Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (416)

plakát

Dvě slova jako klíč (2023) 

Po vynikajících smutných mužích přichází pokračování Dvě slova...trošku mě blýskalo hlavou, zda tvůrci při točení nebyli v lehkém deliriu. Poskládané obrazy s osudy různých postav, které se vzájemně na konci prolnou by byl námět velice uspokojivý, jen kdyby to všechno nebylo až tak moc chaotické, šamanské, zádumčivé a vůbec film působí nadopovaně evidentně dobrým matrošem, který já ale bohužel při sledování neměl možnost okusit. Tak alespoň se člověk podíval do světa, do různých koutů země a užil si, byť jen na krátkou dobu, starého dobrého Pierra

plakát

Jsou světla, která nevidíme (2023) (seriál) 

Knihu od Diera jsem četl a byl jsem moc zvědav, jak se s tím filmaři poperou. Paradoxně hlavní části Mariininych vizi a představ na kterých kniha stojí zde úplně nevynikne, ale ve své podstatě to nevadí, neb sérii táhnou paradoxně menší knižní postavy. Chemie mezi Lauriem, hlavní hrdinkou a a Ruffalem funguje bezvadně. I linie s Wernerem - německým vojákem, běží skvěle a drží se napsaneho. Jediné mínus celého příběhu je podle mě dějová linka s diamantem. To je taková splácanina ala Indiana Jones, která tomuto křehkému příběhu moc nesluší. Ale zase alespoň to udržuje jakž takž příběh v napětí i ve vedlejší linii a v těch čtyřech hodinách to příjemně vyplní mezery mezi dlouhými dialogy. Němečtí důstojníci jsou obsazení skutečně dobře. Docela mě mrzí, že je filmový příběh utnutý ihned po osvobození, zasloužilo by si poznat Marii i v pozdějších letech. Kdy až trošku překvapivě z ní taková poetická dobračka není. Ale jinak dobré, velice dobré.

plakát

Luther: Pád z nebes (2023) 

Po celkem slabé páté sérii, je tu John Luther s celovečerním filmem. Co se týče příběhu, je to přesně takové, jaké se dá od tohoto týpka očekávat. Andy je výborný protivník, tajuplnost a drsnost filmu rozhodně nechybí. Ale některé momenty jsou opravdu silné přitažené za vlasy ať už vězeňska část, ba i paradoxně celkové finální rozuzlení, které tak trošku připomíná spíš příběhy agenta s dvěma nulami. Takže jako celek dobrý, ale tak dobré, jako byly první tři série už asi nikdy Luther nebude.

plakát

Sly (2023) 

Celý dokument je takovou Slyovou 13 komnatou, ve které se dozvídáme jeho životní osud vtělený do nejslavnějších filmů a postav. Nejedná se o výčet filmografie, ale rozhodně jeho důležité milníky filmové a životní se v celém filmu snoubí v jeden celek. Sly zde mudruje o životě, vypráví své strasti a životní úspěchy, kiksy, ale hlavně vykresluje své celoživotní trauma ze vztahu se svým otcem. Jsem moc rád, že jsem se z tohoto dokáče dozvěděl zase něco navíc. Potěšili příspěvky Quentina a Arnolda. Celý dokument se nese v Netfixáckem duchu (dobové záběry) , což přidává na autenticitě a vtáhnutí do příběhu bez hluchých mist. Jo a díky za ten čas, stopáž akorátní, po dlouhé době na této platformě dokument, který dá člověk od začátku do konce v rámci jednoho večera, bez zbytečných kudrlin a opakovaček, které z podobných dokumentů dělají několika hodinové ságy. Za mě spokojenost.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Tedy stopáž neskutečná,ale nutno dodat že biják skvělé odsejpá. Jsem rád, že film netáhnou jen tři hlavní figury byť skvělé zahrané hlavními herci, ale funguje jako celek. Každá, byť i malá role je zkrátka vypiplaná a vymazlená do posledního detailu, není malých rolí pro velké herce. Ještě k tomu je celé dílo podpořeno fantastickou dobovou blues hudbou. Dobré, opravdu velmi dobré. V dnešní době, kdy prakticky tomuto žánru vévodí Sheridanovské universum, Scorsese opět ukázal, že je třeba se stále učit a okoukávat majstrštychy těch nejpovolanějších.

plakát

Babylon (2022) 

Damien Chazelle a jeho pocta filmu. Úžasné barvy, bravurní výprava a jako ve všech jeho filmech vynikající hudební složka. Tři hodiny nadupane silným příběhem s opět velice eroticky naladěnou Matgotkou šarmantním Pittem a hlavním hrdinou Calvou, který dokáže hrát pouhou mimikou obličeje. Tenhle mladej režisér, čehokoliv se dotkne tak zkrátka umí. Super zážitek. Díky za něj.

plakát

Dům na samotě (2022) (TV film) 

Chvílemi mi byla navozována myšlenka toho, že se objeví pán s dýmkou za stolem a oznámí mi: Nyní màte dostatek důkazů k tomu, abyste mohli vydedukovat jak to celé bylo doopravdy, všechny indicie byly vyjeveně, po krátké pauze kterou výplní písnička .... Atd. Pak jsem si ale řekl, nene. Ty detektivky onehdá byly přeci jen o poznání chytřejší a k tomu se sympatickými postavami, kterým jsem jejich postavy věřil víc, než zde. Na druhou stranu ne vždy se vše povede. Zapomeňme rychle a pojďme dál.

plakát

Na nože: Glass Onion (2022) 

Oproti jedničce už je to podstatně slabší. Z té jsem byl u vytržení, doslova jsem se z ní posadil na zadek a ještě ji několikrát viděl po kině v TV. Dvojku už si nepustím. Je to sice dobrý, chvílemi jsem se hodně bavil a tu atmosféru se pokouší uchovat, ale je to příšerně až neúnosně dlouhé, na tak komorní příběh o šesti hercích. Mám celkově pocit že z lidí dělaji už fakt tupce, že musí dovysvětlovat každý záběr. Potěšil mě Yo-Yo Ma s vysvětlovaním hudebního útvaru jménem fuga. Ale jako celek to funguje solidně a společně s hudební složkou + obsazením to rozhodně za jedno podívání stojí.

plakát

Seveřan (2022) 

Je nutno podotknout, že Seveřan není vůbec tím jak se tváří, není to žádná řezníčina, potoky krve tu také nelze očekávat. Celý příběh, ač je postaven na pomstě a takřka banálním příběhu , ukazuje běžné zvyky Vikingů, spousty rituálu, snových vidin a celkovou silnou víru v jejich božstvo, což se projevuje i ve vizualizacích, samozřejmě to neznamená, že by se člověk akcí nudil, jen brutalita zde není záměrem.. Jsem velkým fandou seriálových Vikingů, a potěšilo mě, že tam kde v seriálu opustili právě klasické tradice a rozjeli akci, zde u filmu se udrželi meze až do úplného konce . Biják rozhodně není pro každého, nebojím se i tvrdit, že někomu přijde divný, ale za mě jednoznačně ano. Výborný hudební podkres včetně zpěvů + nádherné lokace, dělají z této mytologické tragédie velkolepý zážitek.

plakát

Vánoční příběh (2022) 

Láska nebeská po česku. Duo Kaiser / Lábus tomu dodalo pěkný průměr. Roden a Čermák fajn, jejich komediálnost baví, zbytek vata, na kterou se celkem v pohodě kouká. 30 vteřinová pasáž s Pierrem a vůbec vyústění filmu v americký hepáč biják zbytečně srazil. Potěšilo, že po dlouhé době, nikdo ve filmu neumřel, ani se neřeší žádné posmrtně smutky. Zlatý dobrý střed. Dokáži si představit i více shlédnutí.