Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (347)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Strašně tomu filmu fandím, ať má úspěch. Je to taková klasická česká detektivka, ale zabalená do kabátku ambiciózního sci-fi filmu, který u nás prostě nevznikají. Čekal bych, že se bude držet při zemi – a ano, příběh je trošku komorní (což je dobře, detektivce to sedí), ale tvůrci se nebojí ukázat i velkolepé scény a efekty. A kupodivu to vypadá dobře. Má to skvělou atmosféru, která kombinuje všechno možné – od Blade Runnera, po herní Cyberpunk 2077 a místy mi to zavánělo i Ghost in the Shell. Vše dohromady dělá svět, který je opravdu zajímavý a který bych rád znal více do hloubky. Občas mě mrzelo, že se někde nepracuje s některými prostředími více (třeba jedna krátká scéna z klubu je fakt parádní). Připočtěte si fajn herce, skvělý soundtrack, zajímavé filozofické myšlenky... Za mě silné 7/10.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Postavu Ant-mana Marvel prostě nezvládá převést do nějakého zábavného nebo originálního filmu. Tvůrci se tentokrát se na hlavní postavu vykašlali úplně (Scott je tu asi nejméně důležitý) a místo toho spoléhají na to, že divákovi budou házet do xichtu jednu spršku digi bordelu za druhou a "ono se to nějak vsákne". Příběh je primitivní a efekty jsou překvapivě dost laciné a smrdí z toho zelené plátno na sto honů (pozadí působí hrozně nepřirozeně a divně rozmazaně, vůbec nezapadá do scény).  Jediný důvod, proč se na to mrknout je pro fanoušky Marvelu jen zaporák. A pokud fanoušek nejste, není důvod žádný. 2/10

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

První díl jsem viděl teprve nedávno a moc mě nebavil. Šel jsem tedy do kina vyzbrojen argumenty, že na mě nostalgie nefunguje. A nakonec jsem jen ohromeně zíral. Nostalgie tu není potřeba. Dvojka Top Gun je jednoduše skvělý film sama o sobě a mnohem lepší než díl první. Podobně dobré pokračování byl třeba Blade Runner. Top Gun Maverick si zachovává esenci všeho, co bylo na prvním díle super a dál zápletku přirozeně rozvíjí. Co byl totální kýč je tu citováno jako pomrknutí. Žádná křeč, žádné stigma "hlavně to neposrat". Jen velmi sebevědomé pokračování, u kterého jsem litoval, že jsem ho neviděl v IMAXu.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Po té otřesné prvotní reklamní kampani to ve finále se Zaklínačem dopadlo lépe, než se mnozí odvažovali doufat. A ty největší obavy – tj. obsazení – se ukazují jako úplně zbytečné. Na Cavillovu verzi Geralta jsem si jakožto fanoušek knih i her překvapivě rychle zvykl. A ženské duo Yennefer a Ciri nezaostává. Spíše naopak má i navrch. Což je dobré zjištění. Hlavně když vezmeme v potaz, že zmíněné postavy v první knize ani nehrají takový prim. Tvůrci se však odvážně rozhodli adaptovat jen volně a začlenit je do příběhu již od úplného začátku (jinak souvislý příběh s Ciri vlastně začíná až knihou třetí!). A povedlo se to. Pokud bych musel něco vytknout, je to takové trošku staromilské vyznění a levnější efekty. Ve chvíli, kdy se pohybujeme středověkými uličkami, vše vypadá výborně. Jakmile se ale dostaneme k naleštěným digitálním sceneriím a efektům, trošičku to ztrácí na půvabu. Stejně tak pro nečtenáře může sledování představovat slušnou zkoušku, neboť se tu kupí motivy, pojmy a různé dějové zákruty, na jejichž vysvětlení mnohdy ani není moc času. A tak nezbývá než doufat, že se k nim třeba dostaneme v další sérii. A já se na ni budu dost těšit. Nejlepší epizoda: s01e03 - souboj se strigou... úžasně zadaptované.

plakát

Špičák (2009) 

Ohromný bizár plný absurdna, perverze a zhýralého lidského myšlení, který v závěru tne do živého. Tento film vám v hlavě zůstane.

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) 

Terminátor 2 je moje srdcovka, kterou jsem na VHS v dětství protočil ani nevím kolikrát. Držel jsem tedy dalšímu pokračování palce, ačkoliv mě předchozí Genisys znudilo a znechutilo. A víte co? Ono je to teď už docela jde. Postavy jsou sympatické, příběh je smysluplnější, akce skvělá. Tak proč ne vyšší hodnocení? Protože ta atmosféra tam tak nějak není. Navíc jsem měl pocit, že si opět dávám opáčko toho samého, co už jsem viděl před x lety. Terminátor Temný osud je tak trošičku sázka na jistotu. Otázka je, zdali vám to ke spokojenosti stačí. Já byl spokojen... ale stejně si raději znovu pustím první dva díly.

plakát

Špindl (2017) odpad!

Retardovaná variace na Snowboarďáky s cílením nejspíše na ženy středního věku? Chce se na to vůbec někdo koukat? (Bohužel z návštěvnosti vím, že ano, ale raději nad tím nechci moc do hloubky uvažovat. Stále mám naději, že se v našincích jednoho dne probudí smítko filmového vkusu)

plakát

Parazit (2019) 

Vyvážená kombinace humoru i napětí v na první pohled triviální, ale zatraceně poutavé zápletce, která stále dokáže překvapovat a odbočovat nečekanými směry. Divácky je to ohromně vděčné, rychle to utíká a hlavně neustále baví. Vystřídá se ve vás celá škála různých emocí, kdy se ze začátku smějete a na konci jen se zatajeným dechem nevěřícně hledíte. Superlativy bych nešetřil – tento film mi ohromně sedl. Pon Džun-ho se po Pečeti vraha zase trefil do černého.

plakát

Shazam! (2019) 

Go go power rangers... Pardon, špatný film. I když... Slátaninka je to podobná. Šlape vlastně nejlépe v první polovině, kde tak nějak stále o nic nejde a jde jen o oddychovou komedii. Pak to přejde do akčnější druhé části, která už je dost rozpačitá. Shazam mě jako superhrdina rychle omrzel. Trošku zabitý potenciál.

plakát

Captain Marvel (2019) 

Čekal jsem tak málo, až mě nakonec překvapilo, že je to vlastně docela fajn. Rutinní, ale fajn. Jen je trošku škoda, že je Kapitánka Marvel pouze symbol, spíše než nosná postava, se kterou bychom mohli alespoň trošku soucítit a držet ji palce. V tomto ohledu si ten film Fury (Samuel L. Jackson) trošku krade.