Reklama

Reklama

Ondine

  • Česko Ondine: Víla z hlubin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl jednou jeden rybář a ten vylovil mořskou pannu.  Když irský rybář Syracuse (Colin Farrell) vylovil z moře krásnou mladou ženu (Alicja Bachelda), řekla jen, že se jmenuje Ondine. Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře“. Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova malá dcerka Annie (Alison Barry) má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí. Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. Mohli by spolu žít šťastně až do smrti, jenže Syracuse na šťastné konce už dávno nevěří. Ať Ondine je či není mořskou pannou, má za sebou temnou minulost, která ji za žádnou cenu nechce pustit na svobodu. Dokáže ji láska Syracuse zachránit, nebo se vrátí do hlubin zapomnění? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (472)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Film dvou odlišných rovin. Zatímco první je příjemně mysteriózní, tklivá a romantická oťukávačka dvou atypických filmových postav ve vzájemné interakci, druhá rozdává karty na stůl až příliš rychle a obyčejně. Některé postavy velmi zajímavé (hlavně ty dvě hlavní), některé vyloženě otravné a čistě do počtu - takové ty typicky buřičské charaktery drsného maloměsta, které sem tam něco někdě plácnou a pak čistě náhodou hrajou klíčovou roli v jedné scéně, jež se stane jakoby náhodou. Scenérie nezkrotného Irska a Alicji Bachledu si ale budete pamatovat i při závěrečných titulkách. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Občas sa mi stane, že si pusím film od ktorého nič moc nečakám a on mi celkom prekvapivo sprostredkuje perfektný divácky zážitok. To sa mi teraz po dlhšom čase prihodilo i v prípade írsko-amerického koprodukčného snímku "Ondine". Bol to zaujímavý, príjemný, kvalitne natočený romantický film s nevšedným, poetickým, mierne mysterióznym príbehom. Zaujala ma tiež i skvelá kamera, atmosferický soundtrack, pôsobivé prírodné lokácie, vysoko profesionálne herecké výkony a výborná réžia. **** ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Fantaskní (ale bohužel ne úplně fantastická) romantika, která zaujme hlavně svojí zvláštní atmosférou. Něco mezi pochmurným severským dramatem a mystickou pohádkou. Já teda nejsem zrovna člověk, kterej by ulítával na pohádkách, ale Ondine mě hned první scénou zvláštním způsobem uchvátila tak, že mi počas filmu nedělalo nejmenší problém uvěřit na mořské panny, rusalky, vodníky, hejkaly a další pohádková stvoření. V závěru jsem byl skoro až smutný, že to skončilo tak, jak to skončilo. No nic, vracíme se do reality, ale výlet to byl pěkný. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jordan zkouší, čemu uvěříme. Hodnota jeho filmu tkví už jen v tom, že dokáže - realistickému prostředí navzdory - vyvolat příjemnou nejistotu. Co když…? Dokud jim někdo bude věřit, pohádky nezemřou. Po příjemné první polovině, kdy nadpřirozená bytost proniká do všedního světa, následuje polovina druhá, která je bohužel sama všední. Na mysl během ní přichází příliš mnoho realistických sociálních dramat. Největším zklamáním pro mne byl jednoznačný konec. Není dopřán prostor pro fantazii, z níž vše magické vychází. Z nápaditého balancování na hraně dvou světů se stává tuctová romance. Apendix: pěkně byla využita nadpozemskost tónů Sigur Rós, její hráč na klávesy Kjartan Sveinsson složil k filmu hudbu. 70% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Ještě včera jsem byl přesvědčený,že napíšu hodně dlouhý komentář,ale teď najednou zjišťuju,že toho vlastně ani nemám moc co říct.Ondine je filmem,který absolutně stojí na atmosféře,kterou dokázal Neil Jordan načrtnout vskutku mistrně.Ostatně,měl k tomu k dispozici ty nejlepší ingredience.Příběh,který dokonale balancuje na hraně mezi pohádkou a realistickým dramatem.Zajímavé herecké obsazení.Střídající se hudební motivy,které nostalgii navozují prakticky samy o sobě.A hlavně nejkrásnější zemi na světě,drsné i krásné,nebezpečné i kouzelné Irsko,o které se momentálně hodně zajímám a kam bych se nade vše chtěl podívat.Právě ona vnitřní provázanost postav a příběhu se samotným prostředím činí z filmu mimořádné dílo,které dokáže člověka jak pobavit tak dojmout a díky všemu výše zmíněnému má občas až meditativní účinky.Rodilý Ir Colin Farrell do filmu přímo organicky zapadá,hraje tlumeně a působivě,věřil jsem mu všechny emoce.Jeho nemocná dcera v podání Alison Barry dokázala všem předpokladům o dětských hercích navzdory nepůsobit ani trochu otravně a svou výřečností a zvídavostí dokonce sympaticky.No a krásná Alicja Bachleda působí natolik étericky a zvláštně,že člověk nemá ani na chvíli problém věřit,že by klidně mohla být ona bájná selkie,mořská víla.Právě ona vnáší do filmu ono tajemno a díky jejímu hereckému výkonu člověku hlodá v hlavě jistá malá pochybnost o tom,jak to vlastně celé opravdu je.Hlavní problém filmu ale spočívá v tom,že všechno co jsem až dosud napsal,se týká výhradně první hodiny filmu.Ta působí skutečně magicky a dokonale mě vtáhla.Ale když začnou na povrch vyplouvat duchové minulosti, pohádkový nádech filmu se vytratí a film začne poměrně značně skřípat.Třeba Syracusův návrat k alkoholu působí strašlivě nevěrohodně a mám pro něj jen označení "vynucené drama".A celá závěrečná pasáž na mě vůbec nepůsobila,asi to moc jinak dopadnout nemohlo,ale stejně,po tom kouzelném začátku působí druhá polovina tak nějak...obyčejně.A film s takovým fantasy nádechem si jistě nezasloužil tak jednoznačný konec.Někde se holt zbytečná doslovnost nevyplatí.I přes to lehké klopýtnutí v závěru je ale Ondine dost dobrým a zvláštním filmem,jehož sentimentální nálada je až překvapivě příjemná a pohlcující,byť ne úplně dokonale dotažená.Je to zkrátka poctivý kus filmařské práce,který jsem určitě neviděl naposledy a všichni zúčastnění si za něj zaslouží velkou pochvalu. 80 % ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Neil Jordan si do hlavní role zvolil polskou herečku Alicja Bachleda, protože chtěl neokoukanou tvář. (HellFire)
  • Herečka Alicja Bachleda a Colin Farrell jsou partneři nejenom ve filmu. Seznámili se na natáčení tohoto filmu. (NGP)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach a ostrovoch v írskom grófstve Cork. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama