Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Deníček (16)

Disney and StarWars

Rey je naprosto typická hrdinka disneyovek, viz kolegyně Mulan, Pocahontas atd. Zvládá jakoukoliv roli, od pilotky, techničky, po krásnou ženu, do které se Finn zamiluje na první pohled. Možná by se mělo stejně jako u Fast and Furious (nedělejte s auty takové kousky) objevit varování: ženy, nezkoušejte zvládat všechny role najednou. To dokáží jen disneyovské postavičky.

Politická korektnost - StarWars

Politická korektnost vládne StarWars. Hlavní hrdinka - žena, její sidekick - černoch. Když to bude zdůvodněné, prosím, ale bojím se, že je to prostě disney politika.

Infotainment v kinech

Lincoln, 30 minut po půlnoci - filmy dle literatury faktu. Otázkou je, proč na ně chodit do kina, když kniha vám dá daleko lepší vhled do situace. Přes všechnu úctu ke Spielbergovi, snažícímu se americkým školákům, pro které už je kniha zastaralé médium, převyprávět filmově historii, si myslím, že nejde o plnohodnotné filmy. Tyto rekonstrukce vždy patřily spíše do televize. Od kina očekávám něco jiného.

Smutno v kinech

i když člověk chce jít do kina, nemůže najít v nabídce nic, co by ho donutilo ty peníze vyndat z peněženky. Multikina začínají připomínat větší TV obrazovky. Záběry z bezpečnostních kamer (Paranormal activity), unavené akční béčko (zlatá sedmdesátá - promiň, Liame), nějaká ta komedie bez vtipu (Stiller and comp.). A jeden Bond to prostě nezachrání. 

Boj Viewegha s manželkou

Když si spojím název filmu Svatá čtveřice s Vieweghovým bojem proti své new age spirituální manželce (kniha deník Biomanželka), zdá se mi, že tato filmová prohra (jak v soukromém, tak uměleckém smyslu) vyjadřuje tragédii moderních mužů. Osamocený spisovatel, který nemůže mimomanželsky spát se ženou, aniž by o tom hned nevěděl celý svět, si alepoň ve filmu vysní ostrov, kde se spirituální manželka mění ve spirituální "bitch". Svatá čtveřice je vlastně zoufalý výkřik - ženy, přestaňte běhat s těmi vlky, taky jsme tu my, muži.

Cronenberg se zbláznil

Nevím, kterého hollywoodského producenta napadlo převést DeLillovo blábolení jménem Cosmopolis do filmu. Tak povrchní a špatně napsanou knihu by ale měl režisér Cornenbergova formátu obcházet obloukem. Galimatiáš sexu, hrátek se zbaněmi a "žhavých" témat dneška nacpaných do ploché a průhledné metafory a obalených vyprázdněným plkáním... tomu chce někdo říkat umění?

Bourne - kniha versus film

Greengrasův Bourne byl pro mě solidní, ale dějově průměrný akční film. Po přečtení Ludlumových tlustých románů však před Greengrassem musím smeknout, protože z nich dokázal vymáčknout daleko více než v nich skutečně je. Vyškrtl otravnou Bourneovu manželku Marii, nehraje na rodinnou strunu (jsem Webb, ne jsem Bourne, tak kdo vlastně jsem, se v knihách recykluje snad na každé desáté stránce), nenechal Bournea zestárnout (ve třetím díle knihy už je mu padesát), prostě správně adaptoval knihu do filmu. Nechat jen to filmové, a to knižní vyhodit ven.

Douglasovo marné hledání hloubky

Douglasova recenze na nového Spider-mana (Aktualne.cz) je opravdu hledáním uměleckých vrcholků uprostřed vysušené roviny. Možná by Aktuálně.cz měla rychle zaměstnat Douglasův ženský protipól - recenzentku, která podobným způsobem bude rozebírat Sex ve městě či Twilight. Fanoušek v Douglasovi už naprosto ubil nestranného recenzenta.

Kdo sakra vymýšlí názvy filmů

Kniha Bournova identita byla pro druhé vydání přejmenována díky filmu na Agent bez minulosti. Opravdu výstižné, když první díl je založen na nejistotě, zda Bourne je jen další zabiják typu Carlose. O zmršených názvech filmů a knížek by se pomalu mohla napsat diplomová práce.

Titanic

Ony ty ženy a dívky na Titanicu opravdu brečí!!!

Nesmyslný překlad

Přečetl knižní předlohu filmu Hořký měsíc, a říká si, který blbec překládal ten název. "Medový měsíc" je otrocký překlad výrazu "líbánky" z francouštiny. To, že to to špatně přeložil nějaký hlupák u distribuce filmu, mě tak nepřekvapuje, ale proč ten nesmyslný název musí přebírat i následně vydaná kniha?

Chuck Palahniuk a prokletí umělců

Palahniuk je stálicí edice Odeon Světová literatura. Konečně se dostávám k jeho dvěma nejslavnějším románům, ale překvapení se nekoná. Palahniuk totiž píše pořád stejný román - pohled solipsisty hedonika, pro kterého existuje jenom jeho vlastní slast, kterou se snaží maximalizovat. Toto schéma pak variuje v různých prostředích - manažeři (klub rváčů), náboženství (Program pro přeživší), popisuje pomocí něho americkou rodinu (pohled syna na otce a matku jako na pornografii ve Snuffu), snaží se o komuntní pohled (Strašidla), prostě vykrádá sám sebe. Život je totiž dlouhý a umělci nemají tolik nápadů, a tak Viewegh si řeší spory s manželkou (Biomanželka), Donutil vypráví a vypráví... Kéž by umělci věděli, kdy přestat!

Simpsonovi - čtvrtá řada

Nikoliv satira, ale popkulturní odkazy učinily z rodinky Prostoduchých celosvětový kult. Odkazy na Velký útěk, Psycho, Mys hrůzy a já teď nevím, co ještě, role hvězd jako Tom Jones, či E. Taylor nakonec zvítězily nad rýpáním do amerických hedonistických tlouštíků. Naštěstí je ještě ve čtvrté sérii docela dost satirických špiclů - například olympiáda 1984, či Homer za volantem trabantu. 

Chráněná DVD

Nikdy jsem nebyl příznivcem stahování filmů z netu, ale nyní o něm začínám vážně uvažovat. Distribuční filmy se totiž rozhodly chránit DVD proti přehrávání na počítači. Ten, kdo nemá TV a DVD přehrávač je dle nich špinavý zloděj. Asi mají tolik prachů, že se jim vyplatí kriminalizovat část slušných uživatelů.  

Simpsonovi - třetí řada

Třetí řada má stejný problém jako Otázky Václava Moravce. Pokud chcete mít slavné Special Guest Voices, musíte se při psaní scénářů podrobit autocensuře - když tam dám tento vtip či narážku, neurazím nějakou celebritu, kterou chci pozvat do dalšího dílu. Neboli být satirický a útočný v určitých mezích a ty v žádném případě nepřekračovat. Avšak netruchleme - díky této částečné sterilizaci si tvůrci seriálu museli vytvořit únikovou svobodnou platformu. A tak vznikla Futurama!

Simpsonovi - druhá sezona

Kompletní sezony na DVD jsou na jednu stranu žrouti času, na druhou však ukáží kostru seriálu ve své nahotě. Simpsonovi se ve druhé sezoně hlavně věnují vytváření přediva vztahů a pomalu budují springfieldské universum. Rodinné vztahy (sestry, děda), pracovní vztahy (elektrárna, škola) a dojde i na Spasitele. Uvidíme, co přinese třetí řada.