Reklama

Reklama

Luther: Pád z nebes

  • Velká Británie Luther: The Fallen Sun (více)
Trailer 1

VOD (1)

Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (171)

halogenka 

všechny recenze uživatele

Luther nikdy nebyl nejak propracovana postava, byl jenom jednim z piliru serialu, tema dalsima byli jeho sidekickove a kriminalni pripady. Film se ale z nejakeho zahadneho duvodu rozhodne dva pilire zborit, postavit Luthera do cela samotneho a zduraznit naprostou vytezenost teto postavy. Navazal tak na 4. a 5. sezonu serialu, ktere uz mlatily jenom prazdnou slamu. Kriminalni zapletka je tu trapne prekombinovana a dost stupidni, postavam chybi jakakoli motivace a hemzi se to tu nonsensy. Upocena snaha o barevne akcenty v obraze je jak z filmarskeho slabikare a misty pusobi az sprtacky. Touha zakotvit nekde mezi Bondem a Sherlockem zkratka tvurcum tezce nevysla. Neni to ani dost chytre, ani dost akcni. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem neviděl, tak nemohu srovnávat. Ale to je asi dobře. Začátek filmu zajímavý, průběh žádná hitparáda a závěr ušel. Problém je, ze je film strašně utahaný, plný zbytečných dialogů a monologů a vlastně krom sympatického Elby a dost ujetého Serkise, moc nepobaví a jen místy lehce šokuje, ale to je tak vše. Zkrátit o 40 minut a bylo by to lepší. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Luther: Pád z nebes obsahuje slušný základ, na kterém by se dala vystavět plnokrevná 6. série původního seriálu. Jenže výsledek je plochý, v jistých momentech až absurdní, kdy tomu nepomůže ani nadále bravurní Idris Elba a svou roli užívající si Andy Serkis. Vedle celovečerního Luthera dosahují 4. a 5. série téměř kvalit prvních třech sérií, tenhle celovečerní doplněk si svou existenci zvládá obhájit jakž takž. Zrovna od Johna Luthera prostě člověk čeká tak nějak víc, chvílemi to vyloženě působí, že celovečerní Luther nemá s tím seriálovým téměř nic společného.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Pamätám si to ako dnes, keď som pred dávnymi rokmi na STV videl prvú epizódu pochmúrneho anglického krimiseriálu Luther. Toto fakt malo ďaleko k Dempseymu a Makepeaceovej. Bol som z Luthera unesený a očarený, vychutnávajúc si i nasledujúce série, hoc postupne kvalita klesla. Ale objektívne musím povedať, že aj najslabšie predstavovali slušný priemer s nezameniteľnou britskou atmosférou výpravou, drsnými scénami a charizmatickým Elbom, pre ktorého naozaj asi ide o životnú rolu a nečudujem sa, že sa k nej neustále vracia, hoc naozaj by mal konečne začať klásť dôraz na lepšie scenáre. Celovečerák sa nesie skôr v duchu posledných, než prvých sezón. Zázrak to fakt nie je, ale fiasko tiež nie. Elba a spol. si idú svoje, po hereckej stránke ťažko niekomu niečo vyčítať. Žiaľ azda s výnimkou Andyho Serkisa, ktorý tu má najotrasnejší účes v dejinách svetovej kinematografie s výnimkou Toma Cruisea v Mission: Impossible 2. Mám Andyho rád a jeho tunajší magor mohol byť fest mrazivý. Nanešťastie je nechcene smiešny. Čo je samozrejme problém, bavíme sa o ústrednom záporákovi. Ich bitka v metre vyzerá presne tak, ako si myslíte, že bude vyzerať, ak bude megasamec Elba mlátiť temer šesťdesiatnika nižšieho o tri hlavy, ktorý však má v scenári napísané, že bitku musí vyhrať, takže ju nerealisticky vyhrá. Scenár je znáškou divných náhod, nehôd, slepých uličiek a naivností (vydierať ľudí na základe ich „tajného“ života na internete, to tvorcovia fakt v r. 2023 objavili Ameriku, bravo). Najslabšie je únavné, ťažkopádne finále, i keď umiestnené do fantastickej výpravy (tie telá pod ľadom!). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Televizní look sice zůstal, přesto se dá s trochou nadsázky říct, že Luther nikdy nevypadal líp. Problém je tak za vlasy přitažený příběh se záporákem, který je víc teatrální než děsivý. Lutherovo nitro navíc bylo plně vytěženo v prvních třech řadách, takže už zbylo místo jen na plácání se ve vedlejších postavách, které jsou tady do velké míry pouze šablonami. Škoda, protože jinak ten filmový formát Jamie Payne využil solidně, tohle je ale důkaz, že tyhle krimi, ať už je to Broadchurch, Happy Valley, nebo klidně Sherlock, prostě nejde natahovat věčně a proto je lepší skončit na vrcholu. 6/10 ()

Galerie (134)

Zajímavosti (4)

  • Ranná bojová scéna medzi Lutherom (Idris Elba) a Davidom (Andy Serkis) bola natočená na opustenej stanici metra Aldwych, ktorá bola pôvodne otvorená v roku 1907, ale od roku 1994 bola zatvorená. Národná galéria a Britské múzeum ho použili na ochranu niektorých zo svojich najcennejších pokladov pred nemeckou bleskovou vojnou. (Arsenal83)
  • Väzenie, v ktorom sa Luther (Idris Elba) nachádza na začiatku filmu, je väznica HM Dorchester, ktorá bola zatvorená v roku 2014 a prešla niekoľkými veľkými prestavbami, aby bola pripravená práve na tento film. (Arsenal83)
  • Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama