Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 752)

plakát

Hoši z Filadelfie (1959) 

Newman v další sympatické roli v dramatu na téma kariérní vzestup a ohledy na společenský status – budeš to rvát hlava nehlava, než skončíš jako uznávaný právnický zvíře a další namyšlený, cynický člen privilegovaný smetánky, a nebo neztratíš sebe sama, zachováš se správně a se ctí? Překvapivě komplexní a poutavý dvě hodiny, nechybí troška romantiky, soudního napětí na závěr.

plakát

Generál MacArthur (1977) 

Hlavní výtka: prodloužil bych na 3 hodiny, neboť tady to je místy až moc "highlight reel" než souvislý životopisný film. Ale jste-li předem v obraze (x), pak to nevadí. Divácky vzato radost, Peck je jako pětihvězdičkový generál výborný a plápolá z něj autorita. Jedná se o oslavný a nepříliš kritický portrét – tzn. MacArthur v něm vynikne jako starosvětský, moudrý, statečný a dobrosrdečný, neposlušný ve věci hloupých rozkazů politiků – a jako takový jde ruku v ruce s "greatest generation" mytologií... poloviční cukřík :)

plakát

The Florida Project (2017) 

Kouzlo slunečné Floridy, candy shop barvičky a názvy motelů jako FutureLand, Magic Castle nebo The Enchanted (kousek pěšky je pohádkový Disneyland), staví Baker v kontrast se smutnou realitou sociálních případů, nezodpovědných rodičů, dětí odsouzených k nepřízni osudu, vězení a nebo životu na podpoře. Dětská perspektiva a jen velmi volný příběh, sonda dobrá, celkově však nijak šálek pro mě.

plakát

Red Rocket (2021) 

Zaprvé, Simon Rex byl pro tu roli narozen – vyhořelý béčkový pornoherec a takový ten prospěchářský lůzr, co se vetře do přízně, nakecá ti co je potřeba, za všechny jeho problémy můžou ostatní, zneužije všechny kolem sebe a zásadně se za nic z toho nestydí. Možná ten typ člověka sami v životě máte. Portrét chabý existence, kde vyniká super nasnímaný prostředí white trash Ameriky a la Harmony Korine, průmyslový předměstí na pobřeží Mexickýho zálivu v čase kampaně Trump-2016... Zábavný a přesný, doplním si Florida Project.

plakát

Jdi a dívej se (1985) 

Temný sestup na dno lidství, do pekel válečných šílenství, mixovaný s podmanivou atmosférou snu a momenty vizuální nádhery - v tom má velmi blízko k Apocalypse Now. Nejprve mě znejistil pomalý děj a divně teatrální herectví, cca od půlky už si ale sedlo ve vydatný zážitek ze spálené krajiny "židobolševických" mokřad a lesů. Tohle je druhá světová jako ten nejtvrdší z hororů. Račte kdo by snad měl pochyb, čeho jsme my lidé schopní...

plakát

MacArthur (1999) (seriál) 

Veleslavný generál a všechna jeho paráda, smysl pro čest a hrdinství, ale také ty horší vlastnosti - tvrdohlavý, sebestředný, sem tam hrubě neposlušný. Během 4 hodin samozřejmě přijde i na bataanský "I shall return", poválečnou dráhu okupačního správce Japonska až korejský fail a definitivní nasrání Trumana. Dobrý profil. [běželo v rámci cyklu AMERICAN EXPERIENCE]

plakát

Batman (2022) 

Líbí se mi zvolený tón pulpová detektivka + deštivý noir + serial killer story a Gotham plný neštěstí a korupce. Jak jsem od začátku držkoval na obsazení Pattinsona, tak teď uznám, že sem jako "kurtcobainovský" emo Bruce Wayne sedí. Plus i za záporácký tým. Nelíbí se mi PG-13 rating, neboť víc násilí a krve by tady tomu pojetí jednoznačně prospělo a zesílilo temný dojem. Výsledek není dokonale úderný a působivý, ale ty 3 hodiny vtahují, cením tvůrčí ambice, rozhodně slibný úvod do další batmanovské série. ♪♫

plakát

Euforie - Série 2 (2022) (série) 

Více souhrnný komentář (x), celkem zážitek. Ať už skvělý úvodní díl a "to a new year, playboy" nakládačka, Calův epický fuck off rodině, E05 akční závislácký dno, a nebo závěrečná policejní razie – druhá řada je drsnější, zábavnější, ještě o level výš.

plakát

Euforie (2019) (seriál) 

Není to "feťácký seriál", jak jsem se obával — je to temná, nápaditá, herecky a filmařsky impozantní teenagerská vztahovka / sonda do Gen Z. Závislost jako únik před depresí, vzájemný klam a bodaní se do zad, zmatený děcka na střední, kde nehledě na status má každý svoji porci sraček a trápení. Zároveň zde nikdo není jednoznačně kladný nebo záporný, každá z postav buduje sympatie a má svůj neveselý background. I predátor je svým způsobem oběť, ve finále snad nejvíc hodný a charakterní je tu paradoxně drogový dealer... Přesto, že je Euphoria tvrdší a "stresuje své diváky" (x), je i plná naděje, pozitivních emocí a vůle srovnat se s bolestí. Druhá řada je ještě lepší, víc vypjatá a explicitní, bohatší po stránce silných chvil. Nejsem si jistý, kdo je vlastně cílovka, ale za mě dobrý binge. S01: 80% S02: 85%

plakát

Citizen Penn (2020) 

Penn leží řadě lidí v žaludku, protože je hovado, ale v praxi má větší koule a charakter než drtivá většina. Dokument prezentuje práci jeho humanitární organizace na obnově Haiti po ničivém zemětřesení. Kdo by snad myslel, že si tímto jenom leští osobní PR, bude rychle vyveden z omylu. Žádná trapná celebritka, nýbrž dobrý vzor. Podnět k projekci: jeho aktuální cesta na Ukrajinu :) (x)