Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (971)

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„SPER TO ĎAS!…“ /// Úvodní série Zaklínače je napsaná podle prvních dvou – povídkových knih. Asi proto mám dojem, že je vyprávění nesourodý. Prolínají se zde časový roviny a hodně věcí mi docvakne až ve čtvrtým dílu. Příběh je dobrodružnej, občas vtipnej, ale hlavně temnej a místy hororovej (navíc s trochou sexu). Rozpočet kolem 10 milionů dolarů na jednu epizodu je znát. Servírovány nám jsou tři příběhový linie. Jedna je Geraltova, další se věnuje čarodějce Yennefer, a třetí zase královský vnučce Ciri. Nechybí trubadúr Marigold, Arci Mistryně Tissaia de Vries nebo statečný válečník Cahir. Zaklínač Geralt se stejně jako monstra, krve nebojí. Místy je to ukecaný… vlastně se tady mluví celkem dost. Asi proto, že si to můžou dovolit. Baví mě dialogy připomínající knihu. Henry Cavill se mi v roli líbí a i díky němu (a sarkastickýmu humoru) je Geralt zajímavou postavou obohacující žánr fantasy. Parádní je i „jeho“ svět. Plnej příšer, podivných lidí, králů, kouzelníků, nadpřirozenejch schopností a osudu. Určitě se tady budou líp orientovat ti, kteří s ním už měli co do činění. I když se mi to během sledování zdálo zajímavý, teď, na konci mám dojem, že roztrojením hlavní vypravěčský linie, ztratil příběh šťávu. Vizuál i triky moc hezký! Nejste-li ortodoxní vyznavači předlohy a umíte občas přimhouřit (obě) oči, dokáže vás samotář se dvěma meči a v oblečku z kůže, slušně pobavit. Víc jsem se rozepsal TADY. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídky o Zaklínači, které psal Andrzej Sapkowski, jsem nečetl. 2.) Neviděl jsem ani tenhle seriál ani film. 3.) Mám v sobě chaos /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Nu. K Zaklínači jsem se dostala kupodivu ve stejnou chvíli, co začala mediální masáž, ale z úplně jiných důvodů. Prostě do mě kámoš tak dlouho bušil: "musíš si to zahrát" a "poslouchám audioknihu", až jsem si řekla, že je na čase přestat se bát této série. A tak jsem ji sjela komplet během dvou měsíců. Začala hrát hru, poslechla si všechny audioknihy, koukla na seriál. Celkově je série Zaklínače povedená, leč v dnenší době již trochu přeceňovaná záležitost. Byla zkrátka a dobře ve správný čas na správném místě. Po gigantickém rozmachu hry ovšem nechápu, proč Netflix stanovil rozpočet na seriál pětikorunu na den. Jinak si nedokážu vysvětlit, jak je možné, že kostýmy a brnění vypadá příšerně (nilfgard ala chodící koule to prostě vystihuje), že kromě Henryho Cavila je casting tristní (yennefer je prostě příšerná, zcela se nehodící osoba, která neodpovídá předloze snad ani z jendoho procenta, at už vzhledově nebo charakterově) a že i hudební doprovod zní naprosto klišoidně (kromě fenomenální skladby Tak dej groš zaklínači). Na peníze se však nemůže vymlouvat logika. Střídání časových linií bez jakéhokoli upozornění, naprosto nesmyslné počínání čarodějů (umím koouzli, ale čumím aniž bych cokoli udělal) a nakonec brutálně dementní souboj na Sodenském pahorku, který vymýšlel někdo, kdo nemá ani minimální znalosti strategie. Jinak si nedokážu vysvětlit, že se tam všichni chovali jako totální hňupové a čarodějové předvedli těžké meeeeh. Snad se druhá série dočká více peněz. Co ovšem musím vyzdvihnout je fenomenální český dabing. A vítězem o nejhezčí hlas je Rychlý junior. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak neviem. 1.séria za mnou a celkom sklamanie. Nuda. Akoby zaklínač ani nebol hlavnou postavou, ale seriál sa viac venoval mongoloidnej čarodejnici. Hrátky s časom sú vôbec Achilovou pätou celého rozprávania. Zaklínač sa od prvej epizódy odohráva v niekoľkých časových rovinách. A to často značne rozsiahlych, kedy sa pokojne skáče tam a späť o desiatky rokov. Vzhľadom na to, že jeho hlavné postavy skoro nestarnú, som si to ale uvedomil až niekedy v štvrtej epizóde. A aj tak som mal problém chápať, čo sa presne kedy odohráva. Tvorcovia neposkytujú príliš vodítok, v ktorej dobe sa práve nachádzame a keď už človek chápe, že sa "práve skočilo", následne ma prekvapilo, o akú dlhú dobu. Znalí kníh a hier to najskôr vôbec riešiť nebudú, pretože ich ani nenapadne nad tým premýšľať. Ale poskladanie naozaj nie je príliš dobré, nehovoriac o tom, že je vlastne úplne zbytočné. Je tu viacmenej len preto, aby sa v siedmej epizóde mohlo ukázať, ako sa niečo odohrávalo v druhom pláne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Značná spokojnosť. Najviac som sa bál, že to bude predlohou len tak štrajchnuté, ale je to Sapkowski skrz-naskrz vrátane priamych citácií a známych hlášok ("Peniaze otvárajú každé dvere.") Celé sa to odohráva v niekoľkých časových rovinách, ktoré sú od seba vzdialené aj desiatky rokov, čo umožňuje spracovať jednotlivé poviedky (striga v hrobke, čert v údolí, výprava na draka, džin a posledné prianie...) a zároveň ich funkčne zapojiť do epického celku vojny s Nilfgaardom. Je tam všetko, čo fanúšik potrebuje k spokojnosti - Renfri a Stregobor, Ježek a Calanthé, elfi, dryády, Yarpen Zigrin, Veža lastovičky... Dosť šikovná scenáristická prácička, ktorá aj vo vlastných nových dejových líniách ctí predlohu. Vizuál je na televízne pomery drahý, triky solídne a rozhodne je to o dosť výpravnejšie než prvé sezóny GoT (pamätáte, ako preskakovali bitky a čokoľvek, čo zaváňalo davovým scénami? - tu sa to nedeje). Vlastne sa dosť čudujem, že už v traileroch nemachrovali moneyshotmi typu drak a iné potvory či finálna čarodejnícka bitka na Soddenskom pahorku. Herci rozhodne nesklamú, asi najlepšie obstáli Ciri, Calanthé, Myšilov, dokonca aj ten Marigold je fajn. Yennefer o dosť iná ako v knihách, ale zaujímavá. No a Henry Cavill, tento angloamerický Koleník už asi nikdy nebude naozaj dobrý herec, ALE očividne ho tá úloha baví, má tú postavu úprimne rád a dal do nej všetko. Navyše sa mu podarilo dobre zachytiť ten geraltovský cynicko-ironický nadhľad. O tom, že v bojových scénach je totálny mlynček na mäso, ani nehovoriac - parádne rúbanice presne vystihujú zaklínačský spôsob boja, keď nikto nestíha sledovať, čo sa vlastne deje, len padajú mŕtvoly - a pritom je to natočené efektne a prehľadne. Jasné, má to aj slabšie či nechcene smiešne momenty, zopár pridlhých dialógov a tučných černochov napchatých v rytierskych brneniach, ale to neuberá na pozitívnych dojmoch. Plus výborná hudba. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se k tomu konečně dostal. Dlouho jsem se na to těšil a ohlasy jsou velmi pozitivní. Neskutečně mě to chytlo. Dostáváme se do fiktivního světa stvořeného Andrzejem Sapkowskim. Knihy ani hru moc neznám, takže si budu muset některé věcí dohledat. I tak se v tom dá docela orientovat. Díky Netflixu, že se do toho konečně dal. Henry Cavill se na roli Geralta kupodivu celkem hodí. Děj není vyprávěn chronologicky a odehrává se v různých časových rovinách. Zaměřuje se na hlavní tři postavy, Geralta, Ciri a Yennifer. Na Kontinentu zuří válka každý si musí vybrat stranu. Jde výhradně o konflikt severu proti jihu. Naše postavy se ocitnou v centru dění a musí se se situací nějak poprat. Všechny hlavní jsou dobře zvoleny a jejich linky jsou docela srozumitelné. Člověk se pak už jenom těší, kdy se všechny potkají. Díky Geraltový úkolům je místy děj trochu epizodní. Nevynechává ale ani ony dvě čarodějnice. Všechny souboje jsou dobře a udělané a jejich choreografie také. I příšery jsou zajímavé, takže nuda rozhodně není. Případně se můžeme dívat na kouzla čarodějek. Děj je pěkně rozjetý a oněch 8 epizod uteklo jak voda. Teď jen dva roky čekat na další sérii... Určitě se budu těšit. Seriál si pochvalu určitě zaslouží. Je tam i dost povedená a dobře zvolená hudba. 2. série je tu a s ní i nová dobrodružství. Už se tolik neskáče časem a děj je ucelenější. Rozjezd je sice pomalejší, ale pak to stojí za to. Konečně se dozvíme pravý potenciál Ciri a kdo je hlavní záporák. Možná je lepší neznat knížky. "Toss a coin to your witcher." ()

Galerie (249)

Zajímavosti (213)

  • Anthony Byrne ztvárnil generála Hakea. Ve hrách král Foltest sehrál poměrně významnou roli, nicméně se objevil jen v prvních dvou dílech. V těch ho pokaždé namluvil jiný dabér, přičemž tím ve dvojce byl herec Anthony Byrne. (Geralt z Rivie)
  • Takzvanou „Zkouškou trav“ – sérií mutací, které promění obyčejného chlapce na zaklínače – si prošli všichni zaklínači. Geralt (Henry Cavill), který snesl Proměnu nezvykle dobře, byl ale jako jediný vybrán k dalším, mnohem složitějším zásahům, které mu ještě více znásobily sílu a reflexy. Je jediným zaklínačem, který tyto dodatečné mutace přežil. Vedlejším účinkem této mutace byl také naprostý zánik pigmentu, kvůli čemuž mu zbělely vlasy. (Azurovydrak)
  • Režisér Alik Sakharov vysvětlil, proč od projektu odstoupil. Chtěl epizody vést v jiném duchu, než v jakém je chtěli vést tvůrci a představitelé Netflixu. Tento konflikt je často označován za „rozdíl v kreativním myšlení“, nicméně sám režisér svůj odchod rozvedl poměrně detailněji: „Má práce na seriálu mě moc neohromila, docela si za ni i nadávám. Dle mého úhlu pohledu má východoevropská literatura naprosto jiný nádech, není žádnou náhodou, že má Andrzej Sapkowski ve svých knihách tolik příběhů a postav. Tvůrci však chtěli seriálu věnovat rychlejší tempo a vše doplnit barvitými speciálními efekty. Takový chtěli mít seriál, přičemž já ho viděl naprosto jinak. Snažil jsem se je přesvědčit, argumentoval jsem, ale bohužel jsem nebyl dostatečně přesvědčivý, a tak jsem od projektu odešel“. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama