Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak pro začátek největší (a asi jediná zásadnější) výhrada: Robert Zemeckis si na můj vkus až moc oblíbil volnost digitálního světa, v němž může řádit dle libosti, a z Vánoční koledy se kvůli tomu zběsilému "Jů, koukněte, lidi, jak to s vámi na sedačkách v kině hází" poletování občas ztrácí ta krásná dickensovská atmosféra = největší klad. Ano. O řadě scén vážně musím napsat, že jsou stoprocentně atmosférické (příchod Vodralova ducha, vzpomínání na Vydřigrošovo dětství, třetí duch), některé vyloženě lahůdkově hororové, animace působí podstatně lépe a živěji než v Beowulfovi (ale tak dokonalá iluze reality jako třeba v Tintinovi to ještě pochopitelně není), Ebenezer Vydřigroš se díky mimice propůjčené bezvadně hrajícím Jimem Carreym stal vskutku dramatickou a uvěřitelnou postavou, která je chvíli odpudivá, chvíli vás zase dojímá, hned nato pobaví nějakým spíláním cezeným přes zuby... Zásluhou toho všeho, rozumné stopáže a Silvestriho hudby je Vánoční koleda jednou z nejlepších verzí krásného klasického příběhu, který má výhodu v tom, že je klasický a nikdo se do něj tedy nenaváží a neprská, jak je jednoduchý a předvídatelný. To by přece byla škoda. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Solidní vánoční biják, jeho největší síla tkví v Zemeckisově schopnosti navodit jakoukoliv atmosféru, kterážto se nejvíce odráží na úvodní temné dvacetiminutovce a mladistvě rozjančeném závěru, z něhož vánoční nálada doslova kape. O to víc zamrzí bezpohlavnost a estrádovitost zbytku (setkání s duchy jsou vesměs utrpení), což nejenže narušuje dramatickou strukturu, ale ve své primitivnosti a předvídatelnosti nudí víc, než je zdrávo. Proč machrovat s nekonečnými průlety po Londýně a okolí, když se dá tnout do vztahů, na nichž závěrečné poučení beztak staví? Nechápu. A stále mám pocit, že být to celé natočené s živými herci, byl by výsledek o řád lepší a zajímavější. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Poslední tvorba Roberta Zemeckise mě úplně míjí. Nějak nechápu proč netočí hrané filmy, když mu to šlo tak dobře, a dal se na tvorbu digitálních animáků sporné kvality. Jednak náměty, které si vybírá nejsou nic moc a jednak mě ani neoslovuje ani zpracování. Prostředí i postavy jsou sice nesmírně precizní, avšak celé to působí tak nějak cize a nehezky. Téma je mi také cizí, takže jediné co vnímám jako vysloveně pozitivní je hlasový projev Jima Carreyho. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

3. Zemeckisův animovaný experiment. Pomalu si zvykám na fakt že tento kdysi výborný vypravěč přestal točit filmy s herci a raději se upnul na animaci. Vánoční koleda nabízí obvyklé napravení jednoho společenského zbloudilce, který nemá rád Vánoce. Podobnost s Grinchem se jednoznačně nabízí nejen kvůli obsahu, ale i obsazením hlavní role. Film byl jednoznačně točen pro 3D efekty. Přelety nad krajinou nemají snad konce. Nicméně vánoční atmosféra zachycena byla, takže z tohoto pohledu není co Vánoční koledě vytknout. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Vianočnú koledu v televízii, to jest v 2D, je ako jesť na Vianoce údené bez chrenu. Bolo to síce v HD, čo značne situáciu vylepšilo, lenže Zemeckisova snaha všetok vizuál prispôsobiť trom rozmerom robí z filmu skôr atrakciu, ako emóciami nabitý vianočný biják. Inak grafika je samozrejme super, len to nemá to kúzlo povedzme starých disneyoviek. Ebenezer by si iste rozumel s Montgomerym Burnsom a ja sa čudujem, že partia okolo Brooksa nenatočila Christmas carol ako paródiu s kostnatým dedkom v hlavnej úlohe. Príbeh nie je bohvieako nabitý dejom, takže na druhú stranu spomenutá vizuálna stránka tento fakt zakrýva. Na vianoce o rok ale na moju pozornosť bude musieť Zemeckis zabudnúť, to si radšej znova pozriem Expres. Ale asi skôr nie. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Jim Carrey, který hraje starého vetchého Vydřigroše, je o 16 měsíců mladší než Colin Firth, který hraje jeho synovce, statného Freda. (HappySmile)
  • Po a Polárním expresu (2004) šlo o druhý film Roberta Zemeckise s výrazně vánoční tematikou. Oba snímky byly natočeny metodou "motion capture" - tedy s herci, kteří neposkytli jen hlasy, ale jejichž pohyby byly zdrojovými informacemi při tvorbě animace postav. (Foibos)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama