Reklama

Reklama

Vlahoš von Rosret přišel jako mladík o oba rodiče a snažil se uživit, jak se dá. Velmi záhy zjistil, že má velké nadání pro podvody, a postupně své „umění“ zdokonaloval. Celou dobu, po kterou páchal tuto činnost, byl přesvědčený o tom, že tím vlastně nikomu neubližuje. Soud na to měl jiný názor a udělil mu trest smrti oběšením. Od jisté smrti ho zachrání lord Havelock Vetinari, který se považuje za jakéhosi anděla spásy a nabízí Vlahošovi místo poštmistra v Ankh-Morporku. Druhá možnost je pád do hluboké propasti a jistá smrt. Vlahoš tedy volí práci na zanedbané poště a doufá, že se mu podaří upláchnout. Hlídat ho bude golem Pumpa 19, který je něco jako probační úředník a ujišťuje ho, že se postará o to, aby neutekl, ale také o to, aby se mu nic nestalo. Na této poště totiž za záhadných okolností zemřeli již čtyři poštmistrové. Na poště jsou dva zaměstnanci. Starý, přesto mladší pošťák Toliver Grešle a mladý Slavoj Zálepka, vášnivý sběratel špendlíků. Protože pošta nedoručuje již léta žádné zásilky, všude jsou miliony dopisů a balíků. Velkým konkurentem poštovního úřadu je Nadosah Pozlátko, který vlastní systém klikacích semaforů, jež jsou mnohem rychlejší v doručování zpráv než pošta. Vlahoš na poště trpí halucinacemi, které mu ukazují, co všechno svými podvody v minulosti způsobil. Jeden z jeho podvodů s cennými papíry ovlivnil i život rodiny v tomto městečku. Pan Srdénko byl vynálezcem a majitelem semaforů, ale neměl dostatek peněz a musel si půjčit u banky. Když Vlahoš svým podvodem banku připravil o peníze, banka na svých klientech, včetně pana Srdénka, požadovala okamžité splacení půjčky, a tím byl pan Srdénko zlikvidován. Jeho systému semaforů se zmocnil podnikatel Nadosah Pozlátko. Pan Srdénko zemřel a na jedné semaforové věži zahynul i jeho syn Jan. Naživu zůstala jen jeho dcera Krasomila Adoráta Srdénková, která se o sebe musela postarat sama a vymyslela obchod s golemy. Vlahošovi se líbí a už kvůli ní se pokusí poštovní úřad obnovit, aby se pomstil Pozlátkovi. Vymyslí systém poštovních známek a nabízí expresní doručení zásilek. Krasomila Adoráta ho zprvu moc nemusí, ale když vidí, že bojuje proti Pozlátkovi, dovolí mu, aby ji pozval na večeři. V tu chvíli již díky halucinacím Vlahoš ví, že nepřímo způsobil smrt jejích blízkých, a chce se od ní raději držet dál. Tím ji však urazí. Na Pumpovu radu napíše na papír pravdu o tom, proč ji odmítl, a díky Pumpovi Krasomila Adoráta přijme pozvání na večeři. Zatímco čte dopis o všech Vlahošových skutcích, na poště začíná hořet. Způsobil to zlý bánší, který pracuje pro Pozlátka a který způsobil i smrt bývalých poštmistrů. Nyní čeká na Vlahoše a dočká se. Vlahoš se vrhne do ohně, aby zachránil Slavoje Zálepku. Bánší se Vlahošovi přizná k vraždám i k tomu, že teď hodlá zabít také jeho. Dojde k explozi a Vlahošův osud je v tuto chvíli neznámý. (TV Prima)

(více)

Recenze (318)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek Pratchetta, Zeměplochy i nadšený čtenář knížky "Zaslaná pošta", jsem si tenhle film neskutečně užil. Už předchozí počiny podle Zeměplochy - Otec prasátek a Barva kouzel mě nadchly, ale myslím, že Going Postal jsem si užil nejvíce. A je to zároveň i film, který se bude líbit i Zeměplochou nepostiženým jedincům, či těm kteří knížku nečetli. Většina postav byla zvolena opravdu přesně a vizuálně to taky nemá chybu (ještě s ohledme na to, že se jedná o televizní produkci). Některé motivy z knížky mi chyběly a přidání rušivých snových sekvencí zase vadilo, ale to jsou jen malé vady na kráse, které jsem ochotný akceptovat. Velmi zdařilá knížní adaptace! ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Líbilo a moc smích, který ze mě vycházel při sledování musí být důkazem. Dokonce i český dabing byl na dobré úrovni a vyprávění českého dabéra mi připomínalo Edwarda Blooma z Big Fish. Pěkně natočeno s citem pro humor a musím říct, že Terry Pratchett mě zajímá čím dál tim víc. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

Reklama

dee-key 

všechny recenze uživatele

Co se mojí znalosti Pratchettovi tvorby týče, vím o ní asi tolik, co o černém moru (ale pořád je to víc než co vím o matematice), takže z těch stohů knih, co autor napsal, jsem přečetl jednu jedinou, tu první. Ale z nějakého důvodu mi zrovna tenhle dvoudílný kousek přirostl k srdci a vždycky si ho rád pustím znovu. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Obnovování poštovního úřadu? Kde jsem to jen viděl? Hrál v tom Costner. Už vím, Vodní svět... Z Pratchettovských adaptací jsem neviděl Otce prasátek takže mám srovnání pouze s Barvou kouzel, před kterou zatím poslední adaptace děl božského Terryho vítězí o celý parník. Největší podíl na tom má fakt, že Zaslaná pošta disponuje na rozdíl od ostatních ,,Pratchettovek" uceleným příběhem, který se neštěpí do nepřeberného množství vedlejších dějových linií. Člověk se tak lépe spřátelí s typově dobře obsazenými a ještě lépe zahranými postavami. Jediná věc, která mi vrtá hlavou je ten rozdíl ve výpravě, kdy Barva kouzel působí skoro jako vysokorozpočtové fantasy, oproti tomu Zaslaná pošta vyvolává dojem, že byla celá natočená v nějaké staré továrně, ale to jí nemůže ubrat nic na tom, že se jedná o mnohem zábavnější a lepší film. Jde se na Otce prasátek... ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

REPORTAGE (LIVE): Jsem teprve na začátku prvního dílu, ale už to musím okecávat... Knihu jsem četla nedávno, tak si ji dobře pamatuju - a zatím si jenom vrním, jak je ve filmu všechno přesně takový, jak jsem si to představovala - i Vetinari - ačkoli ho nehraje Irons! A ten napůl plešatej napůl odredovanej prodavač v obchodě se špendlíky pro sběratele je ... - fakt hustej!!! A ta hudba! A ten krásnej ani ne moc hnusnej Ankh-Morpork! Akorát snad Angua je trochu příliš blondýna... POKRAČOVÁNÍ 1 - A jak je ten pan Pumpa 19 milej, žejo? ... a Vlahoš má výčitky? - to si vůbec nepamatuju - a ten knedlík se mi taky u knihy asi - nebo jo?... kruciš, musím si to letos přečíst znova... no ale slečna Srdénková jako by z knihy právě vystoupila - jak motýl z kukly - a ani šaty nemá pomačkaný a hned si zapaluje první cigaretu... A teď: Boris! - "Dámy a phánové, račte si povšimnout, jak využívám nespoutanou sílu přírody k doručení VAŠÍ pošty!"... A teď - se to zaseklo... >>><<< ... damned-kurnik... zouf!... - ZÁVĚR: Poté, co odjela opravárenská četa a dokoukala jsem závěr první a celou druhou část, mé nadšení lehce zchladlo, přesto ale tvrdím, že je to velice zdařilý pokus přiblížit se knižní předloze, která, mezi náma, je absolůtly fantástik anbilívbl inkredybl. Pátá hvězdička je pro Terryho Pratchetta za ztvárnění pošťáka v malé ale milé scéně na konci titulků. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (5)

  • V kostýmu pana Pumpy byl holandský kaskadér Marnix Van Den Broeke, který hrál v předchozích filmech Smrtě. (Chegi)
  • Film knihu poměrně věrně kopíruje. V několika drobnostech se ale rozcházejí. Například smrt Tragoječe je v knize "brutálnější", když spadne do kouzelné třídičky pošty. Také zpráva, kterou Vlahoš (Richard Coyle) pošle po Velké lince, není odvysílána ze staré semaforové věže, jako ve filmu, nybrž z opuštěné kouzelné veže. Ve filmu se také například neobjeví jedna ze zásadních zeměplošských postav Smrť, přestože v původní literární předloze figuruje. (Chegi)
  • Natáčení probíhalo v Maďarsku. (Chegi)

Související novinky

Indyho brácha chce vlastní seriál

Indyho brácha chce vlastní seriál

05.04.2012

Nejslavnější filmový archeolog měl spoustu inspirací. Jednou z nich byl lovec Allan Quatermain z románů H. R. Haggarda, který žil na konci 19. století a v Africe pátral po pokladech a ztracených… (více)

Reklama

Reklama