Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Vzpomínky na lásku

Vzpomínky na lásku (2004)

Čestné 1. místo v TOP 10. Dojemný příběh o lásce čisté jako lilie, ztrátě, znovunalezení a "nebi".

Thelma a Louise

Thelma a Louise (1991)

"Thelma & Louise" je jeden z filmů, který se navždy zapsal do síně slávy filmového umění. Ridley Scott je člověk, který ho tam procpal. Zpracování příběhu je vykresleno do těch nejjemnějších detailů. Herecké výkony hlavních představitelek Susan Sarandon a Geena Davis jsou jednoduše vynikající, bez jakýchkoliv náznaků klopýtnutí, nebojím se říct, že byly pro své role stvořené. Kamera, hudba, střih, dialogy, americké exteriéry, hlášky... A ten konec - scéna, na kterou se jen tak nezapomíná... Celý film je jedna překrásná road-movie, při jejímž sledování si budete přát sedět na zadních sedadlech, směřovat kupředu k cíli, kterým je jedna obrovská citová investice, a modlit se, aby tento příběh nikdy neskončil...

Osvícení

Osvícení (1980)

Co vznikne, když spojíte knižní předlohu slavného hororového spisovatele S. Kinga, excelentní režijní tvorbu S. Kubricka, vynikající výkony jednoho z nejlepších herců všech dob J. Nicholsona, přidáte depresivní a velmi mrazivé prostředí, vybroušené dialogy, okořeněné hrůznými grimasami, výborně zasazenou hudbu a kameru, zařadíte do sekce horor a zamíříte hodně vysoko? Odpověď zní - jeden z nejlepších hororů, co jsem kdy viděl - The Shining. "Wendy, I´m home..."

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Klenot v oblasti akčních filmů. Nezapomenutelný film, který jsem miloval v dětství, dospívání a dospělosti. Elegance. Originalita. Srdeční záležitost.

Hra

Hra (1997)

"The Game" mi dala jedinečnou možnost sledovat (zoufalé) reakce lidské psychiky, když ztrácíte orientaci v tak samozřejmé věci, jako je váš vlastní život, plánováný na minutu přesně, který si jako finančně zajištěný investiční bankéř žijete... Scénář byl famózně originální a každý krok byl plánován velmi přesně. Michael Douglas je prostě předurčen k tomu, aby hrál v thrillerech (zvlášť tohoto žánru) a spolu s S. Pennem tvořili naprosto geniální dvojci. A taktéž velmi chválím herecký výkon herečky Deborah Kara Unger. Celý film je zpracován, aby co nejsugestivněji působil na diváka. Nemá dle mého názoru jedinou slabinu a málokdy dá divákovi čas vynořit se z nekonečné paranoie a možnost zastavit pomyslná kolečka v hlavě, která šrotují na plný výkon za účelem pochopit, co je, sakra, realita a co HRA?!

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard (1950)

Docela dlouho jsem se tomuto filmu vyhýbal. Možná proto, že jsem dřív necítil potřebu tíhnout k filmům staršího data. Ovšem... samotná účast v nejlepších dvou stech filmech s množstvím pozitivní kritiky a hodnocení, mne nakonec přesvědčila. Sunset Boulevard přepsal mou TOP 10. Herecký výkon, jenž by se kvalitativně mohl podobat tomu, jaký předvedla Glorie Swanson, jsem nezažil. Erich von Stroheim, ten ze začátku podivný sluha, nebyl o nic míň ohromující! Scénář, režie, kamera... prostě všechno bylo jedinečné a bez chyby. Těžko se hledají slova, která by dokázala nejlépe vystihnout můj osobní divácký zážitek. Před shlédnutím filmu, kdy jsem pečlivě pročítal jednotlivé komentáře, jsem nechtěl věřit tomu, že tento film bude tak ohromující... Ale on opravdu byl, je a bude. Tečka.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

"Zinuško, když máme tak vzácnou návštěvu, nechtěla bys zahrát něco na klavír? Třeba Mahlerovy Písně o mrtvých dětech. Nebo něco úsměvnějšího, Saint-Saenův Tanec kostlivcův." Rudolf Hrušínský v roli upraveného a elegantního psychopata Karla "Romana" Kopfrkingla podal nezapomenutelný a čistý herecký výkon. Dovolím si tvrdit, že není nikoho, kdo by Hrušínského originalitu dokázal překonat. Jeho zabarvení hlasu, gestikulace, pohyby očí... v tom všem je po celou dobu cítit neuvěřitelný talent a cit. Černobílá kamera a vydařený střih dodávají náladu překrásně šílené, ale skutečně dechberoucí atmosféry. Dialogy jednoduše vytříbené. Příběh diváka chytne hned v "zoo u leoparda" a pustí až na úplném konci. Krom mistrovského výkonu Rudolfa Hrušínského, o kterém by se dalo s chutí mluvit hodiny, je nutné složit poklonu také Milošovi Vogničovi, jemuž role syna Miliho sedla na výbornou. Vladimír Menšík neobsadil sice hlavní roli, několikrát se ovšem, a to velmi zábavně a originálně, mihnul před kamerou, což snímku dodalo tragi-komický náboj. Trezorový film "Spalovač mrtvol" není jenom "černou perlou českého filmu", ale slouží jako varovný prst upozornění pro příští generace před možným podlomením lidského charakteru za účelem dosažení "lepších zítřků". "A ti kdo kouří to musí také jeden den vydržet, na věčnosti nebudete pít a kouřit celou věčnost."