Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (14)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Adept na titul nejzbytečnější film roku, vlastně by se chtělo říci desetiletí. Děj de facto kopíruje první díl bez jakékoliv inovace. Prales nahradil výrazně méně zajímavý oceán. Motivy hlavních postav jsou nelogické a záporní hrdinové pořád stejně hloupí. Už se mi sakra dlouho nestalo, že bych u scén zíval nudou. Omlouvat film tím, že je to technologický zázrak neobstojí. Je to tříhodinový brak, který za to dlouhé čekání bohužel nestál.

plakát

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017) 

Obecně celkem nechápu pozitivní hodnocení tohoto filmu. Naprosto průměrná záležitost. Scenáristé tentokrát nepřišli absolutně s ničím a snad kromě poměrně vtipné úvodní bankovní loupeže byl celý film zoufalství a zmar. Johnny Depp už rezignoval na téměř jakékoliv hraní a z marastu film tahali Thwaites a Scodelario, i když ani tam nešlo o nijak velký zázrak. Jediný, kdo celkem obstál byl Javier Bardem aka Salazar, který se stal asi nejcharismatičtějším záporákem v sérii. Vrcholem pak bylo úplně trapné CGI v závěru, takhle amatérskou filmu v Ačkovém filmu jsem již dlouho neviděl. Zasloužilo by to asi 3*, ale na to s jakými herci mohli pracovat se nedá dát víc než 2*.

plakát

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (2014) 

Špatné a ještě horší. To co bylo dobré na jedničce je nenávratně pryč a zbyl jen kýč. Některé postavy sice mají jistý potenciál, ale vždy je něčím zabit. Překvapivě ani řemeslné zpracování na mne nikterak nezapůsobilo, chyběla tam temná atmosféra jedničky, mnoho scén působilo jen přihlouple. Jsem hodně zklamaný, protože jsem nečekal tak strašně prázdný film, ostatně smutnou vizitkou je, že Asterix a Obelix v Británii, který běžel ten večer v televizi na mě působil po všech stránkách lépe.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

O poznaní dospělejší, napínavější a ve finále i zábavnější než jednička. Navíc Loki byl opět fantastický.

plakát

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (2013) 

Film nepřináší absolutně nic nového pod sluncem a ve své podstatě ničím neohromí. Přesto se jedná o svižnou akční podívanou, která mě náramně pobavila. Film je nabitý hláškami, čarodějnice jsou správně akční a Gemmě s Jeremym to coby sourozeneckému duu jde pěkně k sobě. Pokud si chcete zpestřit večer nenáročnou oddechovkou, kterou pro Vás nepředstavují kýčovité romantické komedie, je tahle podívaná právě pro Vás.

plakát

Skyfall (2012) 

Skyfall přináší Bonda, který již není Bondem...film, který vzdává hold minulým Bondům a zároveň je "pohřbívá". Ve Skyfallu se tvůrci vůbec poprvé pouští do nějakého hlubšího psychologického náhledu k jednotlivým postavám. Javier nastupuje do filmu jako výborný a doposud nejpropracovanější a nejuvěřitelnější záporák, ale zároveň mu ke konci filmu dochází dech. Zdařilá je výměna M, přestože jsem její postavu měl vždy rád, člověku při jejím odchodu neukápne ani slza. Již první dva filmy s Craigem předznamenaly jistý odklon od zažitých stereotypů série a musím říct, že jsem s tím byl spokojen. Skyfall je bezesporu dějově nejkvalitnější počinem a do značné míry se vrací ke kořenům, ale na druhé straně se od nich výrazně vzdaluje. Propracovanější minulostí postav se tvůrci dostali na poměrně tenký led a mám drobné obavy o dalším směřování série. Když vše shrnu, tak jsem při sledování filmu osciloval mezi nadšením a pocitem nadbytečnosti či prázdností některých scén. Craig je dle mého názoru po Connerym nejlepším Bondem, ale přesto se nemůžu zbavit jistého schizofrenického dojmu, který vystihuje již má první věta: je to Bond, ale zároveň není.

plakát

Temné stíny (2012) 

Vizuálně příjemný film, kterému ve druhé půlce výrazně dochází dech. Od Deppa jsem očekával trochu víc, nutno dodat, že tentokrát nelze říci, že by alespoň jeho výkon držel film nad vodou. Neznám sice seriálovou předlohu, ale film nebývale překypuje zbytečnými postavami jako je Dr. Hoffman, Roger Collins, či zbytečně plochými jako Victorie Winters. Úpadek děje přichází zhruba od smrti Dr. Hoffman, kdy film přestává divákovi poskytovat jakýkoliv kladný zážitek. Vrchol marnosti přichází v závěrečném "souboji": úplně zbytečná vlkodlačí vsuvka nebo střílení do čarodějnice brokovnicí v podání Elizabeth (asi nejsem první, ani poslední, kdo tu zopakuje přílišnou podobnost s filmem Smrt jí sluší). Závěr nebudu raději ani komentovat. Byť jsem Burtonův fanda a na takovou Ospalou díru nedám dopustit, musím se přiklonit k vlně kritiků jeho posledních filmů.

plakát

Zaslaná pošta (2010) (TV film) 

Jednoznačně nejlepší filmová Pratchettovka. Líbily se mi sice všechny, ale tahle je ještě o kousek víš. Nechápu ty, kteří srovnávají tento film s Pánem prstenů nebo Harry Pottrem. Je jedině dobře, že Britové tyhle filmy točí jako televizní. Každý čtenář a fanoušek Pratchetta musí uznat, že přecpat film efekty jako u obou zmiňovaných trháků by na atmosféře jen ubralo. Sympatický je především výběr herců: Devid Suchet, Charles Dance v Poště, Chrustopher Lee, Tim Curry, Jeremy Irons v Barvě kouzel, tohle by Hollywoodská produkce nezvládla. Filmy ze Zeměplochy sice nejsou zábavou pro široké masy, ale pokud nás mají čekat další, doufám, že jedině v televizní produkci a ne nějaké americké filmové překombinované, přeefektované a nevhodně obsazené babranině jakou zřejmě bude poslední počin P. Jacksona - Hobit.

plakát

Avengers (2012) 

Whedon mě naposled dostal se svým Firefly a tentokrát s Avengers. Po delší době můžu konstatovat, že se jedná o film, který předčil již tak velké očekávání. Nejvíce jsem se obával Hulka, Hawkeye, Black Widow a Kapitána. Jenže Joss dokázal, že umí. Mezi hrdiny to parádně jiskří, každý má tak akorát prostoru a nikdo nikoho nezastinuje. Největším překvapením je pak samotný Hulk nejenom, že dostal uvěřitelnou lidskou podobu, ale vymanil se z těžké podprůměrnosti samostatných filmů o Hulkovi a dodal filmu správné grády. Pozitivní posun jsem zaznamenal i u Kapitána Ameriky, který zde nevystupoval pouze jako přihřátý a krajně nesympatický patriot. Musím říct, že Marvel Studios těžce válí a již nyní se těším na jejich další kousky.

plakát

Kazatel (2011) 

Po prvním traileru jsem byl na film docela zvědavý, i přes nelichotivé hodnocení Stewartovo Legie. Musím říct, že jsem nečekal nic jiného než béčko plné klišé. Bettanymu role sedla, stejně tak Urbanovi role záporáka, v jeho případě škoda, že nedostal víc prostoru. Vlastně celý film působí dost nedomrle a začíná dřív než se vlastně pořádně rozjede. Celek působí více jako pilot k našlápnutému seriálu, než jako samostatný film. Zas taková katastrofa to není, takže rovných 50% a z obliby k Bettanymu 3*.