Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Western
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Butch Cassidy a Sundance Kid

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Samotný nápis na spodním okraji obalu vyjadřuje nejlépe můj názor.Stojí tam(pro ty co hůře vidí): " NEJLEPŠÍ WESTERN VŠECH DOB " Nenašel jsem více odpočinkový film,než je tento.Scéna na kole je pro mne jednou z nejromantičtějších scén, jaké jsem kdy viděl.Vynikající závěrečná přestřelka,správná dávka humoru a vůbec,pokud se tento western někomu nelíbí,ptám se: "Co je to za lidi?" :-) 7*

Pat Garrett a Billy Kid

Pat Garrett a Billy Kid (1973)

Western je můj nejoblíbenější žánr a tento jsem shlédl více než dvacetkrát a vždy se k němu rád vracím.Pro mne je to jeden z pěti nejlepších westernů všech dob.Několik výborně promyšlených přestřelek,skvělé herecké výkony a o scénáři ani nemluvě.Kris Kristofferson je sice starší než byl William Bonney ve skutečnosti(dožil se 21 let),ale té postavě dal přesně to co by měla mít,tj.tvář lidového hrdiny, jenž bojuje za svobodu především po boku mexičanů a též tvář plnou chladnokrevnosti. James Coburn též exceluje a je zde spíše vyobrazen jako sprosťák,egoista jenž si rád nechá posloužit od jiných,místo toho,aby byl tím kladným a dobrosrdečným ochráncem zákona.Celkově pohodovou atmosféru tomu též dodává pozitivně laděná hudba Boba Dylana,nehledě nato,že pro tento film napsal slavnou píseň Knockin´on heaven´s door. Brilantní zvuky výstřelů,pití whiskey z lahve a vůbec,klaním se před prací tohoto mistra -velikána jménem Sam Peckinpah.6*

Nesmiřitelní

Nesmiřitelní (1992)

Jednoznačně pro mne jeden z TOP 5 westernů.Skvělá atmosféra se line po celou dobu filmu. Jednoduchý děj-působí spíše psychologicky a to především díky vynikajícímu Genu Hackmanovi,v roli záporáka,který zde mimojiné dokonale popsal,co to znamená být chladnokrevným,když jde do tuhého.Nádherná hudba od Lennie Niehause(díky tomuto filmu jsem si všiml,že Lennie Niehaus a střihač Joel Cox pracuje s Clintem téměř od začátku jeho režisérské kariéry až dosud). Závěrečná krátká přestřelka je vrcholem filmu,odchod Williama Munneyho z baru o následně jeho odjezd,za doprovodu dramatické hudby, to ještě posune dál, k momentu jakémusi zamyšlení.Právem udělené ceny Oscar!!!

Osvícení

Osvícení (1980)

Pro mne je Osvícení tím nejlepším filmem od Kubricka a nejlepším hororem vůbec.Výkon Jacka je až neuvěřitelně přesvědčivý a je to jeho nejlepší výkon(na roveň stavím výkon ve filmu Lepší už to nebude,ikdyž je to jiný žánr).Skvělá scéna prvního rozhovoru Jacka Torrence s Lloydem - Jack exceluje.Hudba umocňuje temnou atmosféru a vlastně má na ni skoro největší vliv.Výkony ostatních herců jsou též skvělé.Kamera,zvuk,konec příběhu záběrem na fotku a vůbec,kecám kraviny,místo toho,abych to šel znova shlédnout :-)

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Nejlepší historický film.Skvělé bitvy-momenty těch střetů pěchoty mne v nich dostaly snad nejvíce, je to naprostá mela a říkám si, jestli tam někdo nepřišel k úrazu.Mimojiné mne uchvátil James Horner, jehož hudba je v tomto filmu silně emotivní a aniž bych znal noty,přehrál jsem si její nejpomalejší a nejkrásnější část(viz závěrečné titulky) na klavír(hold já muzikant :-) Pro mne osobně je to snad nejkrásnější filmová hudba,kterou kdy kdo napsal,zasloužila by Oscara.Schválně si o něm najděte informace a překvapí vás,v jakých filmech(a velkofilmech) jeho hudba zní! Film znám téměř nazpaměť a určitě jsem jej neviděl naposledy! TOP 20 na 100%!

Lepší už to nebude

Lepší už to nebude (1997)

Tato romantická komedie,plná skvělých momentů si stoprocentně zasluhuje pozornost všech milovníků tohoto žánru.Jack je beze sporu hlavním tahounem filmu,a troufám si tvrdit,že je to jeho nejlepší role,kterou kdy žil(na roveň stavím jeho výkon ve filmu Osvícení,přesto že je to úplně odlišný žánr).Film mám zařazen mezi deseti nejoblíbenějšími a to mluví za vše.Nutno podotknouti,že i dabing Aloise Švehlíka je jeden z nejlepších,co jsem kdy slyšel,samozřejmě že orig je orig :-)

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Skvělý film plný drsně vtipných hlášek(tedy alespoň mne opravdu od srdce rozesmály a některé z nich jsem si musel pustit vícekrát).Škoda jen,že jsem jej neviděl v kině.Vše ostatní za mne řekl golfista.

Harley Davidson a Marlboro Man

Harley Davidson a Marlboro Man (1991)

Ptáte se,proč dávám tomuto filmu 5 hvězd a patří k mým nejoblíbenějším?Je to prosté... film má jednoduchý děj a není potřeba u něj přemýšlet a je tam i správná špetka humoru.Člověk nemusí mít vysoké IQ,aby tento film pochopil a nemusí si nic domýšlet ani se trápit koncem a říkat si,co tím chtěl básník říct, jako je to třeba u filmů typu Fontána,Donnie Darko či Lost higway.Navíc tu hraje můj oblíbenec Mickey Rourke,který se tu prezentuje jako frajer a je vidět,že na to má.Druhým frajerem a švihákem a fešákem je Don Johnson,který mi zde dokázal,že fakt,že se podle něho určovala móda 80.let v Americe, je skutečně právoplatným faktem a nedílnou součástí dobové historie. Jak jsem již řekl,film je jednoduchý a v jednoduchosti je krása! "Harley,hoď po nich bouchačkou!"