Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie

Oblíbené filmy (5)

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Ať si kdo chce co chce říká, nejlepší díl vetřelcovské série je jednička! Ta atmosféra je dokonalá, divák se ani minutu nenudí a film je perfektně zvládnutý ve všech kategoriích. Téma setkání s nepřátelským mimozemským organismem je dokonale využito, snad jedině Carpenterova Věc může tomuto snímku konkurovat. Škoda jen, že bylo vystříháno několik skvělých scén - viděl jsem nepoužité záběry a absence některých z nich v hotovém filmu opravdu zamrzí. Existuje sice verze, v níž jsou tyto záběry použity, tato verze však pro změnu neobsahuje některé záběry z verze původní, je dokonce o minutu kratší! Nezbývá než doufat, že se někdy objeví nějaký totální sestřih, v němž bude obsaženo úplně vše.

Osvícení

Osvícení (1980)

Podle mě je toto nejlepší a nejpůsobivější horor, jaký kdy vznikl. Ať hledám, jak hledám, nemůžu najít v celém filmu jediný nedostatek - je to totiž naprosto dokonalé dílo, spolu s 2001 asi nejlepší a nejpropracovanější Kubrickův film.

Terminátor

Terminátor (1984)

Bomba. Arnold zde podává nejlepší výkon svojí kariéry, totiž ne že by kdovíjak dobře hrál, ale díky svému dřeváctví se do té role výborně hodí. Ostatní herci také hrají slušně a film vyniká i v jiných ohledech. Atmosféra je geniální, některé sekvence lze označit za vyloženě mistrovské. Nízký rozpočet se zřejmě na filmu pozitivně promítl, neboť tvůrci se nesoustředili na nákladné efekty a namísto toho se snažili ze svých možností a prostředků vymáčknout, co se dá. Triky jsou sice laciné a zestaralé, ale právě jejich nedokonalost jim velmi sluší, film tak působí značně stylově.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Tak tohle je dokonalost sama! Cameron je génius, neboť k mistrovskému prvnímu dílu přidal naméně mistrovské pokračování, aniž by přitom svoji jedničku vykrádal! Film měl obrovský rozpočet a investované peníze z něj přímo odkapávají. Dle mého osobního názoru se jedná o největší skok dopředu ve vývoji vizuálních efektů, jaký se kdy v historii filmu odehrál, stejně zlomová je snad pouze Kubrickova 2001. Pohled na kapalného zabijáka T-1000 je fascinující i po letech, stejně jako ostatní efekty. Ale nejsou to jenom triky, co je na T2 dokonalé. Příběh, scénář, režie, kamera - to všechno a ještě mnohem více je zde dotaženo až k maximální dokonalosti. Nelze se divit, že se Cameron při práci na tomto skvostu vyčerpal a jeho další dva filmy - Pravdivé lži a Titanic - už mírně smrdí tvůrčí unavou. Vždyť do T2 musel tento filmař vložit všechny svoje schopnosti a prostředky včetně vlastní duše! Nejlepší akční sci-fi všech dob!