Reklama

Reklama

Bahno z Mississippi

Trailer

Dobrodružné drama vypráví příběh dvou 14letých chlapců Ellise a Neckbonea, kteří na ostrově uprostřed řeky Mississippi objeví muže jménem Mud. Ten jim prozradí, že v Texasu zabil muže a pronásledují ho pomstychtiví nájemní vrazi. Na ostrově se má setkat se svou životní láskou Juniper, se kterou plánuje ujít. Pochybující, ale i fascinováni Ellis s Neckboneom mu přislíbí pomoc. Netrvá však dlouho a Mudovy představy se stanou skutečností. Chlapci v malém městě objeví nejen krásné děvče, ale i hordu zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (349)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Citlivá indie vztahovka, emocionálně rozpracovaná do nejmenšího detailu. Nichols potvrzuje, že tyhle civilní nenápadné příběhy umí a že Take Shelter nebyla žádná náhoda. Marketing táhne na McConaugheyho, avšak hlavní slovo má fantasticky hrající Tye Sheridan. Příběh o správných hodnotách, osudových rozhodnutích i dospívání - to vše Mud nabízí v zajímavém filmařském mixu bez zbytečných třaskavých efektů, či eye-candy záběrů. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Poprvé to může být náhoda, podruhé je zaděláno na (vysoký) standart, potřetí je to pravidlo. Osobně doufám resp. ze srdce si přeji, že mě v tom Jeff (i se svým dvorním hercem M. Shannonem) v Midnight Special definitivně utvrdí. Kombinace inteligentního vrstevnatého scénáře s volně plynoucí, nikam nespěchající (plíživou) režií je kombinace vzácná. O to více potěší, když nese pečeť jedné osoby. Čím snadněji resp. radostněji se mi však Nicholsovi snímky sledují, tím hůře se mi následně hledají slova, aby se to nezvrtlo v (patetický) blábol. Přemýšlel jsem, bolelo to a jak :-), v čem tkví kouzlo resp. síla jeho snímků a nepřišel jsem na nic objevného. Čistota, upřímnost, smysl pro (pomalé) vyprávění bez snahy o šokující zvraty, dobrá volba resp. znalost ústředních témat (prostředí), plnokrevné charaktery a s tím související dobré vedení herců. To jsou hlavní atributy jeho snímků. Jeff si je moc dobře vědom, co chce natočit a jak toho následně i docílit. Potom i takový M. McConaughey, když zrovna nebrázdí nekonečné saharské písky, dokáže podat, řekněme uvěřitelný výkon. Přesto středobodem (pro mě) není postava Muda, ale příběh nazíraný optikou (očima) čtrnáctiletého Ellise. Tedy pohledem zkresleným resp. nezatíženým nemilosrdnou realitou, úměrným jeho věku. Divák je tak přímým svědkem jeho postupného dospívání, konfrontace s realitou (rozpadající se vztah jeho rodičů, první pusa, první zlomené srdce...) a tak je ochoten pro naplnění (jeho představy) čisté lásky, v podobě Muda a Juniper, udělat cokoliv. Přičemž není nezajímavým, sledovat ten rozdílný pohled (přístup) obou chlapců, utvořivší se výchovou resp. prostředím, které je formovalo. Zatímco Neckbone již dávno (předčasně) dospěl, Ellis teprve dostává (pravda, i rozdává) první facky. Přesto je pojí přátelství a touha po dobrodružství a je to právě to, co je svede dohromady s Mudem. Vrstevnatou, nečernobílou postavou, nesoucí v sobě jak duši věčného romantického snílka se smyslem po dobrodružství, tj; „uvězněného malého kluka v dospělém těle“ , tak dospělého, životem otřískaného, nesoucího si s sebou spoustu šrámů, muže, pohybujícího se na resp. za hranou zákona. Je na zvážení, zda-li snímku neškodí (mnohými zde zmiňovaný)akční závěr. Já jsem opačného názoru. Realita zde byla definitivně konfrontována se zkreslenou (dětskou) představou a došla naplnění. Ledy se pohnuly a je načase jít dál. Ta paralela s rozebráním domu u řeky není náhodná. Nastává nová životní etapa. Jak pro Muda, tak pro Ellise. [Někdo si stačí vyžehlit puky na všech kalhotách resp. vytrhat tarzaní prales na mužné hrudi.. to já si nestačil vytrhnout ani ten jeden chloupek z nosu. A že mi tam zatraceně překáží]. 90% ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

První holka, první polibek, zamilovaný vrah na útěku, stárnoucí sniper ve výslužbě – no zkrátka samé běžné věci v životě dospívajícího kluka :o) Tak už je to jasný. Po brilantním TAKÉ SHELTER a následně tomhle sympatickém kousku je radno sledovat další tvorbu talentovaného Jeffa Nicholse. Mud není ani zdaleka taková pecka, jako předchozí Nicholsův film, ale je příjemně střízlivě pojatý, vyprávění tak pozvolna plyne, jako ta řeka, na níž se příběh odehrává, nesází se na šokující zvraty a oči-přecházející momenty, snad jen bez té závěrečné přestřelky bych se obešel. K tomu můj oblíbený příležitostný (ne)herec a dramatik Sam Shepard, skvělý klukovský představitel Tye Sharidan (jestli u toho zůstane, čeká ho velká budoucnost), uvěřitelný McConaughey (který už nadobro pohřbil surfovací prkno deset sáhů pod písek) a dvorní Nicholsův herec Michael Shannon ve své asi první normální roli :o) Sympatický indie počin, jen tak dál, Jeffe. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Za vyše dve hodiny času by som čakal, že sa stane omnoho viac. Pretože v tom filme sa naozaj nič dokopy neudeje, všetko je to postavené na krátkom príbehu a dialógoch a taká postava Reese Witherspoon je takmer nevyužitá. Mimochodom keď na začiatku Matthew básní o jej prekrásnych dlhých nohách tak ju ozaj videl asi už len v predstavách, veď má celá dokopy len 156 cm. To Sklenaříková má skoro tie nohy dlhšie než je jej celá výška. Ale to len na okraj. Čakal som viac, žiadne posolstvo mi film nepriniesol, ani žiadnu romanťárnu, len niečo o kamarátstve a neľahkom živote niekde v zapadákove. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. To, že Nichols je talentovaný chlapík jsem po jeho Take Shelter věděl, ale že až takhle...Mud je jednoduše krásný, zcela vtahující film. Přitom natočený až téměř starosvětsky klasickým hutným stylem, kde není místo pro narativní hrátky a samoúčelné režijní frajeřinky (takhle nějak by dnes mohli točit američtí mistři přelomu 50.a 60.let), ale důležitější je fungující jednoduchý příběh, robustní a řemeslně zvládnutý styl a uvěřitelné pnutí mezi postavami. Jenom škoda té závěrečné přestřelky, kdyby se celá věc odbyla jedním, dvěma výstřely, bylo by to pro film lepší. I tak je Mud společně s Gravitací a Nespoutaným Djangem zdaleka to nejkvalitnější, co loni za velkou louží vzniklo. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • O roli Neckbona se ucházelo přes 2 000 chlapců. (HellFire)
  • Na festivale v Cannes film obdržal 18-minútový standing ovation. (Real Tom Hardy)
  • Reese Witherspoon má ve filmu skutečnou modřinu na tváři, kterou jí způsobila srážka s autem v průběhu natáčení. Režisér Nichols se rozhodl, že se k její postavě hodí a nebude ji tak zakrývat make-upem ani tetováním. (Brousitch)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama