Reklama

Reklama

Kazatel, post apokalyptický sci-fi thriller, zasazený do alternativního světa – do světa zpustošeného staletími válek mezi lidmi a upíry. Příběh se točí kolem legendárního Kazatele-bojovníka (Paul Bettany) z poslední Války upírů, který nyní žije v tajnosti mezi ostatními utiskovanými lidmi v antiutopických městech obehnaných zdmi, ve kterých vládne Církev. Když je jeho neteř (Lily Collins) unesena skupinou krvežíznivých upírů, Kazatel poruší svůj posvátný slib, aby se vydal na fanatickou výpravu a našel ji před tím, než z ní udělají jednu z nich. Na jeho tažení se k němu připojí přítel jeho neteře (Cam Gigandet), mladý šerif ze zapadákova s rychlou rukou na spoušti a bývalá Kazatelka-bojovnice (Maggie Q), která vlastní nadpozemské bojové schopnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (794)

kingik 

všechny recenze uživatele

Paull Bettany hraje kněze speciálně vycvičeného pro boj s upíry a jemu, i desítkám dalších kněží, lidstvo vděčí za vyhranou válku nad upíry, kteří byli zahnáni do rezervace, ale chystají se udeřit znovu. Pod vedením bývalého přítele kněze, z kterého je nyní lidský upír shromaždují novou upíří armádu s ještě větší silou. Pro kněze je však další střet se silným nepřítelem nevyhnutelný, protože tentokrát byla unesena jeho utajovaná dcera. Nezbývá než spojit síly s mladým šerifem, který je do ní zamilovaný a do party přibrat i ženské zastoupení v podobě nesmiřitelné řádové bojovnice. A boj může začít. Režisér Scott Stewart má zřejmě velmi vřelý vztah ke křesťanství a církvi, protože jak jinak si vysvětlit, že i jeho druhý opus se zaobírá, vesměs však okrajově, ale přece jen touto tematikou a opět s Bettanym v hlavní roli. Jejich předchozí spolupráce v Legii se nesetkala s velkou přízní, ale je to nezlomilo a sáhli po postkatastrofické vizi v comiscovém provedení. Přitom smíchání žánrů scifi, western a horor tady působí všelijak a vykrádání všech možných známých filmů zase způsobilo, že Stewart by se uživil i jako solidní plagiátor. Jen namátkou vyjmenuji filmy, které bezostyšně vykrádá: Já, legenda, Blade, Muži v černém, Wild Wild West, Matrix, Vesnice a desítky dalších. Paul Bettany, ačkoliv ho příliš nemusím, však svého drsného kněze v hábitu a s vytetovaným křížem na obličeji, hraje poměrně schopně a akční poloha mu nečiní zjevné problémy, oproti tomu snaha záporáka Karla Urbana hrát to celou dobu na zlý kukuč působí někdy až trochu směšně a měl by si ten pohled dát patentovat. Cam Gigandet do filmu zapadl asi nejméně a jeho šerif jakoby zabloudil odněkud z Divokého západu. A nikdy jsem si nevšiml, že Lily Collins je v obličeji tak kropenatá a Maggie Q opravdu není můj typ. Scott Stewart asi ještě dlouho nebude patřit k režisérům s nejvybroušenějším stylem a jeho snaha působit po celých 80. minut "cool" vyšla docela naprázdno. Napasoval do filmu slušnou řádku efektních a zpomalených záběrů, ve kterých herci metají několika metrová salta, a scény s upíry byly spolu s dobrým finále tím, co je nejvíce z filmu zapamatovatelné. Tím horším byla nabubřelá snaha pokořit filmové hranice, ale s vykrádáním se asi daleko dojít nedá. Otevřený konec zvěstuje pokračování, k jehož realizaci zřejmě nedojde, a i když film jen opisoval z jiných filmů, přesto jsem se u něj nenudil. Zkrátka kvalitně maskované "béčko" se nezapře. 80% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

K téhle těžce digitální - a průměrně sračkoidní záležitosti vlastně nemám co psát... snad jen, zaujal mě skrytý potenciál a zároveň tak alternativní možnost, jak dodatečně vydělat alespoň na víc než na pár psů v rohlíku. Vale Rossi se v MotoGP zřejmě bude letos zase na trápit na Dukárně, ovšem pokud by mu mechanici od Bettanyho dokázali postavit bika, který bude mít klidně jen třetinovou top speed jeho máslostroje, přitom mít hrdou a oku lahodící aerodynamiku divokého prasete Karbouse, pak je mistr světa, to je bez debat :)... Zkrátka, mohlo to dopadnout o hodně líp, ale jen o málo hůř, škoda, filmy s takovým námětem mám rád. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bettany jako boží bojovník je tu. Zase. A tentokrát má na čele nákres nosních dutin, jezdí motorkou na solární energii a než řeknete: „Pánbůh nás ochraňuj!“, budou si upíří ve strachu před ním kupovat zájezdy na prosluněnou francouzskou riviéru.. Kazatel káže, tazatel se ptá. PROČ..!? Adaptace dark fantasy-western-hororového komiksu oděná v religiózním hábitu kvapem zemřela na svou neoriginalitu, nepůsobivost a křečovitou snahu o kulometné řadění scén, jenž se ve finále spíše jeví jako prachsprosté odfláknutí a režisérský diletantismus. Náznak dalšího možného pokračování pak už byl jen pouhopouhým rouháním a Paul, jinak autorův herecký Spasitel, se klidně může snahou přetrhnout jak růženec, ale kde nic není, ani církev nebere.. V rámci kontinuity náboženské tématiky, doporučuji panu režisérovi po filmech Legie a nyní Kazatel natočit drama s autobiografickými prvky a mírným přesahem do snuffu, jenž by neslo název "Umučení Scotta C. Stewarta".. Pokud to bude obzvláště nechutné, což si přeji, kupuji si lístek do první řady, aby mě mohli v klidu vynést, kdybych omdlel.. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilé spojení fantasy a sci-fi, bohužel s určitými fakty, které mi osobně nedovolí jít nad 3. Skvělý námět a výborné vtáhnutí do post apokalyptického světa, se změní v matrixovou a supermanskou záležitost. Zdařilé fight scény postrádají originalitu a jasně kopírují souboje ze zmíněného Matrixu. V podstatě nedotknutelný kazatel, Tě donutí si vytvořit podprahovou rezervu vůči celému, jinak dobrému snímku. Napoprvé je to určitě dobrá podívaná, na podruhé už to záleží na Tobě. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak zase nic. Ostudně přiznávám, že Stewartova Legie se mi svým GP způsobem docela líbila a byla až nechtěně zábavná. Kazatel se ovšem snaží tvářit až tak vážně, že už to ani zábavný neni. Legie totiž měla aspoň celkem slušný tempo a cool Bettanyho. Kazatel je na svých 80 minut až moc utahaný a nudný a má neskutečně otravnýho Bettanyho. Ten se v roli akčního drsňáka okoukal už po prvním filmu. Pořád patří ale mezi nejmenší problémy filmu. Největším problémem je totiž, hned po režisérovi, scénář. U podobnýho béčka by vůbec nevadil jednoduchej příběh, jenže to by se muselo ve filmu dít aspoň něco zajímavýho. Zde je totiž akčních scén velmi málo a většinu časy si zde jenom pár nezajímavých postav velmi debilně povídá. A ani ten cool Karl Urban to nedokáže zachránit. Zkrátka, jestli chcete zábavný akční béčko, tak běžte prosím o dům dál, Stewart vám ho letos určitě nenabídne. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Nedlouho po začátku snímku je vidět kříž z nápisem Bar Salem´s. Salem´s Lot je název městečka, kde řádila údajná čarodějnice Abigail Williemsová a kde církev provedla obrovskou čistku. Název města se také často objevuje v knihách Stephena Kinga, převážně v těch o upírech. (Terva)
  • Film měl být původně přesnou kopií komixu, jenž se odehrával na Divokém západě, ale tvůrci se ho nakonec rozhodli zasadit do daleké budoucnosti. (Beckett51)
  • Pro některé herce nebyl film první zkušeností s upírskou tématikou. Cam Gigandet si již dříve zahrál upíra Jamese ve snímku Stmívání (2008) a Stephen Moyer ztvárnil upíra Billa v seriálu True Blood: Pravá krev (od r. 2008). (Aknah)

Související novinky

Underworld míří do Prahy

Underworld míří do Prahy

16.05.2015

S filmovou sérií Underworld to po třetím díle vypadalo bledě, ve čtyřce se ale vrátila Selene s tváří Kate Beckinsale (Letec) a zase bylo dobře. Není tedy divu, že se věčný boj upírů a lycanů chystá… (více)

Z Camelotu do Města z kostí

Z Camelotu do Města z kostí

01.06.2011

Přestavitel mladého krále Artuše z aktuálního seriálu Camelot Jamie Campbell Bower (foto) si připíše do filmografie další fantasy roli. Zahraje si totiž v adaptaci ságy spisovatelky Cassandry Clare… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

Kolty a magie

Kolty a magie

02.04.2009

Kulku ze šestiraňáku by si zasloužil člověk, který vypustil na internet sice nedokončené, ale obrazově velmi kvalitní X-Men Origins: Wolverine, a magii zase studio Fox, aby se mu povedlo odčarovat z… (více)

Reklama

Reklama