsou jedinou slabinou seriálu. Odhlédneme-li od chudokrevné animace, vyplave na povrch především nudný scénář, který navíc postrádá jakýkoliv náznak dějového posunu. Peter Parker alias Spider-man bojoval sám za sebe, podával si své nepřátele jednoho po druhém, vyvíjel svůj vztah ke svým blízkým, stejně jako jeho nepřátelé vyvíjeli vztahy mezi sebou. V Iron Manovi máte karty od začátku rozdané a nikdo se ani neobtežuje, aby se svým balíčkem trošku zamíchal. Iron Man a jeho zmatená partička šašuláků (Normálně neuvěřitelně sexy Scarlet Witch to tentokrát odnesla opravdu hrozivě) prostě v každém díle pomlátí Mandarina a jeho partičku šašuláků a tak se děje pořád dokola, jako podle kolovrátku. Díky bohu, že za 14 let přišel Jon Favreau a napravil Iron Manovi jeho pošramocenou reputaci. |